Νοε
18

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - Εορτασμός με επεισόδια, ξύλο και προσαγωγές!
Εκτύπωση

Τρεις τραυματίες, δεκάδες προσαγωγές και εκτεταμένα επεισόδια στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης για το Πολυτεχνείο, στα Ιωάννινα - Με διαφορετικούς όρους και σε διαφορετικές συνθήκες, η κατάθεση στεφάνων το πρωί της Τρίτης, στο μνημείο στη Δομπόλη

 

Τα εκτεταμένα επεισόδια, οι τρεις τουλάχιστον τραυματίες και οι δεκάδες προσαγωγές που έγιναν το απόγευμα της Τρίτης, στα Ιωάννινα, σημάδεψαν τον χθεσινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Τα επεισόδια έγιναν στην περιοχή γύρω από το μνημείο στη Δομπόλη και στην οδό Σουλίου, στο περιθώριο της προγραμματισμένης από το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ διαδήλωσης και κατάθεσης στεφάνων για το Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, πέντε λεπτά πριν τις 5.00 το απόγευμα της Τρίτης και ενώ όλα έδειχναν ήσυχα μία ομάδα από το Σωματείο Οικοδόμων, φορώντας και τα σχετικά διακριτικά γιλέκα έκανε «εισβολή» στην πλατεία, με αποτέλεσμα τις πρώτες συμπλοκές με αστυνομικούς που γενικεύθηκαν σε ελάχιστο χρόνο.

Στα επόμενα δέκα λεπτά η πλατεία θύμιζε πεδίο μάχης, με την ηρεμία να αποκαθίσταται μετά από λίγο με προσαγωγές ατόμων. Συγκεκριμένα, στην αναμονή για την κατάθεση στεφάνων, μία ομάδα 30 περίπου ατόμων με διακριτικά γιλέκα έκανε «καταδρομική» εισβολή στο χώρο και συνεπλάκη με αστυνομικούς.

Η εισβολή γενικεύθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δεκάδες προσαγωγές.

Λίγο αργότερα μία δεύτερη ομάδα νεαρών, οι περισσότεροι φοιτητές από την Εστία της Δομπόλη επιχείρησαν να προσεγγίσουν το μνημείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, εκεί, ασκήθηκε εκτεταμένη και υπερβολική βία με αποτέλεσμα δύο νεαροί να τραυματιστούν και να διακομιστούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ενώ επικράτησε ένταση και με περιοίκους που διαμαρτύρονταν έντονα προς τους αστυνομικούς για την υπερβολική χρήση βίας.

Προσαγωγές έγιναν ακόμη και στο κέντρο της πόλης από το σημείο της Ακαδημίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια έγιναν και προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέμβαση συναδέλφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χθεσινές προσαγωγές ήταν τουλάχιστον 50, και κάποιες από αυτές αναμένονταν να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Κατάθεση στεφάνων το πρωί

Παράλληλα, σε διαφορετικές συνθήκες, όπως αυτές υπαγορεύτηκαν από την πανδημία αφενός και από την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ αφετέρου για την απαγόρευση των συναθροίσεων, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης, οι καταθέσεις στεφάνων εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα.

Μία διαφορετική συνθήκη, που έχει ως κύριο διακύβευμα την προστασία της δημόσιας υγείας σε μία χρονική στιγμή, που δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνονται καθημερινά λόγω της πανδημίας, από την άλλη και μία συνθήκη που προκάλεσε με την αυστηρότητα του μέτρου για τις συναθροίσεις και διαφορετικά αντανακλαστικά αντίδρασης.

Φυσικό κι επόμενο θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι ήταν, οι συνθήκες αυτές να μονοπωλήσουν σχεδόν και τις καταθέσεις στεφάνων που πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη, η ΝΕ Ιωαννίνων του κόμματος, ο πρώην βουλευτής Γ. Στέφος, η Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευαγ. Πήχας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζάψας και Κων. Νουτσόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας και ακόμη οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζόμενων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του ΠΓΝΙ και του νοσοκομείου Χατζηκώστα, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, των Συλλόγων μελών ΔΕΠ και ΕΤΕΠ αντίστοιχα του Πανεπιστημίου, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της ΔΟΥ Ιωαννίνων, των Δικαστικών Υπαλλήλων, των Εργαζομένων ΟΤΑ και άλλοι.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης το Πολυτεχνείο.

«Η προάσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των νέων είναι εξαιρετικά σημαντική και στις μέρες μας. Ο φετινός εορτασμός της επετείου είναι μεν λιτός, αλλά συμβολικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βολές κατά της κυβέρνησης

Παράλληλα, χθες, η βουλευτής Ιωαννίνων κα. Τζούφη σημείωσε, ότι η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα, εξαπολύοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων αλλά και για την προσπάθειά της, όπως είπε, να χρεώσει στην αντιπολίτευση την αποτυχία διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και με συμβολικό τρόπο, τιμούμε σήμερα τη μνήμη των αγωνιστών. Η Ν.Δ επέβαλε μία χουντικής έμπνευσης αστυνομική διάταξη για τις συναθροίσεις, όμως η νέα γενιά ξεσηκώνεται και είναι έτοιμη να διεκδικήσει και πάλι τα δικαιώματά της. Η Ν.Δ έχοντας αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού για ιδεοληπτικούς λόγους δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας, προσπάθησε να εγκλωβίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους για να τους χρεώσει αυτή την αποτυχία», ανέφερε η κα Τζούφη.

Ο συντονιστής του ΚΙΝ.ΑΛ στα Γιάννενα Άλκης Λάνταβος έκανε λόγο για μία κρίσιμη περίσταση για όλους, λόγω των συνθηκών υγείας και ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με αυτόν τον τρόπο.

Ο Χρήστος Γρίβας από την ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων τέλος, επέκρινε την κυβερνητική επιλογή και απόφαση για να ακολουθήσει τον δρόμο του αυταρχισμού, σε μία περίοδο που καταργούνται στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Οι πολίτες των Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης περιμέτρου της πλατείας στη Δομπόλη, όπου και το μνημείο για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ήταν αναμφίβολα μία εικόνα ασυνήθιστη, αφού ποτέ άλλοτε δεν καταγράφηκε κάτι αντίστοιχο και γι’ αυτό ξένισε κιόλας τους λιγοστούς πολίτες, που προσήλθαν κατά μόνας για να καταθέσουν στη μνήμη των αγωνιστών λίγα λουλούδια ή μία ζωγραφιά, όπως έκαναν μικρά παιδιά που προσήλθαν με τους γονείς τους.

Σε αντίθεση με την διακριτική παρουσία της αστυνομίας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στο παρελθόν, αυτή τη φορά, η παρουσία της ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και διόλου διακριτική.

Σχεδόν ανά 30 περίπου μέτρα είχαν αναπτυχθεί από το πρωί, ομάδες τριών αστυνομικών στην περίμετρο της πλατείας, άλλες δυνάμεις κινούνταν πεζή στους γύρω δρόμους, περιπολικά και μοτοσικλετιστές επίσης βρισκόταν σε διαρκή κίνηση, ενώ στο χώρο υπήρχε από νωρίς και μία διμοιρία των ΜΑΤ.

Η εικόνα αυτή ξένισε πολλούς, μεταξύ αυτών και τον Γιώργο Μάκη, μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, που αυτή τη χρονιά προσήλθε μόνος του, αφού ο πρώην δήμαρχος της πόλης Αλ. Σόφης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ο καθηγητής Λ. Παπαϊωάννου βρίσκεται σε δομή φροντίδας.

Σε μία σύντομη δήλωσή του ο Γ. Μάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στην πόλη και μεταξύ των συλληφθέντων στα Ιωάννινα την πρώτη περίοδο της δικτατορίας, τόνισε, ότι αυτή η εικόνα της στρατοκρατούμενης γιορτής δεν τιμά κανέναν.

«Είναι μία γιορτή και μία ημέρα μνήμης η 17η Νοεμβρίου, αλλά αυτή η στρατοκρατούμενη γιορτή δε μας τιμά. Θα έρθουν 10 ή 15 άτομα να καταθέσουν στεφάνι και λίγα λουλούδια για να τιμήσουν τους αγωνιστές και έχουν έρθει 100 αστυνομικοί για να φυλάξουν κάτι, που κανείς δεν ξέρει τι είναι. Το μήνυμα και το περιεχόμενο του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ, γιατί παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο στις μέρες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Είναι μία γιορτή η σημερινή και καλό θα είναι να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν. Ακόμη καλύτερα θα είναι αυτό να γίνεται χωρίς να κάνουμε ντόρο», είπε ένας ακόμη από τους συμπολίτες που προσήλθαν για να καταθέσουν μερικά λουλούδια στο μνημείο.

Ο Κ. Τασούλας

«Τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τιμούμε ταυτόχρονα σήμερα και την αξία της ζωής, που είναι ο φορέας της μνήμης» δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων της ιστορικής εξέγερσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Τασούλας συνοδευόταν από τον Σπήλιο Λιβανό, εκπρόσωπο της Ν.Δ. και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Αντιπρόεδρο της Βουλής και εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου ο κ. Τασούλας δήλωσε: «Το Πολυτεχνείο, μέχρι το 1973, ήταν ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων, εθνικής ευποιίας. Εδώ και 47 χρόνια, μετά τη 17 Νοέμβρη του ΄73, έγινε κι ένα κορυφαίο παράδειγμα δημοκρατικής ευποιίας, γιατί η εξέγερσή του συμβολίζει την κορυφαία πράξη αντιστάσεως του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας, κατά τη δικτατορίας. Σήμερα, αυτή τη μνήμη αυτής της πράξης τιμούμε. Και στη Βουλή, αυτή τη στιγμή, με εκδηλώσεις τιμής, αλλά και εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τιμούμε αυτή τη μνήμη. Τιμώντας αυτή τη μνήμη, τιμούμε ταυτόχρονα, αυτή τη χρονική περίοδο και την αξία της ζωής, με την προσοχή που οφείλουμε να δίνουμε στην αξία της ζωής. Και πρέπει να τονίσω ότι η ζωή είναι ο φορέας της μνήμης. Χωρίς ζωή δεν υπάρχει μνήμη, χωρίς ζωή, δεν υπάρχει τιμή. Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αφορούσε σε μια καλύτερη ζωή. Κι ενώ τότε ο αγώνας ήταν γι’ αυτές τις αξίες και για τη λαϊκή κυριαρχία, ο αγώνας σήμερα είναι για τον φορέα αυτών των αξιών. Και κάνοντας αυτόν τον αγώνα, τιμούμε με τον δικό μας τρόπο, εμείς οι σύγχρονοι, εκείνη την κορυφαία, επαναλαμβάνω, πράξη αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος».

Ο Δ. Δημητρίου

Τέλος σε μήνυμα του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρει:

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές (Τ. Λειβαδίτης).

47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα και οι αγώνες παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. Οφείλουμε να οδηγηθούμε στην νέα εποχή με την σκέψη στα οράματα του τότε, να μας καθοδηγούν, να μην ξεχαστούμε, να μην υποχωρούμε. Να γίνει διαρκής έμπνευση για τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος