Οκτ
08

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - Ξεφεύγει η κατάσταση, 26 νέα κρούσματα
Εκτύπωση

Σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων τίθενται ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, για πέντε ημέρες, από χθες και ώρα 22:00 έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων, μετά την Αττική, στρέφονται πλέον όλα τα βλέμματα, καθώς φαίνεται πως η κατάσταση ξεφεύγει και στην περιοχή μας, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 26 (!) νέα κρούσματα.
Ταυτόχρονα, συναγερμός έχει σημάνει και στο Μέτσοβο όταν και έγινε γνωστό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.
Μετά και την ανακοίνωση των 26 κρουσμάτων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε χθες αργά το απόγευμα πως σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων τίθενται ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, για πέντε ημέρες, από χθες και ώρα 22:00 έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.
Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους δύο αυτούς Νομούς, που μέτρησαν χθες 26 και 29 νέα κρούσματα, αντίστοιχα.
Τη σχετική εντολή έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ενώ την απόφαση εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Ειδικότερα, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, θα ισχύσουν τα εξής:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κλπ.
- Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Η εικόνα στη χώρα
Χθες, σε όλη τη χώρα ανακοινώθηκαν 407 επιπλέον κρούσματα. Από τα 380 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία που ακολουθεί ο κορωνοϊός: «Ανακοινώνουμε 407 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.
3.150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Αναλυτικότερα:
– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.
Για το Μέτσοβο
Αναφορικά με το Μέτσοβο, και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ αρκετοί φαίνεται να έχουν μπει σε καραντίνα. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα τόσο του αριθμού των κρουσμάτων όσο και εκείνων που είναι σε καραντίνα έως ότου γίνουν τα διαγνωστικά τέστ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πηγή υπερμετάδοσης φαίνεται να λειτούργησε μία κοινωνική εκδήλωση που έγινε στα Γιάννενα, όπου έδωσαν το παρών κάτοικοι του Μετσόβου κάποιοι εκ’ των οποίων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Σε δηλώσεις του στο Ioannina TV o δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας, ο οποίος βρίσκεται για προληπτικούς λόγους σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να κάνει το τεστ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Τόνισε, πως δεν υπάρχει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει η χαλάρωση που παρατηρείται, όχι μόνο στο Μέτσοβο, αλλά παντού.
Όσον αφορά τις σχολικές εγκαταστάσεις, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει η λειτουργία τους, ωστόσο για ψυχολογικούς και προληπτικούς λόγους θα γίνουν απολυμάνσεις σε σχολικά κτήρια, αλλά και στο δημαρχείο Μετσόβου για την προστασία των εργαζομένων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ιχνηλάτηση ενώ θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή για να κάνει ελέγχους, Ο κ. Τζαφέας έκανε έκκληση να υπάρχει ψυχραιμία και να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα.
«Παρευρέθηκα σε κοινωνική εκδήλωση στα Γιάννενα που σχετίζεται με λιγα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μέτσοβο και ενώ δεν έχω το παραμικρό σύμπτωμα πριν ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλατησης ζήτησα να μπω σε καραντίνα ώστε να κάνω το τεστ στο τέλος της εβδομάδας και να προστατέψω τους γύρω μου από κάθε ενδεχόμενο. Κάνω έκκληση να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας να τηρούμε τα μέτρα ώστε να μείνει η περιοχή μας καθαρή. Για τα σχολεία ενημερώνω ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα να τα κλείσουμε καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ζητάμε από τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να τηρούμε πιο αυστηρά τα μέτρα. Εμείς θα πάρουμε κάθε μέτρο που θα μας υποδειχθεί. Σήμερα, Πέμπτη θα προβούμε προληπτικά σε απολύμανση του Δημαρχείου και συγκροτήματος του Νηπιαγωγείου» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Η ΠΟΕΔΗΝ
Εξάλλου, ο κορωνοϊός πλήττει ιδιαίτερα τον χώρο της υγείας και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, καθώς από την αρχή της πανδημίας, έως σήμερα έχουν νοσήσει συνολικά 800 άτομα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ανέφερε χθες πως μέχρι στιγμής 130 υγειονομικοί εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, εξαιτίας του νέου ιού. Επιπλέον, φαίνεται πως η διασπορά του ιού στα Ιωάννινα και τη Δυτική Ελλάδα είναι μεγάλη όχι μόνο από την αύξηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, αλλά και τους νοσούντες υγειονομικούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσούν τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι. Ένας διοικητικός, ένας τεχνικός, ένας τεχνολόγος και ένας νοσηλευτής.
Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έχουν προσβληθεί από Covid-19 έξι υγειονομικοί υπάλληλοι και συγκεκριμένα δύο νοσηλεύτριες, ένας χειριστικής ακτινολογικού, ένας τεχνικός και ένας παρασκευαστής.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος