Απρ
10

Πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελωνείο Κακαβιάς
Εκτύπωση

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ Ι.Χ.

Πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελωνείο Κακαβιάς

Επί τάπητος η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στη σύσκεψη της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από χερσαία τελωνεία χωρών – μελών της Ε.Ε.

Τις κοινές διαπιστώσεις στον τομέα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, όπως επίσης και τις μορφές που αυτό αποκτά και εξελίσσεται, έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν οι εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από το 2006 από χερσαία τελωνεία χωρών – μελών της Ε.Ε.
Η 16η σύσκεψη της ομάδας εργασίας φιλοξενείται από χθες στα Ιωάννινα, με το τελωνείο Κακαβιάς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι τελωνειακών αρχών από την Ελλάδα,  τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Κροατία.
Τα στοιχεία που συλλέγονται σχετίζονται με το χρόνο λειτουργίας των τελωνείων, το προσωπικό, τον αριθμό εισόδων και εξόδων οχημάτων και εμπορευμάτων, τα εμπορεύματα με την μεγαλύτερη εμφάνιση καθώς και αυτών με την μεγαλύτερη εμφάνιση παραβατικότητας, τον αριθμό των τελωνειακών παραστατικών κατά την είσοδο και την έξοδο από την ευρωπαϊκή ένωση, στοιχεία για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν, καθώς επίσης το ποσοστό μηχανογράφησης και δικτύωσής τους.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Ε.Ε., που ανήκει στη δύναμη των τελωνείων της Πολωνίας, συντάσσεται μία ετήσια έκθεση όπου υπάρχουν όλα τα συμπεράσματα της ανάλυσης των παραπάνω δεδομένων.
Απώτερος σκοπός ο εντοπισμός των αδυναμιών στα τελωνεία, αναφορικά με τον όγκο της εμπορευματικής κίνησης, τη στελέχωσή τους και το επίπεδο του εξοπλισμού. Αναφερόμενη ωστόσο στα ελληνικά χερσαία τελωνεία τόνισε πως το επίπεδο οργάνωσης είναι εξαιρετικό.
Από την πλευρά του τελωνείου Κακαβιάς ο Διευθυντής Μιχάλης Στεφάνου, αλλά και ο Χρήστος Δημητρίου αναφέρθηκαν στη συνεργασία ειδικά στο πεδίο του εντοπισμού των τάσεων που ακολουθεί το λαθρεμπόριο.
Πρότυπο για τα κλεμμένα Ι.Χ. η Κακαβιά
Όπως αναφέρθηκε ήδη στην σύσκεψη της ομάδας εργασίας ο τρόπος λειτουργίας των ελληνικών τελωνείων και ειδικότερα του τελωνείου Κακαβιάς μπορεί να χαρακτηριστεί υποδειγματικός, ειδικά στον τομέα του εντοπισμού κλεμμένων Ι.Χ. με παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία.
Πριν από  λίγες ημέρες η Διεύθυνση του Τελωνείου Κακαβιάς ανακοίνωσε τον εντοπισμό επτά κλεμμένων πολυτελών τζιπ τα οποία επιχείρησαν τα μέλη των κυκλωμάτων να περάσουν στο αλβανικό έδαφος ή και αντίστροφα, όμως εντοπίστηκαν από τις τελωνειακές αρχές.
Μόλις πριν από  λίγες ημέρες εντοπίστηκε ένα ακόμη κλεμμένο Ι.Χ., αυτή τη φορά όμως η διαδικασία και η προσπάθεια παραπλάνησης των τελωνειακών είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα.
Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου, στο αυτοκίνητο είχε παραποιηθεί ο αριθμός πλαισίου, παράλληλα όμως είχε παραποιηθεί ο ίδιος αριθμός που είναι καταχωρημένος στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του οχήματος, εμφανίζοντας στο ειδικό μηχάνημα που διαθέτει η υπηρεσία ως πραγματικό τον παραποιημένο αριθμό.
Παρ’ όλα αυτά το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στην τοπική αντιπροσωπεία για λεπτομερή έλεγχο, αφού διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα που το συνόδευαν  ήταν πλαστά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος