Οκτ
28

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Προτεραιότητα η ενίσχυση των υποδομών υγείας
Εκτύπωση

Μείζον ζήτημα για την Περιφέρεια η αντιμετώπιση της πίεσης που δέχεται λόγω κορωνοϊού το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Προ των πυλών η χρηματοδότηση νέων υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Η πίεση που υφίσταται το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και ιδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα την Ήπειρο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε συνοπτικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνη, ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, είναι έτοιμη να συμβάλλει και να συνδράμει για μια ακόμη φορά στην ενίσχυση των νοσοκομείων και στη βελτίωση υποδομών των δημόσιων φορέων υγείας προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι λήψεις δειγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έγινε προμήθεια από την Περιφέρεια και τοποθετήθηκαν τρεις οικίσκοι και δύο κοντέινερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δύο κοντέινερ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και ένα κοντέινερ στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς (ο οποίος χρησιμοποιείται από τον ΕΟΔΥ), ενώ πρόκειται να τοποθετηθεί ένα ακόμη στην ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.

Μονάδες αρνητικής πίεσης

Παράλληλα, όπως έγινε χθες γνωστό, η Περιφέρεια ανταποκρίνεται θετικά σε αιτήματα που της υποβλήθηκαν από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για την άμεση οικονομική συνδρομή της ώστε να μετατραπεί τμήμα του Πολυδύναμου Κέντρου 24 κλινών σε μονάδα αρνητικής πίεσης για ασθενείς με Covid-19 και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων επίσης για χρηματοδότηση δημιουργίας συστήματος αρνητικής πίεσης για εννέα δωμάτια νοσηλείας στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 3 και για δέκα δωμάτια στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 4.

Επίσης, χθες ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το Νοσοκομείο Άρτας ενισχύθηκε από την Περιφέρεια με επτά κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, καθώς δεν αποκλείεται μελλοντικά να χρειαστεί να νοσηλεύσει ασθενείς με Covid-19.

Έλεγχοι Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Όσον αφορά την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης την απέδωσε κυρίως σε μετανάστες που απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, οι οποίοι διαμένουν ομαδικά και υπό δύσκολες συνθήκες.

Εξαιτίας αυτής της παραμέτρου, χθες βρέθηκε εκτάκτως στα Ιωάννινα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, υπό την εποπτεία του οποίου κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους σε μονάδες στις οποίες απασχολούνται, αλλά και σε περιοχές που διαβιούν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

«Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα από όλους για να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Π.Ε. Ιωαννίνων, αλλά για όλες της Ηπείρου». «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα βουνό μπροστά μας», πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας ότι η απόφαση για την επιβολή ή όχι πρόσθετων μέτρων ή ακόμη και lockdown, δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά επιστημονική και λαμβάνεται βάσει των εισηγήσεων των Λοιμωξιολόγων.

Επίσης, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε έλεγχο και στις δύο επιχειρήσεις «Πίνδος» και «Νιστιάκος», όπου όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, θα κριθούν και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία έχουν μια γενική εικόνα.

Ο κ. Παπαγεωργίου παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε απάντησε μόνο ότι «τα αποτελέσματα κρίνονται και αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές λέγοντας ότι διενεργήθηκαν έλεγχοι στο σύνολο των εργαζομένων στις δυο επιχειρήσεις».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, από τη μεριά του ανέφερε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως « ότι οι μας πουν αυτό και θα κάνουμε».

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι υπάρχει από πλευράς του έντονος προβληματισμός για τον αριθμό των ανθρώπων που είναι θετικοί και ασυμπτωματικοί.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος