Σεπ
13

Συμβολικό «λουκέτο» για να μην προχωρήσει η διαθεσιμότητα
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συμβολικό «λουκέτο» για να μην προχωρήσει η διαθεσιμότητα

Αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος από τη Σύγκλητο που διαμαρτύρεται έντονα προς το υπουργείο για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού

Σε συμβολική αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχωρά με απόφασή της η Σύγκλητος του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για το μείζον ζήτημα της διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού και συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, πάνω στο οποίο, αντιδρούν τις τελευταίες ημέρες και άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη το δίκαιο των αιτημάτων των διοικητικών υπαλλήλων και λόγω των γενικότερων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο, αναστέλλει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της,  συμβολικά τη λειτουργία του Ιδρύματος τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ενώ όπως κάνει γνωστό, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου αναστέλλει το διοικητικό έργο του Πανεπιστημίου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό, την έντονη διαμαρτυρία της για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Παράλληλα η Σύγκλητος μετά την κοινή συνεδρίαση με εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων του Ιδρύματος και με μόνο θέμα τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού, καθιστά για μία ακόμη φορά σαφές ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αντίθετα υπάρχει ήδη σημαντική έλλειψη προσωπικού με αρνητικές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην απόφαση της Συγκλήτου, στο Πανεπιστήμιο υπηρετούν 274 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες στις 7 Σχολές και τα 15 Τμήματα του Ιδρύματος. Η έλλειψη σε προσωπικό προκύπτει από την αξιολόγηση των ακαδημαϊκών μονάδων, από το Οργανόγραμμα του Ιδρύματος, αλλά ακόμη και από τη μέθοδο αξιολόγησης που έχει θέσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με βάση και τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τη μη διάθεση πιστώσεων για διδάσκοντες Π.Δ. 407/80, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των διδακτικών κενών σε Τμήματα με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, καθώς και στην απομάκρυνση νέων επιστημόνων που έχουν προσφέρει σημαντικότατο έργο στο Πανεπιστήμιο κατά τα προηγούμενα έτη.
Τέλος, η Σύγκλητος απευθύνεται στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, εκφράζοντας την αγωνία της για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση των ΑΕΙ μέσω της απομάκρυνσης διοικητικού προσωπικού, τη στιγμή που τα ελληνικά Πανεπιστήμια συνεχίζουν να προσφέρουν ένα σοβαρό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στην ελληνική κοινωνία.
Αναβολή εγγραφών
πρωτοετών φοιτητών
Παράλληλα, από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι ύστερα από  απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, οι εγγραφές των νεοεισακτέων πρωτοετών φοιτητών δεν θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η αναβολή στις εγγραφές είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος και της διαπιστωμένης αδυναμίας λειτουργίας των Γραμματειών των Τμημάτων, ενώ σύμφωνα με την Πρυτανεία, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Έκτακτη συνεδρίαση
της Συνόδου των Πρυτάνεων
Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων θα γίνει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο Λαύριο, με θέμα τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των διοικήσεων των ΑΕΙ. Το προεδρείο της Συνόδου πρυτάνεων μάλιστα ζητάει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
«Η επιλογή της αποδυνάμωσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι επιλογή αυτοκαταστροφική για τη χώρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτάνεις. «Αποδυναμώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία».
«Τη στιγμή που όλες οι διεθνείς κατατάξεις τοποθετούν τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και παρά τις μεγάλες ελλείψεις των ελληνικών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, είναι απορίας άξιο ότι γίνεται μία προσπάθεια αποδυνάμωσης των ΑΕΙ της χώρας, μέσω της απομάκρυνσης από αυτά του ήδη ελάχιστου υποστηρικτικού προσωπικού τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτάνεων.
«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις. Αυτό αποδεικνύεται από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζουν την αναλογία διοικητικών υπαλλήλων προς εκπαιδευτικό προσωπικό και προς φοιτητές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά ΑΕΙ υστερούν σημαντικά σε στελέχωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος