Οκτ
08

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Ναι», αλλά με προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας
Εκτύπωση

Με τη συζήτηση του θέματος για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, συνεχίστηκε χθες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία είχε διακοπεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να τοποθετείται συνολικά στο θέμα της παραχώρησης της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε., αλλά και σε επιμέρους ζητήματα, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν έναντι της Περιφέρειας για το Καταφύγιο Συβότων.
«Το Δημόσιο δεν αποχωρεί από το λιμάνι, αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι «κανένας ιδιώτης δεν θα επενδύσει στην περίπτωση που το Δημόσιο κρατούσε το 51%».
Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθούν στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών.
Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για την εκκρεμότητα που υπάρχει με το Καταφύγιο Συβότων, καθώς ενώ έχει καταλογιστεί στην Περιφέρεια το κόστος από την απένταξη του έργου (είχε υλοποιηθεί από την πρώην Νομ. Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας), σήμερα το εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και προωθείται προς πώληση από το ΤΑΪΠΕΔ. «Υπάρχει για μας σοβαρό θέμα και το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί» τόνισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ότι «δεν μπορούν να πουλάνε το λιμάνι και το χρέος να μένει σε μας», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην παραχώρηση και ο Εμπορευματικός Σταθμός.
Μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη και Άρτας Β. Ψαθά και του Περιφερειακού Συμβούλου Αλκ. Λάμπρου, κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφερειακών Συμβούλων Θεσπρωτίας, Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.α., προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.
Επίσης γίνεται αναφορά στην υπογραφή της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στο δήμο Ηγουμενίτσας και στη διευθέτηση του χρέους των 4,5 εκ ευρώ από την απένταξη του έργου για τη μαρίνα Συβότων.
Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον» προτείνουν την ενεργοποίηση του Ν. 4597 για την παραχώρηση του λιμένα, αλλά με το δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο. Η σχετική εισήγηση έγινε από τον Γ. Ζάψα με την οποία συντάχθηκε ο Δημ. Δημητρίου από την παράταξη Ήπειρος Όλον.
«Πουθενά η προκήρυξη δεν διασφαλίζει, ότι οι εκτάσεις της χερσαίας ζώνης που διαχρονικά έχουν συμφωνηθεί να παραχωρηθούν στο δήμο, θα εξαιρεθούν από τις συμβάσεις παραχώρησης προς τον επενδυτή», ανέφερε ο κ. Ζάψας στην εισήγησή του.
Ο Σπ. Ριζόπουλος για τους «Ορίζοντες Ηπείρου» εκφράστηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμένα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που υποστηρίζει η περιφερειακή αρχή, ενώ πρόσθεσε, ότι μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα έχει ήδη δημιουργηθεί μία νέα δυναμική ανάπτυξης επενδύσεων στη χώρα, και αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση τη διαδικασία παραχώρησης.
Αρνητική εισήγηση για την ιδιωτικοποίηση έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με την οποία συντάχθηκαν οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ανυπότακτη Ήπειρος».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος