Οκτ
14

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για τα Γιάννενα
Εκτύπωση

«200 ενεργά κρούσματα, κρίσιμη η κατάσταση», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας από τους κατοίκους να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα - Δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό, για τρεις ημέρες, από σήμερα, μπροστά από την Περιφέρεια – Στο «φως» τα αποτελέσματα των ελέγχων στα λύματα


«Ηχηρό καμπανάκι» μόνο για την πόλη των Ιωαννίνων, «χτύπησε» χθες κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, αποδεικνύουν περίτρανα πως η μείωση που καταγράφεται το τελευταίο τριήμερο στα κρούσματα που επιβεβαιώνονται στο Νομό Ιωαννίνων δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.
Από την Παρασκευή και μέχρι την Δευτέρα υπήρξαν 66 θετικά κρούσματα ενώ 147 άτομα έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ως άμεσες επαφές και επαφές χαμηλότερου ρίσκου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων καταγράφονται 200 ενεργά κρούσματα ενώ 24 ασθενείς έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.
«Η κατάσταση στα Γιάννινα είναι κρίσιμη, είναι από τις περιοχές που μας απασχολούν πολύ και κάνω έκκληση στους πολίτες να εφαρμόζουν σκληρά τα μέτρα γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.
Τα νέα κρούσματα
Παράλληλα, χθες Τρίτη, ο κορωνοϊός, κατέγραψε 408 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και η διασπορά του είναι μεγάλη σε όλη την επικράτεια καθώς εντοπίζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Η μερίδα του λέοντος ανήκει και πάλι στην Αττική η οποία καταγράφει 170 νέα κρούσματα ενώ δεκάδες σημειώνονται και σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά και Κοζάνη.
Στην Ήπειρο χθες, είχαμε 15 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 13 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και τα δυο στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Από τα 356 εγχώρια κρούσματα, τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα:
- 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 170 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
- 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή .
Δωρεάν τεστ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων covid- 19 στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, το τριήμερο από σήμερα Τετάρτη 14, αύριο Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την 6η ΥΠΕ και την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων, θα διενεργηθούν εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ με τη διαδικασία Rapid στον γενικό πληθυσμό.
Η διενέργεια των τεστ θα γίνει από έξι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου κατά τις ώρες: Τετάρτη και Πέμπτη 10.00 π.μ.- 14.00 και απόγευμα 17.00 – 20.00.
Την Παρασκευή τα τεστ θα πραγματοποιηθούν από 10.00 π.μ. έως 14.00. Tα τεστ είναι δωρεάν και μπορούν να προσέρχονται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες προς εξέταση.
Τα δείγματα από τα λύματα
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι αναλύσεις της τέταρτης και πέμπτης σειράς δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων της πόλεως των Ιωαννίνων οι οποίες διεξάγονται από τα Εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΙ, οι δύο σειρές παρουσιάζονται μαζί λόγω της αναγκαιότητας διερεύνησης της ύπαρξης τάσης κατά το στάδιο αυτό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν θετικό σήμα στη δομή προσφύγων της Αγίας Ελένης το οποίο ανιχνεύτηκε και σε επόμενη καταγραφή μετά από 14 ημέρες. Θετικό σήμα ανιχνεύτηκε επίσης στην περιοχή που απορρέει στο αντλιοστάσιο Πανηπειρωτικού Σταδίου. Το σήμα αυτό δεν ήταν ανιχνεύσιμο στην επαναληπτική δειγματοληψία μετά από 14 ημέρες.
Τέλος, θετικό σήμα ανιχνεύτηκε στο σημείο όπου απορρέει η περιοχή του Άλσους. Η ύπαρξη τάσης όσον αφορά το σήμα αυτό θα αποτιμηθεί μετά την ανάλυση της επόμενης δειγματοληψία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι οποίες θα συνεχιστούν, είναι ακριβείς αφού ελέγχθηκαν και επαληθεύτηκαν με διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος