Φεβ
05

Στα όριά τους λειτουργούν οι υπηρεσίες της ΕΛ. ΑΣ.
Εκτύπωση

Καίρια ζητήματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως οι απολαβές, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και οι περικοπές στις δαπάνες, απασχόλησαν το 1ο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 και 3 Φεβρουαρίου.
Παρουσία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας, εκπροσώπων των τοπικών Ενώσεων, εκπροσώπων των κομμάτων και άλλων φορέων, τέθηκαν επί τάπητος καίρια αιτήματα των αστυνομικών και ζητήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η άμεση επίλυσή τους. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων Αλέξανδρο Βαγγελή, οι αστυνομικοί υπάλληλοι είναι εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα ενταχθούν σε αυτό. Ζητούμενο είναι ακόμη τι θα γίνει με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, όπου το έλλειμμα που εντοπίζονται δημιουργεί έντονη ανησυχία.
Βέβαια, τόσο οι τοπικές Ενώσεις, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία έθεσαν επιτακτικά προς την ηγεσία του Υπουργείου το ζήτημα της περικοπής των δαπανών, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην επιδιόρθωση των περιπολικών και των άλλων αστυνομικών οχημάτων, στην αγορά υλικών, στα οδοιπορικά των αστυνομικών.
«Έχουμε φτάσει στα όρια. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν οχήματα, υλικά και μέσα για να λειτουργήσουν. Και υπάρχει πολύ μεγάλη αναταραχή στα μέλη, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες διότι δεν θα υπάρχουν περιπολικά σε λίγο να μετακινηθούν», υπογράμμισε ο κ. Βαγγελής.
Το πρόβλημα είναι έντονο και στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς εξαιτίας των περικοπών δεν γίνονται τα απαιτούμενα σέρβις στα οχήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τους αστυνομικούς υπαλλήλους και τους υπόλοιπους επιβάτες. Περιορισμένες είναι οι δαπάνες και για την αγορά του προσωπικού και για την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον κ. Βαγγελή, το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια όλων, καθώς τα περιπολικά  κινούνται σε 24ωρη βάση και χρειάζονται το απαραίτητο σέρβις.
Από την πλευρά του η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει τα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων και μέσα από συναντήσεις να συμβάλει στην επίλυσή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Βαγγελή, σημαντική ήταν η δέσμευση του Υπουργείου πως σε επικείμενο πολυνομοσχέδιο θα αυξηθεί το επίδομα που δίδεται σε αστυνομικούς που τραυματίζονται εν ώρα υπηρεσίας από 100 σε 300 ευρώ και θα αλλάξει το σύστημα μεταθέσεων. Στο πλαίσιο του Γενικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε μία μελέτη που υλοποίησε Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σχετικά με την αναδιάρθρωση του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος