Σεπ
11

«Βουνό» τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες
Εκτύπωση

«Βουνό» τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες

Με το... καλημέρα της νέας σχολικής χρονιάς ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται αντιμέτωπος με μείζονα ζητήματα όπως η φύλαξη των κτιρίων, η καθαριότητά τους και οι τεράστιες περικοπές στις πιστώσεις

Σε... ετοιμότητα για μία πραγματικά δύσκολη σχολική χρονιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της έλλειψης πόρων επιχειρεί να βρεθεί ο δήμος Ιωαννιτών, όπως και αρκετοί ακόμη δήμοι σε όλη τη χώρα γνωρίζοντας πως φέτος για γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους ιθύνοντες του δήμου τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες ο δήμος Ιωαννιτών παραδίδει σήμερα τα σχολικά κτίρια στο μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας, αναγνωρίζοντας πάντα κανείς τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των περικοπών στις επιχορηγήσεις, αλλά και τα εμπόδια που προκαλούνται από την έλλειψη προσωπικού στο εργοστάσιο του δήμου.
Σε δηλώσεις της η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας Παρασκευή Τσίλη ανέφερε πως η φετινή χρονιά θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη και πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, αφού το υπουργείο Εσωτερικών φρόντισε με την πρώτη δόση της επιχορήγησης στους Δήμους να στείλει ένα νέο μήνυμα περικοπών.
Η πρώτη δόση της επιχορήγησης αυτής συνοδεύτηκε από την μεταβίβαση της υποχρέωσης πληρωμής των σχολικών τροχονόμων από τους Δήμους μέσω των χρημάτων αυτών, κάτι που έγινε για πρώτη φορά και όπως τόνισε η κα Τσίλη οδηγεί σε αναπόφευκτη μείωση του αντίστοιχου κονδυλίου που διατίθεται για την συντήρηση των σχολικών υποδομών.
«Τα χρήματα αυτά, ίσως και άλλα που θα προκύψουν στη συνέχεια, θα δίνονται από τους Δήμους που θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Η επιχορήγηση δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες μεγάλου διαστήματος και σίγουρα δεν επαρκεί για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στη θέρμανση για το χειμώνα», τόνισε η κα Τσίλη.
Το θέμα της καθαριότητας
Απαισιόδοξη ωστόσο εμφανίστηκε η κα Τσίλη και σε δύο ακόμη μείζονα ζητήματα. Ο λόγος για τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων και την καθυστέρηση στην πρόσληψη καθαριστριών.
«Όλα κινούνται σε ένα πλαίσιο όχι ουσιαστικής μεταρρύθμισης αλλά κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι σχολικοί φύλακες θα αναλάβουν τη φύλαξη των νοσοκομείων, δηλαδή με την βούλα της πολιτείας η παιδεία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα», τόνισε η κα Τσίλη για να προσθέσει πως η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τις καθαρίστριες θα χρειαστεί πλέον των 20 ημερών.
«Παραδίδουμε σήμερα τα σχολεία καθαρά και αυτό οφείλεται στην ευσυνειδησία και τον πατριωτισμό των καθαριστριών που ανέλαβαν την ευθύνη να παραδώσουν τα σχολεία στην κατάσταση που πρέπει να είναι για να υποδεχθούν τους μαθητές».
Τέλος, η κα Τσίλη αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκλήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του ΚΕΔΔΥ στα Καρδαμίτσια, που δεν δέχθηκαν την απόφαση για αμοιβαία μεταστέγαση του Κέντρου με τάξεις του 9ου Λυκείου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση με την επάρκεια των χώρων στο 9ο Λύκειο προχωρά στην κατασκευή δύο νέων αιθουσών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες στο τέλος του μήνα.
«Δεν μπορώ να μη σχολιάσω την επιστολή και την συμπεριφορά των εκπαιδευτικών του ΚΕΔΔΥ που στάθηκαν απέναντι στην προσπάθεια τόσων φορέων να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση. Η επιστολή τους ήταν κακοπροαίρετη, κακόβουλη, άδικη και ανακριβής. Εκεί άλλωστε που προτείναμε εμείς να μετακινηθούν δεν ήταν κάτι άλλο παρά ένα καινούργιο σχολικό συγκρότημα. Όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την δημόσια προβολή και όχι με την ουσία», κατέληξε.
Η κατάσταση στην Άρτα
Εν τω μεταξύ έτοιμα είναι και τα σχολεία του Δήμου Αρταίων να υποδεχτούν τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Τα συνεργεία του Δήμου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, εργάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Οι παρεμβάσεις αφορούσαν αποκατάσταση φθορών, υδραυλικές και ξυλουργικές εργασίες, καθώς και ελαιοχρωματισμούς και ολοκληρώθηκαν στον προβλεπόμενο χρόνο.
Το πρόγραμμα των συντηρήσεων, καθώς και η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, αποτελεί προτεραιότητα και θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς εκμεταλλευόμενοι όπου χρειαστεί τις περιόδους των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος