Οκτ
16

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός και τα μέτρα για την εστίαση
Εκτύπωση

Επιστολές προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, απέστειλε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, κρατώντας στο προσκήνιο δυο μείζονα ζητήματα και για το νομό Ιωαννίνων, αυτό του Αναπτυξιακού Νόμου και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της εστίασης και του λιανεμπορίου, εν μέσω πανδημίας.

 

Η πρώτη επιστολή του Επιμελητηρίου που αφορά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ένταξης των επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, κοινοποιείται και προς τους βουλευτές των Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, και σε αυτή επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ένταξης των επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, η οποία εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου. Θεωρούμε ως αυτονόητη την πράξη σας για την παραπάνω παράταση, με δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες, τα φοροτεχνικά-λογιστικά γραφεία καθώς και τα μελετητικά γραφεία, δεν δύναται να ολοκληρώσουν τις εργασίες για την κατάθεση των φακέλων λόγω υψηλού φόρτου εργασίας από τρέχοντα προγράμματα, καθώς και από πράξεις λογιστικού αντικειμένου για τους επιχειρηματίες πελάτες τους.

Επιπρόσθετα εκτός των άλλων, λόγω περιορισμένου χρονικού ορίου (15-10-2020 έως 04-11-2020) για την κατάθεση υποβολής φακέλων ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ««Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», δημιουργείται επιπρόσθετος όγκος εργασίας και δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να υλοποιηθεί σε τόσο περιορισμένο διάστημα η ολοκλήρωση των φακέλων για την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο».

Εστίαση και Λιανεμπόριο

Η δεύτερη επιστολή, που αφορά τα υποστηρικτικά μέτρα των κλάδων Εστίασης και Λιανοεμπορίου στην Π.Ε. Ιωαννίνων, κοινοποιείται προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Σωματείο Καφέ –Μπάρ και Συναφών Επαγγελμάτων και σε αυτή επισημαίνονται και τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη γενικών αλλά και πρόσθετων ελαφρυντικών-υποστηρικτικών μέτρων για τον κλάδο της Εστίασης καθώς και του κλάδου του Λιανικού Εμπορίου της ΠΕ Ιωαννίνων με δεδομένο ότι η περιοχή των Ιωαννίνων μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και της ΓΓ Πολιτικής προστασίας συμπεριλαμβάνεται στο επίπεδο 3 υψηλού κινδύνου, με αυστηρές απαγορεύσεις κυρίως για τον κλάδο της εστίασης με αποτέλεσμα τις σημαντικές συνέπειες και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Εστίαση:

1. Μείωση ενοικίου με κρατική εντολή 40% έως την 31/12/2020 όπως αυτό ίσχυε όλο το προηγούμενο διάστημα.

2. Να επανεξεταστεί από μέρους σας άμεσα η μείωση της φορολογίας τους /ΦΠΑ η οποία να συμπεριλαμβάνει και τα αλκοολούχα ποτά.

3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.

4. Δυνατότητα έγκρισης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για οριζόντια μείωση της τιμής του κυβικού για τις επιχειρήσεις κατόπιν αιτήσεως του Δήμου Ιωαννιτών.

Λιανικό εμπόριο:

1. Μείωση ενοικίου με κρατική εντολή 40% έως την 31/12/2020 όπως αυτό ίσχυε όλο το προηγούμενο διάστημα.

2. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών υπάρχοντος προσωπικού.

3. Δυνατότητα έκπτωσης έως 25% για όσες επιχειρήσεις καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος