Σεπ
11

Σχολικά είδη για όλα τα βαλάντια
Εκτύπωση

ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΑ

Σχολικά είδη για όλα τα βαλάντια

Την προσοχή των γονέων εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σημειώνοντας πως υπάρχουν προϊόντα που δίνονται σε πολύ υψηλές τιμές

Σχολικά είδη για όλα τα βαλάντια μπορεί να βρει κανείς στα βιβλιοχαρτοπωλεία των Ιωαννίνων, καθώς οι επαγγελματίες περιμένουν τους γονείς προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα για τα παιδιά τους είδη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους αφού σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και κατόπιν τιμοληψιών που διενήργησε στην αγορά το κόστος των σχολικών ειδών για ένα παιδί μπορεί να φτάσει κοντά και στο ύψος του... κατώτατου μισθού αν επιλέξουν να αγοράσουν τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα.
Από την άλλη, στα Γιάννενα τα βιβλιοχαρτοπωλεία θα λειτουργούν όλα τα απογεύματα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, αφού οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις μεγαλύτερες απαιτήσεις των γονέων, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Ioannina TV ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Κωνής.
Μειώσεις τιμών έχουν γίνει σε αρκετά προϊόντα κυρίως αυτά που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ και στα εισαγόμενα οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα. Όπως τόνισε ο κ. Κωνής οι γονείς και οι μαθητές θα πρέπει να προβούν σε μία καλή έρευνα αγοράς και δεν πρέπει να παρασύρονται από τον «βομβαρδισμό» διαφημίσεων από τα πολυκαταστήματα.
«Κατ’ εμάς πρόκειται για παραπλανητικές διαφημίσεις. Το βέβαιο είναι ότι εάν τρέξουν στα πολυκαταστήματα με κλειστά μάτια, θα πληρώσουν ακριβότερα τελικά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σχέση ποιότητας και τιμής.
Ένα ακόμη μεγάλο κόστος για τις οικογένειες αποτελούν τα ξενόγλωσσα βιβλία στα οποία επίσης φέτος παρατηρείται μεγάλη  μείωση των τιμών.
Το κέρδος των εμπόρων έχει μειωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Κωνής, αλλά θα πρέπει η μείωση αυτή να φτάσει και στους καταναλωτές, συνιστώντας στους συναδέλφους του να μην επιβαρύνουν τους γονείς και τους μαθητές.
Βέβαια, ένα ζήτημα που εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα είναι η πώληση των ξενόγλωσσων βιβλίων μέσω των φροντιστηρίων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κωνή είναι παράνομο και σημαίνει φοροδιαφυγή για το κράτος.
Την προσοχή των γονέων εφιστά το ΚΕΚΠΑ
Σε ό,τι αφορά τις τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών το κόστος για την αγορά των σχολικών, για ένα παιδί, κυμαίνεται από 18,19 έως ...505,59 ευρώ στο δημοτικό και από 21,16 έως 548,75 ευρώ στο γυμνάσιο - λύκειο.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί η διαφορά τιμών ανά κατηγορία προϊόντων (ακριβά-φθηνά) μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 2.679,49% για το Δημοτικό και στο 2.493,34% για το Γυμνάσιο – Λύκειο.
Παράλληλα, τα ακριβά και εξεζητημένα σχολικά, με τα οποία οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους θα προβληθεί θετικά, ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσουν ακόμη και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για τον μαθητή. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.
Για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των σχολικών ειδών, το ΚΕΠΚΑ δεν έλαβε υπόψη τις ακραία υψηλές τιμές, που υπάρχουν στην αγορά, οι οποίες ωστόσο αξίζει να αναφερθούν: ένα μολύβι 14,94 ευρώ, ένα στυλό 65,01, ένας διαβήτης 45,20 ευρώ, ένα ντοσιέ 23,90, ξυλομπογιές 41,20 ευρώ, κασετίνα 39 ευρώ, τσάντα νηπιαγωγείου 108 και τσάντα δημοτικού 190 ευρώ.
«Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους γονείς να επιλέξουν προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται, πιο κοντά στις χαμηλές τιμές. Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση των εξεζητημένων και πανάκριβων σχολικών. Σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχεται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας", καταλήγει.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος