Σεπ
13

Εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον ΟΚΠΑΠΑ
Εκτύπωση

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ

Εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον ΟΚΠΑΠΑ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού εμφανίζεται διατεθειμένος ακόμη και να υποβάλλει την παραίτησή του εάν οι περικοπές ξεπεράσουν το όριο επιβίωσης του ΟΚΠΑΠΑ

Η διαχείριση της... μιζέριας που απορρέει από την συνεχιζόμενη μείωση των πόρων που κατανέμονται στους Δήμους από την κεντρική κυβέρνηση τίθεται στο επίκεντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ενόψει της σύνταξης του προϋπολογισμού για το 2014.
Μετά από μία τριετία που χαρακτηρίστηκε από τις οριζόντιες μειώσεις και περικοπές θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης, φαντάζει αναπόφευκτη μία αντίστοιχη λογική οριζόντιων περικοπών και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
Η συζήτηση αυτή έχει ήδη φουντώσει για τα καλά και μάλλον αναμενόμενες και φυσιολογικές χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις που διατυπώνονται, όπως αυτές που εξέφρασε χθες μιλώντας στο ITV ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνης.
Οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως είπε, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τον ΟΚΠΑΠΑ, αφού προτείνεται μία μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2014, μεγαλύτερη του 30% από το 2013.
Ο κ. Τσουμάνης μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος ακόμη και να υποβάλλει την παραίτησή του, εάν οι περικοπές στον ΟΚΠΑΠΑ ξεπεράσουν το όριο επιβίωσης του Οργανισμού.
Με τον τρόπο αυτό μετέφερε τη δυσφορία του για την προοπτική των περικοπών τονίζοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές δομές και την ανάπτυξή τους.
Πρόσθεσε μάλιστα πως οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν με τον Δήμαρχο, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησης από τη θέση του.
«Υπάρχει και ένα όριο επιβίωσης για τον ΟΚΠΑΠΑ. Εάν ο Δήμος δε θέλει παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ ή κοινωνικές δομές ας μας το πει και ας έρθει κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση να λειτουργήσει τον Οργανισμό με χρήματα που επαρκούν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Για εμάς ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ είναι το ίδιο, για κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες όμως φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει», τόνισε αρχικά.
Ο κ. Τσουμάνης κλήθηκε να απαντήσει εάν όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι τίθεται θέμα συνοχής της δημοτικής αρχής. «Δε μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση, αλλά η θέση μου είναι ότι οι περικοπές μπορούν να φτάνουν μέχρι το όριο επιβίωσης του ΟΚΠΑΠΑ. Εγώ δε μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω υπηρεσίες, χωρίς να μπορώ να πληρώσω προμηθευτές, ενοίκια και καύσιμα και φυσικά δε συζητάμε για νέες δομές. Μπορεί να μην είμαι αρεστός σε κάποιους, όμως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.
Σε επικοινωνία μας  με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θανάση Μανταλόβα, ο τελευταίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις με τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων θα συνεχιστούν και στο τέλος θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους, με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
Επιφυλάξεις για
την παραχώρηση του Ασύλου
Με αφορμή το υπόμνημα που απέστειλε ο Δήμος Ιωαννιτών προς τον Υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών πριν από 20 ημέρες για την παραχώρηση χρήσης των παλαιών εγκαταστάσεων του Ασύλου Ανιάτων ο κ. Τσουμάνης δε φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.
«Είχαμε και στο παρελθόν αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από προκατόχους του κ. Κεγκέρογλου, όπως ο κ. Μπόλαρης για την Παιδόπολη, όμως δεν έγινε τίποτε. Ο κ. Κεγκέρογλου υποσχέθηκε λύση για το «Βοήθεια στο Σπίτι» εντός δέκα ημερών, έχουν περάσει 20, το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Σεπτεμβρίου και δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Μακάρι να ανταποκριθεί στο αίτημα για το Άσυλο και στη δέσμευση  που έχει αναλάβει, αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί  και ο ίδιος ότι δεν γίνεται η πολιτεία να εμπαίζει διαχρονικά τον Δήμο Ιωαννιτών και την τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.
Από Δευτέρα ο παιδικός
στον Βοτανικό
Τέλος, ο κ. Τσουμάνης υπενθύμισε ότι σήμερα Παρασκευή είναι η καταληκτική ημερομηνία για να παρουσιαστούν τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στους παιδικούς σταθμούς, καθώς για όσα τυχόν δεν εμφανιστούν, οι θέσεις τους θα καλυφθούν από επιλαχόντες.
Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο παιδικός σταθμός στο Βοτανικό, και σε λίγες ημέρες και αυτός των Μαρμάρων.
Ο κ. Τσουμάνης τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση επιπλέον χρηματοδότησης είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε από το Ίδρυμα «Νιάρχος» που ανακοίνωσε την συνεισφορά του στην  κάλυψη των τροφείων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος