Οκτ
13

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - Έχει δρόμο μπροστά του ο νομός Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Σήμα κινδύνου από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ε. Ντζάνη για την ταχεία εξάπλωση του ιού και τη φόρτιση των δομών υγείας - Δραματική έκκληση του Δημάρχου, Μ. Ελισάφ για αυστηρή τήρηση των μέτρων - «Καμπανάκι» από την αντιπεριφερειάρχη Α. Νάκου για την έλλειψη ατομικής ευθύνης

Την ξεκάθαρη θέση πως θα χρειαστεί να περάσουν δυο ή ακόμη και τρεις εβδομάδες για να αποδώσουν ή να φανεί αν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, εκφράζει η επιστημονική κοινότητα.
Εδώ και λίγες ημέρες στο νομό Ιωαννίνων, εφαρμόζονται ειδικά περιοριστικά μέτρα και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ακόμη, η περιοχή παραμένει στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού φορτίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο επίπεδο της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, διαπιστώνεται στην ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν ακολουθεί τις οδηγίες και συστάσεις και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον περιορισμό της διασποράς.
Το πιο ανησυχητικό πάντως, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη, είναι πως το φαινόμενο εξελίχθηκε ταχύτατα στην περιοχή και ακολουθεί τη φόρτιση των δομών υγείας, στις οποίες αναμένεται το διάστημα των επόμενων δύο – τριών εβδομάδων, να νοσηλευτούν βαριά περιστατικά. «Χρειάζεται επαγρύπνηση και επιφυλακή, για μικρό χρονικό διάστημα. Τα μέτρα μπορεί να φαίνονται δραστικά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν και τη διασπορά του ιού. Αυτά είναι ερωτήματα που απαντώνται στην εφαρμογή πολιτικών υγείας και στη φάση που είμαστε, μπορούμε και πρέπει να επιτηρούμε το φαινόμενο», ανέφερε η κα. Ντζάνη.
Η ατομική ευθύνη
Παράλληλα, χθες, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου – Δασούλα, επέμεινε στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη, επισημαίνοντας πως αποτελεί δυστύχημα η διαπίστωση, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών των θετικών κρουσμάτων, ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, δεν ακολουθεί τις οδηγίες. «Δυστυχώς το παρατηρούμε αυτό, ότι παιδιά που απουσιάζουν από το σχολείο, με δέκατα για δύο ημέρες και χωρίς συμπτώματα για άλλες δύο, επιστρέφουν στη σχολική κοινότητα, χωρίς γνωμάτευση ιατρού η τεστ. Έχουμε περιστατικά όπου καταγράφονται συμπτώματα για ένα 10ήμερο και δεν υποψιαζόταν κανείς ότι μπορεί να είναι covid. Έτσι όμως χάνουμε χρόνο στην ιχνηλάτηση.
Επίσης παρατηρούμε, ότι ενώ οι πολίτες προσέρχονται να εξυπηρετηθούν σε υπηρεσίες, τηρώντας μέτρα προστασίας, κάποιοι υπάλληλοι δεν τα τηρούν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά χρειάστηκε να κλείσουμε υπηρεσίες, επειδή ένας εργαζόμενος νόσησε και οι υπόλοιποι δεν τηρούσαν τα μέτρα. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρό έλλειμμα ατομικής ευθύνης και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα», σημείωσε η κα. Νάκου.
Νέα έκκληση
του Δημάρχου
Εξάλλου, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, προχώρησε χθες, σε νέα δήλωση – έκκληση προς τους πολίτες.
Στη δήλωσή του, αναφέρει αρχικά πως «οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες. Είναι οι δυσκολότερες από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα για την περιοχή μας. Πρέπει να μείνουμε δυνατοί. Να μείνουμε ψύχραιμοι. Πρέπει όλοι, με συνέπεια να τηρούμε τα μέτρα, για να βγούμε όσο το δυνατό πιο σύντομα στο ξέφωτο».
Στη συνέχεια ο κ. Ελισάφ, αναφέρει και τα εξής: «Θέλω να ξέρετε πως σ’ αυτή την περιπέτεια κανένας δεν είναι μόνος του. Ο Δήμος είναι εδώ για όλους. Για τους ηλικιωμένους, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τα παιδιά. Οι υπηρεσίες μας είναι σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα.
Δεν είναι ώρα να πούμε τι έφταιξε. Είναι ώρα να βάλουμε τέλος στη χαλαρότητα και να καταλάβουμε ότι ο κίνδυνος είναι πάντα παρών. Είναι ώρα να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τη μάσκα, να κρατούμε αποστάσεις, να περιορίσουμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις, να μειώσουμε τις καθημερινές μας μετακινήσεις και τις επαφές ώστε να κόψουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα την αλυσίδα της μετάδοσης.
Μπορούμε να το πετύχουμε. Πρέπει να το πετύχουμε. Η πόλη μας διαθέτει δύο μεγάλα νοσοκομεία. Διαθέτει άριστους επιστήμονες και υγειονομικό προσωπικό υψηλού επιπέδου. Όμως κανένας δεν είναι άτρωτος. Οφείλουμε με την συμπεριφορά μας να συμβάλλουμε ώστε να μείνει δυνατό το δημόσιο σύστημα υγείας. Να διαθέτει τα μέσα για όσους τα χρειαστούν, όποτε τα χρειαστούν. Θέλω για μία ακόμη φορά να απευθύνω έκκληση προς όλους τους επαγγελματίες της περιοχής, ειδικά αυτούς που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την διασκέδαση για αυστηρή τήρηση των μέτρων. Ξέρουμε ότι πέρασαν δύσκολα. Γνωρίζουμε ότι περνούν δύσκολα. Όμως προέχει η δημόσια υγεία. Έκκληση και στους νέους. Είναι η ώρα που πρέπει να δείξουν ευθύνη και να φροντίσουν με την στάση και την συμπεριφορά τους να αποδείξουν την αγάπη τους για τους δικούς τους ανθρώπους, τους γονείς και τους παππούδες τους. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να είμαστε ασφαλείς. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Χρειάζονται μικρές θυσίες από όλους μας για να κερδίσουμε όμως κάτι μεγάλο και σημαντικό. Την υγεία μας».
Η «Ενότητα Πολιτών»
Τέλος, με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 στο Δήμο Ιωαννιτών, η παράταξη, «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», επαναφέρει την πρότασή της για μια επίσημη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής: «Κατά την άποψή μας, όπως αυτή έχει κατατεθεί άλλωστε δημόσια εδώ και καιρό, πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου τοπικά και θα ενημερώνει τους πολίτες. Η ενημέρωση θα έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαθιστά τα όσα ανακοινώνονται από το κεντρικό κράτος, αλλά θα λειτουργεί επικουρικά εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση υπερβαίνει τις δυνατότητες αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας οποιοδήποτε τοπικού φορέα και είναι πλέον έκδηλη η ανάγκη συνένωσης δυνάμεων».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος