Φεβ
09

Ανατροπή για το καλό του τόπου
Εκτύπωση

 

Μία συζήτηση που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης, διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας στο περιφερειακό συμβούλιο, που συζήτησε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα.


Μετά από τέσσερις περίπου ώρες συνεδρίασης το περιφερειακό συμβούλιο έλαβε τις αποφάσεις του, με την συμφωνία περιφερειακής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης, με τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, ζητώντας να περιληφθούν στα πρακτικά και να ενσωματωθούν στο κείμενο των παρατηρήσεων για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Η κατάληξη της συνεδρίασης με την τελική απόφαση αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, κυρίως για όσους είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν, αφού οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου κινούνται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτές.
Συγκεκριμένα το περιφερειακό συμβούλιο θεωρεί αναγκαία την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη και την προστασία του οικοσυστήματος.
Ζητά ακόμη να μην προχωρήσει η διαδικασία ψήφισης του προτεινόμενου Π.Δ., να συγκροτηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων, των επιστημονικών συμβούλων του κράτους, των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας, η οποία θα επεξεργαστεί και θα προτείνει νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προσαρμοσμένο και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα, η επέκταση της περιοχής NATURA, εξετάζοντας επίσης και λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν.
Τέλος ζητά να υπάρξει συνεργασία με τους Υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, για την ενημέρωσή τους για τις προτεινόμενες θέσεις και απόψεις και για την ολοκλήρωση της εκπόνησης του νέου σχεδίου Π.Δ. και της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του είπε ότι το Σχέδιο Π.Δ. πρέπει να αποσυρθεί μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα και στη συνέχεια να συνταχθεί η πρόταση της Περιφέρειας. «Διαφορετικά εάν δεν ταυτίζονται τα δύο σχέδια, θα αποσυρθούν και θα εκπέσουν», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι πρέπει να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό η πρόταση προς την Υπουργό.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διχογνωμίες για το ανώτατο όριο της όχθης από Πέραμα μέχρι Καστρίτσα, για την ανάγκη ολοκλήρωσης των ανταλλαγών σε Πέραμα – Αμφιθέα, για την ανάγκη να ληφθούν υπόψιν τα σχέδια πόλης Κατσικά και Ανατολής, να συμπεριληφθεί ρητή διάταξη που θα επιτρέπει την λειτουργία αγροκτηνοτροφικών μονάδων και τέλος να εκπονηθεί νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα λαμβάνει υπόψιν τα σημερινά δεδομένα.
Οι αρχικές εισηγήσεις
Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να σημειωθεί ότι στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν περιλαμβάνεται ο όρος «απόσυρση», κάτι που αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που προηγήθηκαν.
Από τους εισηγητές και ειδικότερα από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα έγινε πρόταση για μια διαφορετική αντιμετώπιση και θεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος.
Ο κ. Κολόκας έθεσε τρία ερωτήματα που όπως είπε θα μετατραπούν σε προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της λίμνης, το δεύτερο με το ότι το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura δημιουργεί ισοπεδωτική σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα και τρίτον ότι πριν από κάθε άλλη ενέργεια θα πρέπει να εφαρμοστεί το Ρυθμιστικό.
Η εισήγηση Παπαβρανούση
Απαραίτητη και επείγουσα χαρακτήρισε από την πλευρά του την θεσμοθέτηση του Π.Δ. της λίμνης ο εισηγητής της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να Ζεις» Χρήστος Παπαβρανούσης. Όπως είπε το Π.Δ. θα πρέπει να βασιστεί στην πρόταση που περιλαμβάνεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν η ΚΥΑ του 2003 που όπως είναι γνωστό ακυρώθηκε στο ΣτΕ για τυπικούς λόγους και επίσης η προηγούμενη εκδοχή του Π.Δ. όπως και οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται στα πλαίσια της διαβούλευσης.
«Μπορεί να μην καταφέρουμε να έχουμε το τέλειο ΠΔ, αλλά θα έχουμε κάτι καλό και αυτό το μπορούμε. Θέληση και αποφασιστικότητα απαιτείται. Και γενναιότητα να υπερβούμε τα μικροσυμφέροντα και τις σκοπιμότητες. Τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και εμείς και το περιβάλλον. Μέχρι τότε θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η διαχειριστική μελέτη που έχει συνταχθεί για να μην υπάρξει χαμένος χρόνος. Αμέσως μετά δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού σχεδίου. Αλλά γι αυτό είναι μια άλλη κουβέντα που δεν έχει τελειώσει και πρέπει να γίνει τάχιστα. Τα προβλήματα που αυτό καλείται να επιλύσει είναι φλέγοντα και δεν παίρνουν άλλη αναβολή», τόνισε ο κ. Παπαβρανούσης.
Απόσυρση πρότεινε η Τ. Καλογιάννη
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατ. Καλογιάννη που πρότεινε την άμεση απόσυρση του Π.Δ. μέχρι την ψήφιση του σχεδίου νόμου της βιοποικιλότητας και παράλληλα την εκπόνηση νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ή την αναθεώρηση της παλιάς.
Ένα δεύτερο ουσιαστικό σημείο, τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, αφορά την αναφορά στο υπό διαβούλευση Π.Δ. ότι λαμβάνει υπόψη του το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Ωστόσο η διαδικασία για αυτό έχει τελματωθεί και είναι άγνωστο πότε και πως θα εφαρμοστεί. Επιπρόσθετα με το Π.Δ. δίνεται η δυνατότητα στο σχέδιο διαχείρισης και στα προγράμματα δράσης που θα το συνοδεύουν να διαφοροποιούν τις επιτρεπόμενες ή απαγορευμένες δράσεις στις προστατευόμενες περιοχές σε τουλάχιστον 17 περιπτώσεις, που δεν αποκλείεται να καταστρατηγήσουν στη συνέχεια τους επιδιωκόμενους στόχους του Π.Δ..
Οι άλλες παρατάξεις
Συνολική πρόταση διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού ως δημόσιο αγαθό που θα πρέπει να υπόκειται σε κρατική διαχείριση με ενισχυμένο το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, κατέθεσε για τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Κ. Κωτσαντής.
Ο Γ. Παπαδημητρίου για την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο» εξέφρασε τη στήριξη στο Προεδρικό Διάταγμα, κατέθεσε ωστόσο μια σειρά προτάσεων, ζητώντας να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο των παρατηρήσεων.
Ο Ν. Ζήκος για την «Αριστερή Παρέμβαση» τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και την αυστηρή προστασία από πιέσεις συμφερόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή η παράταξη πρότεινε μια σειρά μέτρων όπως η καταστροφή των αναχωμάτων, η αποκατάσταση της επικοινωνίας της λίμνης με τη λεκάνη απορροής του Καλαμά, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού, η δημιουργία βιολογικού στη ΒΙΠΕ, η προστασία του Μάτσικα από την οικιστική ανάπτυξη κ.α.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος