Σεπ
10

Με «όπλα» την καινοτομία και τον πολιτισμό
Εκτύπωση

Με «όπλα» την καινοτομία και τον πολιτισμό

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κοινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Σωματείου «Διάζωμα» για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα – Μπήκαν οι βάσεις για πιλοτική ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ όλων των αρχαιολογικών θεάτρων της Ηπείρου, με μοναδικό στόχο την αύξηση των επισκεπτών

Έναν από τους πλέον φιλόδοξους και μεγαλεπήβολους στόχους, αυτόν της δημιουργίας μίας πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, επιχειρεί να καλύψει η κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβε το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.


Το πλαίσιο της συνεργασίας και η στόχευση του εγχειρήματος, τυγχάνει ήδη την έγκριση, την αποδοχή και την υποστήριξη των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού και Πολιτισμού και το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου οι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Δωδώνης, θα γίνουν το επίκεντρο της εξωστρέφειας και της κοινοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής αυτής διαδρομής και της κοινής πρωτοβουλίας με την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Στ. Μπένος, που παράλληλε επιφύλαξε και θερμά λόγια για τον Αλ. Καχριμάνη και το έργο της περιφερειακής αρχής.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά στο παραγόμενο έργο μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο νωρίτερα αναφέρθηκε διεξοδικά στο στόχο της κοινής πρωτοβουλίας, που έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης.
«Ήδη χτίζουμε το branding της διαδρομής. Η σχετική προκήρυξη έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αναζητούμε το γραφείο που θα μας προσφέρει τα όπλα της επικοινωνίας και της επωνυμίας της συγκεκριμένης διαδρομής. Επίσης, επιδιώκουμε να εντάξουμε πιλοτικά στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ενδεχομένως και φέτος, όλα τα αρχαιολογικά έργα στα επτά υπέροχα θέατρα της Ηπείρου, που θα συνοδεύονται όμως και με τις απαραίτητες κλασικές υποδομές, προκειμένου να δώσουμε προσθετική αξία στην ποιότητα της επισκεψιμότητας».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε τα μέλη του Σωματείου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία τους στην υλοποίηση αυτής της πολιτιστικής διαδρομής.
«Η δουλειά που έχει γίνει στο συντονισμό του πολιτισμού με όλες τις άλλες παραμέτρους για να φτάσουμε να έχουμε εισροή τουρισμού, και μάλιστα όχι ασυντόνιστα, έγινε και από τη δική τους πλευρά. Αυτή η δουλειά μας δίνει το δικαίωμα στη νέα Προγραμματική Περίοδο να «παντρέψουμε» την καινοτομία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ανάπτυξη στον τόπο μας. Εμείς, ως Περιφέρεια Ηπείρου, είμαστε αρωγοί και ευχαριστούμε γιατί πιλοτικά όλο αυτό ξεκινά από την Ήπειρο».
Ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ, ο προϊστάμενος της ΛΒ’ Εφορείας Γ. Ρήγινος και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γ. Σμύρης, αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στη σπουδαιότητα των κοινών δράσεων και στόχων, ώστε η επιστημονική γνώση να περάσει στη διάθεση των πολιτών, όπως επίσης και οι αρχαιολογικοί χώροι, να γίνουν πιο εύκολα επισκέψιμοι για τους πολίτες.
Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Προστασίας και ανάδειξης Μνημείων Ν. Ανατολιωτάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων, μέλος του Σωματείου Ελ. Γκλίναβος, η αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. κ. Ελ. Θεοχάρη – Σεπετά, καθώς και ο εθελοντής του σωματείου κ. Ν. Βαδεβούλης.
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την οργάνωση τριών συναυλιών που θα πραγματοποιήσει υπό τη αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «ΑΙΟΛΟΣ» στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Δωδώνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος