Σεπ
07

Καζάνι που βράζει η εκπαίδευση
Εκτύπωση

Καζάνι που βράζει η εκπαίδευση

«Πράσινο φως» από τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών προς την ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς - Τη Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις - Αλαλούμ εξακολουθεί να επικρατεί στην επαγγελματική εκπαίδευση

"Πράσινο φως" στην πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις αμέσως μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έδωσαν τα τοπικά συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, που συνεδρίασαν το τελευταίο διήμερο σε όλη τη χώρα.
Οι ΕΛΜΕ ψήφισαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, υπέρ της απεργίας αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας στον χώρο της εκπαίδευσης.
Ωστόσο, άγνωστη είναι και η διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, καθώς για πρώτη φορά η ΟΛΜΕ δεν έχει καταλήξει σε κοινή πρόταση προς τον κλάδο, ενώ ερωτηματικά δημιουργούνται και ως προς το εύρος της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία, αφού σε πολλές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ συμμετείχαν λίγοι εκπαιδευτικοί.
Τη Δευτέρα, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα συνεδριάσουν με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες (πρόταση της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ - 3 έδρες στο ΔΣ), απεργία διαρκείας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - 2 έδρες), 48ωρη απεργία, 12-13 Σεπτεμβρίου (πρόταση των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΚΚΕ - 3 και 2 έδρες αντίστοιχα) ή δύο 48ωρες απεργίες, 18-19 και 25-26 Σεπτεμβρίου (ΠΑΣΟΚ - 1 έδρα).
Στο πλευρό των καθηγητών έχουν συνταχθεί οι δάσκαλοι αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.
Στα Γιάννινα η γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και στην ψηφοφορία 115 εκπαιδευτικοί επέλεξαν την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Στην ΕΛΜΕ Άρτας η πλειοψηφία πρότεινε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Η επαγγελματική εκπαίδευση
Εν τω μεταξύ στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της έχει μπει η επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς το νομοσχέδιο που αφορά την πορεία της και σε στις εξελίξεις σε αυτή αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, όμως ήδη οι μαθητές καλούνται να εγγραφούν.
Ταυτόχρονα όμως με εμπόδια αναμένεται να γίνει η διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων, κυρίως εξαιτίας των αποφάσεων για ένταξη στο καθεστώς κινητικότητας δεκάδων εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων υγείας και πρόνοιας που καταργήθηκαν.
Στα Γιάννενα το 6ο ΕΠΑΛ είναι ένα από τα Επαγγελματικά Λύκεια που επηρεάστηκαν σημαντικά από τις αλλαγές και την κατάργηση των προαναφερομένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα σήμερα 63 μαθητές που ολοκλήρωσαν την Α’ Τάξη να μη μπορούν να εγγραφούν στην επόμενη τάξη.
Οι μαθητές αυτοί θα πρέπει είτε να συνεχίσουν σε κάποιο επαγγελματικό λύκειο αλλά σε άλλες ειδικότητες ή να εγγραφούν σε γενικό λύκειο.
Τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τις αλλαγές ανέλυσε ο διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Γιώργος Ζιάκας ενώ σχετική διαμαρτυρία έχει δημοσιοποιήσει και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου.
Αντίστοιχα, διαμαρτυρίες υπάρχουν και από γονείς και μαθητές όπως ανέφερε ο κ. Ζιάκας.
Πάντως, όπως ξεκαθάρισε εγγραφές γίνονται για τη νέα χρονιά, όμως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πως θα κατανεμηθούν οι ειδικότητες στα τρία ΕΠΑΛ που λειτουργούν στην πόλη.
Σημείωσε δε πως η καθυστέρηση που υπήρξε και το φαινόμενο να καλούνται οι μαθητές να εγγραφούν χωρίς να ξέρουν ποιες ειδικότητες θα λειτουργήσουν αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία».
Ο Σύλλογος Διδασκόντων καλεί το υπουργείο να άρει την απόφασή του και να επιτρέψει την συνέχιση των σπουδών στους μαθητές που είχαν ήδη παρακολουθήσει την Α’ Λυκείου.
«Η παιδεία πρέπει να λειτουργεί με βάση το συμφέρον των νέων και της κοινωνίας και όχι πάντα λογιστικά, είναι θεμελιώδης θεσμός  και αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας της πολιτείας.
Ειδικότερα η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να σχεδιάζεται και να δομείται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, την αγορά εργασίας και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος