Σεπ
29

Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων
Εκτύπωση

Ανησυχία στις τοπικές αρχές από τα 12 νέα κρούσματα που έδωσε ο ΕΟΔΥ- Ως εστία υπερμετάδοσης του ιού λειτούργησε κοινωνική εκδήλωση στην περιοχή – «Καμπανάκι» και έκκληση προς τους πολίτες από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ

 

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, μετά την αρκετά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Χθες, ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε στο νομό Ιωαννίνων, 12 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που συνιστά την υψηλότερη καταγραφή μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Από τα 12 κρούσματα τη Δευτέρας τα επτά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προέρχονται από γνωστή συρροή, που εκτιμάται, ότι πρόκειται για την κοινωνική εκδήλωση που λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης, αφού κρούσματα άρχισαν να βγαίνουν από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίστηκαν μέχρι και χθες. Ένα ακόμη κρούσμα ανακοινώθηκε στην Πρέβεζα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 269 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τέλος, χθες καταγράφηκαν ακόμη 4 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα σε 383 άτομα.

Θετικά δείγματα στο Συρράκο

Παράλληλα, ανησυχητική τροπή προσλαμβάνει η διασπορά του ιού στην περιοχή, που καταγράφει μία νέα συρροή κρουσμάτων, μετά από αυτήν της Αγίας Ελένης. Όπως γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα, το γλέντι σε μία κοινωνική εκδήλωση, φαίνεται πως λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης, αφού για διάστημα μίας εβδομάδας άτομα με καταγωγή από το Συρράκο, που βρέθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση ή στενές επαφές τους, βρίσκονται θετικοί στον covid-19. Έτσι, εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει και μία επιπλέον δειγματοληψία από την Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στο Συρράκο του δήμου Βορ. Τζουμέρκων, αφού αρκετοί κάτοικοι ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ, με λήψη 20 δειγμάτων από μόνιμους κατοίκους της περιοχής, εκ των οποίων τα τέσσερα βγήκαν θετικά.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου Γ. Βαϊτσης με ανάρτησή του αναφέρεται στον έλεγχο από τον ΕΟΔΥ, και επιβεβαιώνει την αρχική πληροφορία, ότι βρέθηκαν 4 θετικά κρούσματα μεταξύ των 20 δειγμάτων.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν σήμερα με την επίσημη ανακοίνωση της καταγραφής από τον ΕΟΔΥ, στο σύνολο των 20 δειγμάτων που ελήφθησαν στο χωριό την Κυριακή, τέσσερα βρέθηκαν θετικά και δόθηκαν ήδη οι οδηγίες για απομόνωσή τους.

Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, ωστόσο ο προβληματισμός μεγαλώνει και υπάρχει η ανησυχία, ότι αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό η κατάσταση στην περιοχή, τότε ακόμη και η ιχνηλάτηση θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

«Ο έλεγχος διεξήχθη κατά παράκληση και λόγω του ότι 4 μόνιμοι κάτοικοι αναγνωρίστηκαν στη διαδικασία ιχνηλάτησης ως άμεσες επαφές με επιβεβαιωμένους φορείς στην πόλη των Ιωαννίνων την προηγούμενη εβδομάδα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι οι τέσσερις δημότες μας αναγνωρίσθηκαν ως φορείς, ενώ όλα τα υπόλοιπα δείγματα αναγνωρίσθηκαν ως αρνητικά, αποδεικνύοντας ότι η τήρηση των προβλεπομένων μέτρων επέδρασε καταλυτικά στη μη διασπορά σε κανέναν από τους υπόλοιπους κατοίκους. Οι τέσσερις νέοι φορείς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ημερομηνίες κατά τις οποίες είχαν τεθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης. Η διαδικασία ελέγχου διεξήχθη στο Συρράκο λόγω αδυναμίας μετακίνησης των τεσσάρων συνδημοτών μας (οι δύο πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας) και «κατά παράκληση» ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η εξέταση και των υπολοίπων κατοίκων, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για καθαρά προληπτικούς λόγους. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, οι επιχειρήσεις θα προβούν στη διαδικασία απολύμανσης και θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου», σημειώνει.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, μια ακόμη έκκληση προς τους δημότες για αυστηρή τήρηση των μέτρων, απεύθυνε χθες, με δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή μας και τις καταλήψεις σε σχολικές μονάδες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η περιοχή μας φαίνεται ότι εισέρχεται σε μία δύσκολη φάση. Ότι καλό χτίσαμε όλοι μαζί και με τεράστια προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες κινδυνεύει να χαθεί.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με διασπορά μέσα στην πόλη. Απευθύνω έκκληση πρώτα ως γιατρός και μετά ως δήμαρχος, να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.

Φαίνεται ότι μία στιγμή χαλάρωσης είναι αρκετή για να δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις.

Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Να φορούν μάσκα και να κρατάνε τις αποστάσεις. Απευθύνω έκκληση στους επιχειρηματίες της πόλης που πέρασαν τόσους δύσκολους μήνες. Να τηρούν τα μέτρα ώστε να αποφύγουμε μία τοπική καραντίνα. Απευθύνω έκκληση στους νέους να αποφεύγουν τους συνωστισμούς σε ανοιχτούς χώρους γιατί κι εκεί υπάρχουν κίνδυνοι. Με αφορμή την δύσκολη κατάσταση όπως φαίνεται ότι διαμορφώνεται, θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στους μαθητές, στα παιδιά μας. Αρκετά σχολεία στην πόλη βρίσκονται υπό κατάληψη. Δεν θα αναφερθώ στις ζημιές που έχουν προκληθεί οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι μικρές.

Θα αναφερθώ στην ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Οι καταλήψεις αποτελούν εν δυνάμει εστίες μετάδοσης του ιού. Ο συνωστισμός, η συνύπαρξη πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, η είσοδος εξωσχολικών κατά τις βραδινές ώρες μπορούν να λειτουργήσουν ως υγειονομικές βόμβες. Τα παιδιά πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνα. Πρώτα απέναντι στις οικογένειές τους και στους δικούς ανθρώπους. Είμαι σίγουρος ότι κανένα δεν θα ήθελε να δει τους γονείς ή τους παππούδες του να νοσούν.

Θερμή παράκληση λοιπόν να δώσουν τέλος στις καταλήψεις. Θερμή παράκληση και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μπροστά στον υγειονομικό κίνδυνο, να συζητήσουν με τα παιδιά τους και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τερματιστούν οι καταλήψεις.

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να λύσουμε προβλήματα. Τώρα όμως δίνουμε μία μάχη με τον αόρατο εχθρό ο οποίος είναι εντός των πυλών. Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και κυρίως να αποφύγουμε απώλειες ζωών».

Η εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή και τα Γιάννενα έχουν εισέλθει στον κατάλογο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πέντε τμήματα μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αναστολή και τα παιδιά βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με τους εκπαιδευτικούς.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κ. Καμπουράκης, ερωτηθείς είπε ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για να μείνουν τα σχολεία ενεργά, αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς ήδη σε αναστολή βρίσκονται δύο τμήματα στο Λύκειο Ζωσιμαίας και δύο τμήματα στο Δημοτικό Κατσικά. Επίσης, σε αναστολή και ένα τμήμα στο 3ο Δημοτικό Ανατολής.

Ερωτηθείς για το μοντέλο που ακολουθείται από την στιγμή που τίθεται σε αναστολή κάποιο σχολικό τμήμα, ο κ. Καμπουράκης ξεκαθάρισε ότι αυτόματα ξεκινά η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Πρέπει να μπει σε λειτουργία. Είναι απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες των γονέων, ωστόσο, πρέπει να μην υπάρξουν πανικός και υπερβολές. Με αυτοσυγκράτηση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι εάν κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να είναι απύρετο χωρίς αντιπυρετικό. Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και να πλένουν τη μάσκα. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Ανάλογα με τα συμπτώματα, το παιδί πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό και να έρχεται σχολείο εφόσον έχει πάρει την συμβουλή γιατρού. Επίσης, κάθε παιδί που απουσιάζει από το σχολείο καλό θα είναι να ενημερώνει το διευθυντή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, 12 σχολεία τελούν υπό κατάληψη στα Γιάννενα, 17 στην Άρτα, 3 στη Θεσπρωτία και 8 στην Πρέβεζα. Ο αριθμός των σχολείων είναι μεγάλος και οι μαθητές που πηγαινοέρχονται από σχολείο σε σχολείο αυξάνει την ανησυχία για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Τα παιδιά συνωστίζονται και έπειτα τις επόμενες ώρες της ημέρας ακολουθούν το πρόγραμμά τους όπου βρίσκονται σε άλλους χώρους εκπαίδευσης ή άθλησης.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος