Οκτ
09

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - Συναγερμός διαρκείας στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Ακόμη 20 νέα κρούσματα προστέθηκαν χθες στο νομό Ιωαννίνων – Θετικό στον ιό 11χρονο παιδί, που αφίχθη πριν λίγες ημέρες στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά από τη Λέσβο - Κλειστές οι δομές των ΚΔΑΠμεΑ της Μέριμνας, μετά από κρούσμα σε εργαζόμενη

Έξι επιπλέον θύματα περιλαμβάνει από την Πέμπτη ο κατάλογος των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ και τα νέα κρούσματα είναι πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα, συνολικά 436.
Από αυτά 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.381, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα 3.170 (14,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 8.727 (40,8%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 91 ασθενείς, η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, οι 25 (27,5%) είναι γυναίκες. To 90,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Με τους έξι νέους καταγεγραμμένους θανάτους, οι νεκροί είναι τώρα 430 συνολικά στη χώρα, οι 160 (37,2%) γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο νομός Ιωαννίνων
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Πέμπτη, είχαμε 20 νέα κρούσματα, γεγονός που κρατά την περιοχή μας σε συνεχή συναγερμό.
Άλλωστε είναι η πρώτη φορά, από την αρχή της πανδημίας, που μέσα σε 48 ώρες στο νομό Ιωαννίνων, καταγράφονται 46 νέα κρούσματα!
Από την άλλη, σε πλήρη εξέλιξη είναι η εφαρμογή του σχεδίου «Αγνοδίκη» για τη διαχείριση των κρουσμάτων covid-19, στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος σε ένα 11χρονο παιδί, που αφίχθη πριν λίγες ημέρες στον Κατσικά από τη Λέσβο, μαζί με άλλους πρόσφυγες.
Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία των δομών, με την άφιξη της ομάδας των προσφύγων από τη Λέσβο, έγιναν άμεσα τα rapid tests και τα άτομα παρέμειναν σε ξεχωριστό από τους υπόλοιπους διαμένοντες στη δομή, χώρο. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, το test έδειξε θετικό για το παιδί, επιβεβαιώθηκε και με μοριακό τεστ που ακολούθησε και ακολουθήθηκε από την αρχή, κατά γράμμα η προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για διασπορά του ιού στην δομή, αφού δεν υπήρξαν καθόλου επαφές πλην των ατόμων, με τα οποία συνταξίδεψε από τη Λέσβο, που παραμένουν και αυτά, απομονωμένα.
Το παιδί βρίσκεται σε απομόνωση εντός της δομής, παρακολουθείται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου από το ιατρικό προσωπικό της δομής και τον ΕΟΔΥ και μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικό, χωρίς να αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα.
Ποιες μετακινήσεις
επιτρέπονται
Αναφορικά τέλος με τον προβληματισμό που υπάρχει για τις μετακινήσεις από και προς τις δομές, παρά την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ΠΕ Ιωαννίνων, η ΚΥΑ προβλέπει την εξαίρεση των συγκεκριμένων μετακινήσεων από τη γενικότερη απαγόρευση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «…απαγορεύεται η είσοδος στην ως άνω δομή φιλοξενίας τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του Διοικητή της δομής, των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) καθώς και πολιτών τρίτων χωρών στο πλαίσιο οργανωμένων μετακινήσεων, που διενεργούνται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μεταξύ δομών υποδοχής και φιλοξενίας εποπτείας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Το ΚΔΑΠμεΑ
της Μέριμνας
Εν τω μεταξύ, για διάστημα 14 ημερών από χθες και μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου θα παραμείνουν κλειστές οι δομές των ΚΔΑΠμεΑ της Μέριμνας, στα Καρδαμίτσια, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος μίας εργαζόμενης.
Το Δ.Σ. της Μέριμνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες άμεσης ενημέρωσης και καθοδήγησης για κατ’ οίκον παραμονή των ωφελουμένων και του προσωπικού των ανωτέρω δομών, ενώ έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του περιστατικού, από τις αρμόδιες αρχές.
«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους ωφελούμενους των δομών μας και τις οικογένειές τους, εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα τους για να τους παρέχουμε εξατομικευμένη τηλεφωνική επικοινωνία και ηλεκτρονική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της υφιστάμενης αναστολής της λειτουργίας των ως άνω δομών μας στα Καρδαμίτσια. Η λειτουργία των δομών του 4ου και 5ου ΚΔΑΠμεΑ καθώς και των Βρεφονηπιακών Σταθμών της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η κατανομή
των κρουσμάτων
Τέλος, χθες από τα 436 επιπλέον κρούσματα, τα 417 ήταν εγχώρια κρούσματα και τα 65 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 219 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 18 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 8 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος