Οκτ
15

ΗΠΕΙΡΟΣ - Συνεχίζεται το «αλαλούμ» στα Τελωνεία
Εκτύπωση

«Ναι» από τα συναρμόδια υπουργεία στη συνέχιση λειτουργίας του τελωνείου Κακαβιάς, «όχι» για Μαυρομάτι και Μέρτζανη

 

Δεν έχει τέλος φαίνεται το «αλαλούμ» που έχει προκληθεί με τη λειτουργία ή τη μη λειτουργία των τελωνείων στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα, κυρίως στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν, πως παρατείνεται η υφιστάμενη λειτουργία μόνον του Τελωνείου Κακαβιάς στην ελληνοαλβανική μεθόριο στην Ήπειρο, εννώ συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των Τελωνείων σε Μαυρομμάτι και Μέρτζανη αντίστοιχα.

Η κατάσταση αυτή όπως επισημάνθηκε εξαρχής από τους τελωνειακούς έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυρίως στην περιοχή της Θεσπρωτίας, και στους πολίτες της Αλβανίας που θέλουν να εξυπηρετηθούν από εκεί, καθώς για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος θα πρέπει να διασχίσουν σχεδόν τη μισή Αλβανία, για να φτάσουν στην Κακαβιά.

Και εκεί όμως εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός του ανώτατου επιτρεπόμενου αριθμού των 750 ατόμων καθημερινά με την επίδειξη αρνητικού τεστ 72 ώρες πριν, με εξαίρεση για τους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι υποβάλλονται σε έλεγχο από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου Π. Λυκίδης τόνισε, ότι η κατάσταση αυτή θα πρέπει σύντομα να εξομαλυνθεί, ενώ έκανε γνωστό, πως η Ομοσπονδία έχει υποβάλλει και μία εναλλακτική πρόταση ειδικά για το Μαυρομμάτι, η οποία όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή. «Έχουν δίκιο στη Θεσπρωτία να διαμαρτύρονται για το Μαυρομμάτι και γι’ αυτό προτείναμε και εμείς, να λειτουργήσει μόνον η έξοδος των εμπορευμάτων προς την Αλβανία και όχι η είσοδος, για να εξυπηρετούνται και οι πολίτες των δύο χωρών αλλά κυρίως η εμπορευματική κίνηση και να αποσυμφορηθεί η Κακαβιά».

Αιτήσεις για απόσταξη

Από την άλλη, η πανδημία επιβάλλει διαφορετικές διαδικασίες για την έκδοση της άδειας απόσταξης για τους αποσταγματοποιούς.

Η περίοδος απόσταξης ξεκινά στις 19 Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όμως το Τελωνείο θα δέχεται πλέον τους ενδιαφερόμενους για τον έλεγχο των αμβύκων, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καλούν στα τηλ. 26513-68900 και 26513 – 68911. Στο Τελωνείο θα γίνεται μόνον ο έλεγχος του άμβυκα, αλλά όλα τα υπόλοιπα πιστοποιητικά θα κατατίθενται ηλεκτρονικά. Επίσης και η πληρωμή θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο είτε μέσω POS είτε μέσω e - banking.

Έτσι, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων ανακοίνωσε επίσης πως ενόψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου τα εξής:

Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόμιση από τους αμπελοκαλλιεργητές βεβαίωσης από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, των αμπελώνων (αμπέλια - κληματαριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν για όσες εκμεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (18 Δεκεμβρίου 2020) στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου.

Για τα αμπελοτεμάχια μεγαλύτερα του 1,0 στρ. προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση συγκομιδής σταφυλιών για το 2020 μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 26510 - 87114 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος