Απρ
05

Θεσμική «ασπίδα» για την προστασία των δασών
Εκτύπωση

Θεσμική «ασπίδα» για την προστασία των δασών

Η έξαρση της λαθροϋλοτομίας οδήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην θέσπιση νόμου που προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες - Δυσοίωνα τα στοιχεία για την Περιφέρεια Ηπείρου όπου το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κατασχεθεί 190 τόνοι καυσόξυλα

Ένα εξαιρετικά αυστηρό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας ισχύει από τις 19 Μαρτίου στη χώρα, μετά τον πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΚΑ, που προβλέπει νέες κυρώσεις για τους παραβάτες.
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, οδήγησε σε έξαρση της λαθροϋλοτομίας, με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες να βρίσκονται αντιμέτωπες σχεδόν καθημερινά με παραβάτες της δασικής νομοθεσίας, ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες.
Έτσι  για την περασμένη χρονιά στα διοικητικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία) από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες υποβλήθηκαν 440 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία-μεταφορά δασικών προϊόντων και κατασχέθηκαν συνολικά 2.327,385 τόνοι καυσόξυλα, 59 οχήματα (43 αυτοκίνητα,5 φορτηγά,7 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες,) 47 κοπτικά εργαλεία. Δυσοίωνα ωστόσο προβλέπονται τα στοιχεία για τη χρόνια που διανύουμε καθώς για το πρώτο τρίμηνο του 2013 μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 47 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί 190 τόνοι καυσόξυλα και 3 οχήματα.
Η κατάσταση αυτή δημιούργησε μία έντονη ανησυχία για την προοπτική αξιοποίησης του δασικού πλούτου της χώρας και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου το ΥΠΕΚΑ θέσπισε νέες αυστηρές κυρώσεις.
Τις λεπτομέρειες για το τι ισχύει από τις 19 Μαρτίου παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Δ. Ζήκος.
Οι κυρώσεις έχουν ως εξής:
α) για τον οποιονδήποτε βλάπτει ή προκαλεί φθορά σε δάσος ή δασική έκταση
β) υλοτομεί ή συλλέγει δασικά προϊόντα χωρίς άδεια ή αν διαθέτει άδεια αντιβαίνει τους όρους της
γ) μεταφέρει δασικά προϊόντα χωρίς τα προβλεπόμενα δασονομικά έγγραφα ή τα μεταφέρει υπερβαίνοντας την επιτρεπόμενη ποσότητα που αυτά προβλέπουν
εάν η εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ (ποσό που μέχρι σήμερα ήταν 600 ευρώ) η υπόθεση εκδικάζεται ως πταίσμα. Εάν η ζημιά εκτιμηθεί πάνω από 300 έως και 10.000 ευρώ ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα (πλημμέλημα). Τέλος εάν η ζημιά υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών.
Επιβαρυντικό θεωρείται όταν η παράνομη υλοτομία  γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ ιδιαιτέρως υψηλό είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται και σε όσους αγοράζουν για περαιτέρω εμπορία την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία, οπότε και επιβάλλεται από την οικονομική Υπηρεσία πρόστιμο ίσο με την 5πλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων για 2 μήνες.
Επίσης κατάσχονται και δημεύονται από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα τα εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η παράβαση, τα μεταφορικά μέσα με τα οποία γίνεται η παράνομη διακίνηση, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού. Στην περίπτωση που το όχημα παραδοθεί προς φύλαξη στον ιδιοκτήτη, αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας. Το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας των κατασχεθέντων μέσων μεταφοράς παραδίδονται άμεσα με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής στην οικεία αστυνομική αρχή. Τα κατασχεθέντα μεταφορικά μέσα, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας αποδίδονται στον ιδιοκτήτη τους, εάν το αρμόδιο δικαστήριο δεν επικυρώσει την κατάσχεση. Διαφορετικά τα κατασχεθέντα μέσα όπως και τα εργαλεία κλπ με τα οποία ο παραβάτης προέβη στην εκτέλεση του αδικήματος, εκποιούνται με δημοπρασία.
«Ευελπιστούμε ώστε οι πολίτες να είναι αρωγοί στο δύσκολο έργο των δασικών υπηρεσιών, για την αποτελεσματική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Οι νέες κυρώσεις είναι περισσότερο αυστηρές από κάθε άλλη φορά, όμως δεν γίνεται διαφορετικά, λόγω της έξαρσης στην λαθροϋλοτομία», τόνισε ο κ. Ζήκος.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, αλλά και άλλων δασικών αδικημάτων (εκχερσώσεις καταλήψεις δασών και δασικών εκτάσεων, παραβάσεις του Νόμου περί Θήρας κλπ.), που ως συνέπεια  έχουν την υποβάθμιση και την καταστροφή των πολύτιμων από κάθε άποψη δασών και την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, οι δασικές Υπηρεσίες υλοποιούν πρόγραμμα πρόληψης και καταστολής τους, μετά από σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ και εγκυκλίων διαταγών της Ειδικής Γραμματείας Δασών. Έτσι λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς και τα Σάββατα και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με συνεργεία επιφυλακής και τη διενέργεια περιπολιών καθ’ όλο το 24ωρο τα οποία επιλαμβάνονται είτε κατόπιν καταγγελιών είτε αυτεπαγγέλτως.
Τι ισχύει για τα αγροτεμάχια
Τέλος, ο κ. Ζήκος παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Καλαφάτη, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, να προβαίνουν σε κοπή ξύλων, με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ιδιοκτησίας του αγροτεμαχίου.
«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που είναι η κατάθεση αίτησης στις οικείες Δασικές Υπηρεσίες και να γίνει ο  έλεγχος και η αυτοψία για να δοθεί η σχετική άδεια», τόνισε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος