Ιαν
19

Οικονομική «ανάσα» για την Περιφέρεια Ηπείρου
Εκτύπωση

Οικονομική «ανάσα» για την Περιφέρεια Ηπείρου
Περισσότερα από 26 εκ. ευρώ θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στα ταμεία της Περιφέρειας δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και ολοκλήρωσης έργων που παραμένουν ημιτελή - Για «ηθική δικαίωση» κάνει λόγο ο Αλ. Καχριμάνης

Ένα χρηματικό ποσό, που προσεγγίζει, ίσως και να ξεπερνά τα 26 εκ. ευρώ θα βρίσκεται συνολικά εντός των επόμενων ημερών στα ταμεία της Περιφέρειας Ηπείρου, που αποκτά τη δυνατότητα αφενός της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της και αφετέρου την ολοκλήρωση έργων που παραμένουν ημιτελή τα τελευταία χρόνια.
Οι διαδικασίες για την καταβολή των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σχετική συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, εξελίσσονται με την Περιφέρεια Ηπείρου να ετοιμάζεται να βάλει στα ταμεία της ποσό 13 εκ. ευρώ που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Οι οφειλές αυτές αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία, ότι είναι οφειλές της ίδιας, που δεν απέδωσε τους πόρους στην Περιφέρεια, ενώ την ίδια στιγμή, βρέθηκε λύση και για τη μη πληρωμή των ΚΑΠ του 2012, που για την Περιφέρεια Ηπείρου, επίσης φτάνουν τα 13 εκ. ευρώ.
Μεταξύ των 13 Περιφερειών και των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, έχει υπογραφεί το προβλεπόμενο Σύμφωνο Αποδοχής Όρων.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ανακοίνωσε ότι και οι δεκατρείς Περιφέρειες θα υπογράψουν ειδικό συμφωνητικό, καθώς διαπιστώθηκε από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι πράγματι οι οφειλές είναι του Δημοσίου και όχι των ιδίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το υπογεγραμμένο σύμφωνο, θα διαβιβαστεί από  το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταθέσει στο λογαριασμό της Περιφέρειας τα χρήματα.
«Μου φεύγει ένα άγχος. Γιατί εμείς δεν ήμασταν μπαταχτσήδες, αλλά αυτοί που δουλέψανε, αυτοί  τους οποίους σταμάτησε να πληρώνει κάποια στιγμή το Κράτος. Δεν τα χρωστάμε εμείς τα χρήματα, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο.   Τώρα, μετά τον έλεγχο που έγινε και στις δεκατρείς Περιφέρειες, έρχεται να μας καταβάλλει τα χρήματα», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας, ότι η εξέλιξη με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελεί «για μας θέμα ηθικής δικαίωσης».
Αθλητικές υποδομές
Μία δεύτερη σημαντική είδηση σχετίζεται με την απόδοση στην Περιφέρεια Ηπείρου των μη αποδοθέντων 13 εκ. ευρώ περίπου για τους ΚΑΠ του 2012. Το ποσό αυτό, αποδίδεται πλέον στην Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και με τα χρήματα αυτά σε πρώτη φάση, ο κ. Καχριμάνης είπε, ότι θα ολοκληρωθούν αθλητικά έργα, που είχαν μείνει ημιτελή, λόγω της διακοπής των χρηματοδοτήσεων από τη ΓΓΑ από το 2008.
«Είμαστε σε θέση να  ολοκληρώσουμε την κατασκευή της Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων και το Κλειστό Γυμναστήριο Μεταμόρφωσης (Δ.Ε. Εκάλης)», ανέφερε. Ωστόσο, το πιο σημαντικό φαίνεται να είναι ότι δημιουργούνται πλέον ευοίωνες προοπτικές και προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του έργου του Β’ Κλειστού γυμναστηρίου, ίσως με την διενέργεια νέου διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου
Στο ΈΣΠΑ η γέφυρα
της Δέσπως
Εξάλλου, την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της αποκατάστασης της κατολίσθησης στην περιοχή της γέφυρας Δέσπως, περί την Χ.Θ. 28+800 της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το συγκεκριμένο έργο, έχει προϋπολογισμό 2.581.512, 27 ευρώ  και είναι ήδη δημοπρατημένο (έργο προαίρεσης) στο πλαίσιο της εργολαβίας «Κατασκευή οδού Καρτέρι – Πάργα».  Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε χθεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι τώρα απομένει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να καλέσει την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση και να ξεκινήσει την κατασκευή του.  «Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα  για την παραλιακή ζώνη Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας»,  τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, αφορά την αποκατάσταση σε τμήμα μήκους 500 περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει την κατασκευή οπλισμένου επιχώματος, μετά των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου (χωματουργικά, τεχνικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση – ασφάλιση και αποχέτευση- αποστράγγιση). Επίσης περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες εργασίες για την παράκαμψη της κυκλοφορίας μέσω της Λυγιάς.
Η πίστα εξέτασης οδηγών
Τέλος, ο κ. Καχριμάνης είπε, ότι είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί οριστική λύση για τις πίστες εξέτασης υποψηφίων οδηγών, οι οποίες δεν πρόκειται να βάλουν λουκέτο, καθώς θα ακολουθήσει σχετική τροποποίηση από το υπουργείο Μεταφορών της πρόσφατης υπουργικής απόφασης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος