Απρ
09

Τέλος στις συντάξεις χωρίς στοιχεία
Εκτύπωση

Τέλος στις συντάξεις χωρίς στοιχεία

Τελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Εργασίας για να δηλώσουν οι συνταξιούχοι τα αναλυτικά τους στοιχεία – Στην πρώτη 20άδα των νομών όπου διαπιστώθηκαν οι περισσότερες χορηγήσεις συντάξεων «μαϊμού» βρίσκονται οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου

Ύστατη ευκαιρία για να δηλώσουν τα αναλυτικά τους στοιχεία στα Ταμεία έχουν οι συνταξιούχοι, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή καταβολής της σύνταξης.
Από αύριο Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού των διπλοσυνταξιούχων για τους οποίους δεν έχουν επιβληθεί οι σχετικές περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους
Για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώνεται μέσα στον μήνα, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.
Τρεις ομάδες συνταξιούχων βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας:
Οι περίπου 330.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν δηλώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Κανονικά η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Από το πώς θα προχωρήσει η καταγραφή θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα υπάρξει μεγαλύτερη... ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα.
Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχουν στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ θα διακοπεί η καταβολή των συντάξεων. Η αρχή έγινε στα τέλη Μαρτίου, όπου ανεστάλη η καταβολή 15.000 συντάξεων, καθώς οι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ούτε ΑΦΜ ούτε ΑΜΚΑ (και τώρα εξετάζεται το αν πρόκειται για ασφαλισμένους... φαντάσματα).
Οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Από «κόσκινο» περνάνε όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας αλλά και οι άγαμες θυγατέρες που παίρνουν σύνταξη από τα Ταμεία. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο έχουν παντρευτεί... εν κρυπτώ και επομένως εισπράττουν παράνομα τα χρήματα.
Σημειώνεται πως στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου σε όσα ταμεία προβλεπόταν αυτοπρόσωπη παρουσία. Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς οι έλεγχοι γίνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου.
Συνολικά ελέγχονται 521.535 δικαιούχοι συντάξεων (π.χ. χήροι/χήρες) του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι). Με βάση τα στοιχεία για το 11% -δηλαδή 57.368 άτομα-, δεν είναι εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων με μηχανογραφικό τρόπο και δεν αποκλείεται σε αυτές τις περιπτώσεις η απογραφή να γίνει με τον «παραδοσιακό» τρόπο.
Οι 51.551 συνταξιούχοι «φαντάσματα» που δεν προσήλθαν να απογραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το αν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποβιώσει και τα χρήματα εισπράττονται από επιτήδειους.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τις 41.576 φτάνουν οι συνταξιούχοι που δεν προσήλθαν να απογραφούν τη διετία 2011-2012, ενώ σε 9.975 υπολογίζονται οι ανυπόγραφοι συνταξιούχοι λόγω θανάτου τη φετινή χρονιά.
Περικοπές
για «διπλοσυνταξιούχους»
«Ψαλιδισμένη» σύνταξη θα πάρουν τον επόμενο μήνα πάνω από 50.000 άτομα που καλύπτονται από δύο Ταμεία. Μέχρι τώρα οι διπλοσυνταξιούχοι είχαν αποφύγει τις περικοπές -που προβλέπονται σε συνολικά πέντε νόμους- εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των στοιχείων από τα Ταμεία.
Την Τετάρτη τα στοιχεία των διπλοσυνταξιούχων θα βρίσκονται στην ΗΔΙΚΑ και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την περικοπή της σύνταξης του Μαΐου. Σημειώνεται πως οι περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί για όλους είναι οι εξής:
Στον Νόμο 3863/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Στον Νόμο 3565/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Στον Νόμο 3986/2011. Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Στον Νόμο 3986/2011. Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Στον Νόμο 4051/2012. Στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Στην πρώτη 20αδα
στις συντάξεις «μαϊμού»
Εν μεταξύ, στην πρώτη 20άδα των νομών της επικράτειας όπου διαπιστώθηκαν οι περισσότερες χορηγήσεις συντάξεων «μαϊμού» βρίσκονται οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, με εξαίρεση το νομό της Θεσπρωτίας.
Η ομάδα ελέγχου των συντάξεων που χορηγεί το ΙΚΑ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των συνταξιούχων, προχώρησε σε νέες διασταυρώσεις. Σε σύνολο 4000 περίπου μη απογεγραμμένων συνταξιούχων, διαπιστώθηκε, ότι πλέον των 2000 εισέπρατταν παρανόμως και παρατύπως τις συντάξεις και σε βάρος τους θα κινηθεί η σχετική διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.
Συνολικά σε επίπεδο Ηπείρου εντοπίστηκαν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις 127 περιπτώσεις «μαϊμού» συντάξεων. Την πρωτιά όμως σε επίπεδο Ηπείρου την κατέχει η Άρτα με 46 περιπτώσεις, ακολουθεί η Πρέβεζα με 40 περιπτώσεις και τα Ιωάννινα με 37. Στο νομό Θεσπρωτίας αντίθετα, εντοπίστηκαν μόλις 4 περιπτώσεις χορήγησης «μαϊμού» συντάξεων.
Η ομάδα ελέγχου διαπίστωσε, ότι σε σύνολο 4000 περίπου δικαιούχων, που δεν είχαν προσέλθει να καταγραφούν, σε 2031 περιπτώσεις, είχε καταγραφεί θάνατος του δικαιούχου με ημερομηνία προγενέστερη τουλάχιστον 6 μήνες από τη διαγραφή τους.
Περίοπτη θέση έχουν οι περιπτώσεις όπου χήροι ή χήρες παρότι οι ίδιοι παντρεύτηκαν μετά το θάνατο του συζύγου τους – δικαιούχου, εξακολούθησαν να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη του θανόντος.
Ενδιαφέρον ωστόσο αποκτά και η διάσταση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών για κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες πλημμελούς τέλεσης των καθηκόντων τους.
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΙΚΑ Ηπείρου – Λευκάδας Γιάννης Μάντζιος κράτησε αποστάσεις από τη συγκεκριμένη πιθανότητα αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε βάρος υπαλλήλων.
«Κάνουν όλον αυτόν τον θόρυβο για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, ώστε να έχει αρνητική άποψη για τους δημοσίους υπαλλήλους», σημείωσε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος