Απρ
05

Επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση των νέων μέτρων
Εκτύπωση

ΦΥΛΑΚΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση των νέων μέτρων

Πράξεις περιμένουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της ασφάλειας στις φυλακές

Πράξεις περιμένουν πλέον οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά της εξαγγελίες του Υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη για την λήψη μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις φυλακές της χώρας.
Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός αποτελούν εδώ και χρόνια αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων που έχουν κατατεθεί στην ηγεσία του Υπουργείου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, με τα γνωστά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι αποδράσεις και ο εντοπισμός κάθε είδους οπλισμού και αντικειμένων στα κελιά των κρατουμένων.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνονται η μετατροπή μίας από τις φυλακές της χώρας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για την κράτηση επικίνδυνων κρατουμένων, η ενίσχυση του εξοπλισμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών με κατάλληλο οπλισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα, και φυσικά η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων εκ των οποίων 220 θα διατεθούν μέσω της κινητικότητας.
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι το προσωπικό των φυλακών κράτησης μειώθηκε το 2011 κατά 15%, ενώ από το 2010 έως σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 υπάλληλοι χωρίς να αναπληρωθούν.
Ενδεικτικό στοιχείο «των δραματικών ελλείψεων» σε προσωπικό, σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης, είναι ότι στις φυλακές Κορυδαλλού η αναλογία είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προς 300 κρατούμενους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Χρήστο Αυδίκο είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης των εξαγγελιών της πολιτικής ηγεσίας με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 13.000 ενώ η δυναμικότητα των φυλακών αγγίζει τα 9.400 άτομα.
«Εμείς εδώ και χρόνια ζητάμε να ληφθούν αυτά τα μέτρα αλλά ακούμε μόνο υποσχέσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Αυδίκος.
Με αφορμή το «μπαράζ» εφόδων και ελέγχων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων με εντυπωσιακά ευρήματα μεταξύ των οποίων όπλα, κινητά τηλέφωνα και χειροβομβίδες ο κ. Αυδίκος διαβεβαίωσε ότι στους ελέγχους που καθημερινά γίνονται στο σωφρονιστικό κατάστημα Ιωαννίνων δεν έχουν εντοπιστεί ανάλογα αντικείμενα.
«Θα πρέπει και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να απαντήσουν πως μπαίνουν όλα αυτά τα αντικείμενα μέσα στις φυλακές», σημείωσε ο κ. Αυδίκος επισημαίνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις που προβλέπουν τον αριθμό των αντικειμένων που μπορούν να έχουν μαζί τους οι κρατούμενοι.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος