Οκτ
09

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Σε επιφυλακή παραμένει το Γηροκομείο
Εκτύπωση

Σε επιφυλακή παραμένει το Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων» στα Ιωάννινα, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, το σύνολο των 110 δειγμάτων που είχαν αποσταλεί στην Αθήνα για ανάλυση, ήταν αρνητικά.
Με την είδηση αυτή μπήκε ένα προσωρινό τέλος στην αγωνία των ηλικιωμένων, των συγγενικών τους προσώπων, αλλά φυσικά στους εργαζόμενους και τη διεύθυνση, που περίμεναν επί τρία 24ωρα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάλυση των δειγμάτων, τα οποία είχαν σταλεί στην Αθήνα.
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία και να δοθεί προτεραιότητα για ευνόητους λόγους στα δείγματα των Ιωαννίνων, χρειάστηκε να ασκηθούν πιέσεις σε υψηλό επίπεδο, φτάνοντας μέχρι και στο πρωθυπουργικό γραφείο το πρωί της Τετάρτης.
Έτσι τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά με αποτέλεσμα να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός» στο Γηροκομείο αλλά και στις υγειονομικές αρχές της πόλης.
Μπορεί άλλωστε ο καθένας να φανταστεί ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν κρούσματα στο Γηροκομείο, τη στιγμή μάλιστα που η Μονάδα Λοιμωδών στο ΠΓΝΙ έχει σχεδόν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς Covid-19.
Η 85χρονη που διαγνώστηκε θετική την Κυριακή με το rapid test που έγινε στο Γηροκομείο και επιβεβαιώθηκε αργότερα με μοριακό τεστ, νοσηλεύεται από τη Δευτέρα στο ΠΓΝΙ, σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι και χθες, σχεδόν ασυμπτωματική.
Τα αρνητικά αποτελέσματα των δειγμάτων βέβαια δεν εφησυχάζουν τη διεύθυνση και το προσωπικό της δομής, όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στο Ioannina TV, ο διευθυντής Πέτρος Τσόδουλος, καθώς η μάχη της προστασίας της δομής από τον ιό, είναι καθημερινή και πολλές φορές, άνιση.
«Μπορεί πράγματι, να πήραμε μία μικρή ανάσα με τα αποτελέσματα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή. Η μικρή αυτή νίκη μας έχει πεισμώσει περισσότερο και όλοι οι εργαζόμενοι δώσαμε την υπόσχεση, ότι θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για τους ηλικιωμένους, ώστε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο. Δυστυχώς όμως, βλέπω με μεγάλη ανησυχία, ότι επτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, το σύστημα, με εξαίρεση κάποια στελέχη του ΕΟΔΥ τοπικά και τους τοπικούς παράγοντες που πάντα είναι στο πλευρό μας, δεν είναι έτοιμο. Το ότι ήμασταν σε αναμονή τριών ημερών για τα αποτελέσματα, μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσόδουλος.
Τα μέτρα
Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το Γηροκομείο δεν περίμενε στιγμή για να υλοποιήσει ένα σχέδιο δράσης προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί ή να γίνει διασπορά του ιού στη δομή.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια από την 1η Μαρτίου, οι εργαζόμενοι τηρούν αυστηρά μέτρα πρόληψης, γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση σε όποιον εισέρχεται στη δομή για εργασία, ενώ το Ίδρυμα έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την προμήθεια των rapid tests για προληπτικό έλεγχο εντός της δομής.
«Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται υπερβολικά τα μέτρα που εφαρμόζουμε από τον Μάρτιο, όμως στην κατάσταση που έφτασε η περιοχή μας, δεν επιτρέπεται να κάνουμε πίσω. Η υπερβολή δε θα βλάψει, η έκπτωση όμως θα ανοίξει τη χαραμάδα για να μπει ο ιός στη δομή», κατέληξε ο κ. Τσόδουλος.
Τα τεστ στις δομές
Εξάλλου, χθες, συνεδρίασε η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών, η οποία έχει σκοπό την προστασία από τον Covid-19 των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Ανάμεσα στα θέματα που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν:
- Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε ευάλωτες δομές κάθε δύο εβδομάδες.
- Η επικαιροποίηση του προγράμματος διενέργειας μοριακών τεστ από τον ΕΟΔΥ και ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή.
- Η διενέργεια ελέγχων τήρησης μέτρων από τις Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών σε μονάδες της αρμοδιότητάς τους.
- Η αυτόματη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους φορείς ελέγχων στο υπουργείο Εργασίας κάθε Δευτέρα – Τετάρτη - Παρασκευή.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος