Σεπ
30

3,1 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το «Κέντρο για το Παιδί»
Εκτύπωση

«Πράσινο φως» από την Περιφέρεια για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Ασύλου Ανιάτων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» - Τι περιλαμβάνει το έργο που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών

 

Το δρόμο προς την οριστική του αξιοποίηση, ευελπιστώντας, ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η εγκατάλειψη του και θα μετατραπεί σ ένα χρήσιμο και χρηστικό χώρο, πρώτα για το παιδί με αναπηρία και στη συνέχεια σε έναν ελκυστικό και αξιοποιήσιμο χώρο για την πόλη, παίρνουν οι εγκαταστάσεις του πρώην Ασύλου Ανιάτων στην οδό Λαμπρίδου.

Με την έγκριση του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, εντάσσεται στο ΠΕΠ Ηπείρου, το έργο με τίτλο «Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί» με φορέα υλοποίησης τον δήμο Ιωαννιτών.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.140.294,49 ευρώ και περιλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις και προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής προστασίας. Η πράξη εντάσσεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών».

Η υλοποίηση του έργου αποτέλεσε μία βασική προεκλογική εξαγγελία της δημοτικής αρχής, παράλληλα όμως και αντικείμενο προεκλογικής και μετεκλογικής αντιπαράθεσης με την προηγούμενη δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις στην ωρίμανση των μελετών.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή αναφέρεται στην υλοποίηση μίας κεντρικής προεκλογικής της δέσμευσης που γίνεται πράξη σε έναν χώρο στην καρδιά του αστικού ιστού, που παραμένει επί χρόνια εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος.

«Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, την διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου και τα συναρμόδια υπουργεία κατάφερε να απεμπλέξει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον φάκελο του έργου. Η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια ανοίγει τον δρόμο ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει η δημοπράτηση του έργου με συνολικό προϋπολογισμό 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μία παρέμβαση καθοριστικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα καλύψει σημαντικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων. Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαριστούν όλους όσους ενεπλάκησαν αποτελεσματικά ώστε σήμερα να υπάρχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την πόλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Λίγη ώρα αργότερα, η «Ενότητα Πολιτών», με δική της ανακοίνωση, εκφράζει μεν την ικανοποίησή της για την ένταξη του έργου, καταλογίζει ωστόσο μικρότητα στη δημ. αρχή για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να δημοσιοποιήσει την εξέλιξη αυτή.

«Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Δημιουργία “Κέντρου για το Παιδί”», με το οποίο αξιοποιείται ο χώρος του παλιού Ασύλου Ανιάτων, μας γεμίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Αποτέλεσε ένα από τα οραματικά έργα που η δημοτική μας αρχή συνέλαβε κι ενέταξε στο “Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, το πιο σημαντικό εργαλείο ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων από ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Παραδώσαμε τις μελέτες στη νέα δημοτική αρχή σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο η σημερινή δημοτική αρχή δημοσιοποίησε την ένταξη του έργου, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται με μικρότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο σύμφωνα με τη μελέτη που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε περιλαμβάνει:

Κτίριο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού ισογείου κεντρικού κτιρίου. Το κτίριο αυτό, επιφάνειας 635.34 τμ θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τμ. το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

Κτίριο ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Θα κατασκευασθεί νέο κτίριο επιφάνειας 490.34 τμ, το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του.

Υπαίθριος χώρος. Θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Στεγασμένους υπαίθριους χώρους, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης.

Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνεται και η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού λειτουργίας του «Κέντρου για το Παιδί».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος