Νοε
20

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 2,65 εκ. ευρώ για τη σύνδεση της Εγνατίας με το ΒΙΟΠΑΘΕ
Εκτύπωση

Η Οικονομική Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σημαντικού, αναπτυξιακού έργου, της σύνδεσης του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας με την Εγνατία – Παράταση στην υποβολή προτάσεων για την διαχείριση Βιοαποβλήτων

 

Τη δημοπράτηση ενός ιδιαίτερα χρήσιμου με αναπτυξιακές προοπτικές έργου για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Πρόκειται για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) συνολικού προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη σύνδεση ήταν ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων από την περίοδο κατασκευής της Εγνατίας Οδού προς την Κεντρική Διοίκηση και το οποίο υλοποιεί τώρα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, απαιτήθηκαν επίπονες προσπάθειες και πολύμηνη συνεργασία με την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ώστε να επιλυθούν τα διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, προέβη ακόμη στην κατακύρωση αποτελεσμάτων διαγωνισμών, στην ανάδειξη προσωρινών αναδόχων για άλλα έργα και έλαβε αποφάσεις για δημοπρατήσεις και άλλων έργων (οδικών, αντιπλημμυρικών κ.α.) στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Συγκεκριμένα:

Κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών των παρακάτω έργων:

- Ηλεκτροφωτισμός τμημάτων της εθνικής οδού Αρχάγγελου – Νεράιδα στις θέσεις Σκεπαστό, Εκκλησιές και Κορώνη και της 1ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Άγιος Θωμάς – Άγιοι Απόστολοι Πρέβεζα, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ηρακλής Νικολακόπουλος.

- Αποκατάσταση οδού προς αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας (Α’ φάση), προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ανάδοχος Παναγιώτης Ντούλια/ ΕΔΕ.

- Άμεση αποκατάσταση βατότητας από καταπτώσεις – διαβρώσεις - κατολισθήσεις στην περιοχή Μαυρολάγκαδο Παλαιοχωρίου Συρράκου, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ. Ανάδοχος «Δημ. Τσομπίκος & ΣΙΑ Ε.Ε».

- Άμεσες ενέργειες για αποκατάσταση βατότητας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης, προϋπολογισμού 65.720 ευρώ. Ανάδοχος: Ευθύμιος Κώστας.

- Επείγουσες εργασίες διαμόρφωσης εισόδου στο ΣΜΑ Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος Αλεξ. Γέροντας.

- Άμεσες σωστικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της στέγης του κτιρίου της Πασχαλείου Σχολής Καπεσόβου, προϋπολογισμού 110.800 ευρώ. Ανάδοχος Γεώργιος Θ. Χριστογιάννης.

Ακόμη, η Οικονομική Επιτροπή, ανέδειξε τους προσωρινούς αναδόχους των έργων:

- Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. Ανάδοχος «Π. Παπαδημητρίου & ΣΙΑ Ε.Ε.».

- Βελτίωση της οδού Φούρκας προς Προφήτη Ηλία για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών μονάδων και του μνημείου τιμής των γυναικών της Πίνδου, προϋπολογισμού 76.000 ευρώ. Ανάδοχος Δολιώτης Ιωάννης.

- Ηλεκτροφωτισμός της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας στους κυκλικούς κόμβους εργατικών κατοικιών, προϋπολογισμού 139.100 ευρώ. Ανάδοχος: «Ι. Καλλιας & ΣΙΑ Ε.Ε. δ.τ. Διοπτρα Κατασκευαστική Ε.Ε.» και «Σταύρος Θεοδωρόπουλος του Γεωργίου».

- Βελτίωση - ασφαλτόστρωση δρόμου Αμπέλια - Καμπή Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Ανάδοχος: «Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Υλοποίηση έργων

Παράλληλα, από την Οικονομική Επιτροπή, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:

- Σύνδεση Εγνατίας Οδού με Βιομηχανικό Πάρκο Θεσπρωτίας (Α/Κ ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.), προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ.

- Συντήρηση - σήμανση και βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 689.003,41 ευρώ.

- Καθαρισμός και προστασία πρανών κοίτης ποταμού από Μεγάδενδρο προς Καστροσυκιά, προϋπολογισμού 88.000 ευρώ.

- Αντικατάσταση κουφωμάτων και εργασίες συντήρησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καναλακίου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση και καθαρισμός τάφρων επαρχιακών και αγροτικών οδών προς αποφυγή πλημμυρών), προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

- Αποκατάσταση βατότητας σε παραγωγικές μονάδες στην περιοχή Πωγωνίου, προϋπολογισμού 99.200 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία ιδιοκτησιών στα όρια της Ηλιόκαλης, προϋπολογισμού 75.406 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση πρανών και βελτίωση τμημάτων οδικού δικτύου πρώην Δήμου Σελλών, προϋπολογισμού 73.000 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση τεχνικού στην επαρχιακή οδό Τύρια – Ζωτικό θέση “Ιτιά”, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ..

Επίσης εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ζαγορίου για την κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης στην Τ.Κ. Βοβούσας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Για τις δράσεις διαχείρισης

Βιοαποβλήτων

Τέλος, παράταση μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2021 έλαβε η υποβολή προτάσεων για την πρόσκληση «Διαχείριση Βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου (Α’ Κύκλος)» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσκληση αφορά ως δυνητικούς δικαιούχους τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Άρτας, καθώς και το Δήμο Ζηρού.

Η πρόσκληση αφορά σε νέα έργα και δράσεις για τη διαχείριση οικιακών και προσομοιαζόντων βιοαποβλήτων, που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δράσεις οικιακής κομποστοποίησης και δράσεις διαλογής στην πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων, ενώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης χρηματοδοτούνται:

- Προμήθεια εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης

- Προμήθεια κάδων και άλλων μέσων συλλογής για την εφαρμογή προγραμμάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και οχημάτων μεταφοράς κατάλληλων για τη φύση των βιοαποβλήτων

- Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος