Ιαν
23

Τεράστιες οι ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων
Εκτύπωση

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Τεράστιες οι ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων

Τον δικό τους παράξενο αγώνα δίνουν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες ασθενείς και στα Γιάννενα αναζητώντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, τα σκευάσματα που χρειάζονται λόγω των πολλών ελλείψεων που παρατηρούνται και στην περιοχή μας.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων, αλλά και της οικονομικής αδυναμίας των φαρμακαποθηκών να διατηρούν αποθέματα, είναι οι πολλές ελλείψεις φαρμάκων σε Γιάννενα, κάτι που χθες επεσήμανε σε δηλώσεις του και ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Μαρέτης.
«Οι ελλείψεις σε φάρμακα αγγίζουν πλέον όλες τις κατηγορίες. Αντιυπερτασικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά, ινσουλίνες και άλλα βασικά φάρμακα αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία. Μάλιστα, πολλά απ΄αυτά δεν μπορούν να υποκατασταθούν  με γενόσημα, καθώς είναι πρωτότυπα και δεν έχουν ακόμη αντίγραφα. Έχουμε περιπτώσεις ασφαλισμένων στην πόλη που έχουν φτάσει στο σημείο να μη μπορούν να λάβουν το αντικαρκινικό φάρμακο μέχρι αυτό να βρεθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρέτης και πρόσθεσε ότι η δυσκολία δεν αφορά μόνο την αδυναμία των φαρμακοποιών να πληρώσουν τοις μετρητοίς, αλλά και τις ίδιες τις φαρμακαποθήκες που δεν μπορούν με τη σειρά τους να πληρώσουν τις εταιρείες.
Επίσης, με την μείωση των τιμών στα πρωτότυπα φάρμακα, ανθεί το φαινόμενο των εξαγωγών. «Οι διαφορές τιμών με τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε πολλούς ο πειρασμός να εξάγουν φάρμακα, καθώς τα πουλάνε σε μεγαλύτερη τιμή και τοις μετρητοίς», ανέφερε ο κ. Μαρέτης.
Παράλληλα, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι φαρμακοποιοί της πόλης, που διαπιστώνουν καθημερινά πως η πολιτεία δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, πρόσφατα εκταμιεύθηκε μία δόση που βελτίωσε μεν την κατάσταση αλλά οι υποχρεώσεις των άλλων ταμείων παρέμειναν, αφού από τη δόση πληρώθηκαν οι οφειλές του πρώην ΟΠΑΔ για το 2011.
Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ανδρέας Μαρέτης, η πληρωμή των οφειλών έγινε με την έκπτωση 3,5%, η οποία είχε συμφωνηθεί όταν γινόταν λόγος για άμεση εξόφληση των οφειλών τον περασμένο Μάρτιο και όχι με δέκα μήνες καθυστέρηση.
Σε ότι αφορά τις τρέχουσες οφειλές, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λάβει χρήματα για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αν και με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα έπρεπε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να είχαν πληρωθεί για τον Οκτώβριο.
«Ακόμη δεν υπάρχει φως. Με δεδομένο ότι πληρώνουμε τις αποθήκες τοις μετρητοίς, έχουμε πληρώσει για τρεις μήνες και έχουμε να λαμβάνειν χρήματα. Τα αποθεματικά μας έχουν τελειώσει και πλέον τα περισσότερα φαρμακεία είναι στο κόκκινο, ενώ οι συνάδελφοι παλεύουν για την επιβίωσή τους», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος