Απρ
05

Πρόκληση για όλους τους πολίτες η ανακύκλωση
Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Πρόκληση για όλους τους πολίτες η ανακύκλωση

Άρχισε η τοποθέτηση των 300 κάδων ανακύκλωσης στους δρόμους των Ιωαννίνων

Μέσα στον επόμενο μήνα ο Δήμος Ιωαννιτών εκτιμά ότι θα έχει σχηματίσει  μία αναλυτική και πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ανακύκλωσης, αλλά και της διάθεσης του όγκου των «συμβατικών» απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
Μετά από καθυστέρηση δεκαετιών ο Δήμος Ιωαννιτών, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες κάνει την πρώτη απόπειρα λειτουργίας στην πράξη του μοντέλου της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδούς της πόλης πλέον των 100, κάδοι ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ενώ τις προσεχείς πέντε ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης του συνόλου των 300 κάδων ανακύκλωσης και των 30 κάδων που προορίζονται για την απόρριψη γυάλινων αντικειμένων.
Το πρώτο δρομολόγιο του απορριμματοφόρου για τους κάδους ανακύκλωσης θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δ. Κατηρτζίδη, τον επόμενο μήνα θα έχει σχηματιστεί μία συνολική εικόνα για την ανταπόκριση των πολιτών.
«Τότε θα έχουμε μία εικόνα για τον όγκο των άλλων απορριμμάτων που θα βρίσκονται στους συμβατικούς κάδους. Είναι μία πρόκληση για ολόκληρη την πόλη, και όχι μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών, να πετύχει η έναρξη της ανακύκλωσης, γιατί θα έχουμε όφελος σε πολλά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κατηρτζίδης.
Τι πρέπει να γνωρίζουν
οι πολίτες
Υπενθυμίζουμε πως οι πολίτες στους μπλε κάδους θα μπορούν να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό κι αλουμίνιο.
Σε ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνουμε γυάλινες συσκευασίες από νερό, γάλα, αναψυκτικά, ποτά, κρασί, βαζάκια τροφίμων κι άλλα.
Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, είδη καθαρισμού, σακούλες.
Χάρτινες συσκευασίες από διάφορα προϊόντα.
Αλουμινένιες συσκευασίες από αναψυκτικά, μπύρες, καφέ, κονσέρβες, λάδι κι άλλα.
Στους μπλε κάδους δεν ρίχνουμε υπολείμματα τροφών, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα, οικοδομικά υλικά και κλαδιά δέντρων. Οποιαδήποτε τέτοια απόρριψη πέρα από ότι δεν βοηθά το πρόγραμμα μπορεί να είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη για το απορριμματοφόρο το οποίο θα κάνει την αποκομιδή.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά τοποθετούνται χύμα κι όχι σε σακούλες στους κάδους ανακύκλωσης ενώ δεν πετάμε ποτέ σε αυτούς τα κοινά σκουπίδια.
Με την ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο και το βάρος των απορριμμάτων, άρα συμβάλλουμε στην οικονομία, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, προστατεύουμε το περιβάλλον και κάνουμε ένα βήμα πολιτισμού».
«Πράσινο φως» για την προμήθεια εξοπλισμού
καθαριότητας
Εν τω μεταξύ, τη σύμφωνη γνώμη  της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για τα τεύχη δημοπράτησης δύο πράξεων που αφορούν τον Εξοπλισμό καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Ιωαννιτών, διατυπώνει με έγγραφά του προς το Δήμο Ιωαννιτών, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η πρώτη πράξη αφορά την προμήθεια απορριμματοδεκτών και είναι προϋπολογισμού 1.293.960 ευρώ και η δεύτερη την προμήθεια οχημάτων με προϋπολογισμό 1.758.900 ευρώ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος