Σεπ
17

Συλλήψεις λαθροθήρων με το... καλημέρα
Εκτύπωση

ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ

Συλλήψεις λαθροθήρων με το... καλημέρα

Από τη σκοπιά στην οποία βρίσκεται κάποιος, μπορεί το ίδιο εύκολα και το ίδιο σωστά, να υποστηρίξει πως η αλλαγή σελίδας στον Αμβρακικό, αναφορικά με την άσκηση της θήρας, έγινε με τον καλύτερο ή με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Από την Κυριακή, το κυνήγι στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού επιτρέπεται και πάλι μετά από χρόνια, σε επτά συγκεκριμένες ζώνες, όπως αυτές ορίστηκαν και καθορίστηκαν από την υπουργική απόφαση του αναπλ. Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη, απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κυνηγούς και τις κυνηγετικές οργανώσεις.
Από την πρώτη στιγμή όμως, η Ε’ ΚΟΗ έκανε αναφορά στην αύξηση της ευθύνης που αναλαμβάνει πλέον το σύνολο του κυνηγετικού κόσμου, έτσι ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θηραματικό πληθυσμό της περιοχής και να βάλει οριστικό τέλος στο αισχρό φαινόμενο της λαθροθηρίας.
Έτσι, την Κυριακή, ένας μεγάλος αριθμός Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων σε συνεργασία με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και τις συναρμόδιες δασικές και άλλες υπηρεσίες, εξαπέλυσαν ένα ανθρωποκυνηγητό στον Αμβρακικό, θέλοντας να στείλουν ένα σαφές μήνυμα περί μηδενικής ανοχής στους λαθροθήρες.
Οι πρώτοι... αποδέκτες του μηνύματος αυτού έγιναν δύο λαθροθήρες από την Άρτα, που εντοπίστηκαν και έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν στον βάλτο της Ροδιάς, που σημειωτέον δεν περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες ζώνες άσκησης της θήρας.
Από τα ξημερώματα της Κυριακής στον Αμβρακικό, επικεφαλής των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, βρέθηκε ο ΓΓ της Ε’ ΚΟΗ Χαράλαμπος Μπρέχας, που τόνισε, ότι είναι προτεραιότητα για την Ομοσπονδία η πάταξη της λαθροθηρίας, για να έχει πραγματικό νόημα, η άρση της απαγόρευσης στον Αμβρακικό.
«Θεωρούμε αδιανόητο πλέον να έχουμε λαθροθηρία σε περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Θα πρέπει να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και όσοι κυνηγούν και όσοι έχουν την ευθύνη των ελέγχων και της θηροφύλαξης. Να καταλάβουν οι κυνηγοί, πως ό,τι με ζήλο και κόπο αποκτήσαμε, θα πρέπει να το σεβαστούμε, για να μην το χάσουμε», σημείωσε ο κ. Μπρέχας.
«Θα είμαστε αμείλικτοι», ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πρέβεζας Φώτης Μπάκας, μιλώντας για τους επίδοξους λαθροθήρες.
Τέλος, ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημ. Μπαρέλος, έκανε μνεία στο συντονισμό των ενεργειών με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τις άλλες υπηρεσίες και πρόσθεσε πως «… οι κυνηγοί κέρδισαν αυτό που ήθελαν, όμως θα πρέπει να δώσουν και αγώνα για να το διατηρήσουν. Τα πράγματα δε θα είναι εύκολα, καθώς εάν έχουμε συνεχώς τέτοια περιστατικά και σε βάθος χρόνου, θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση».
Η επίσημη θέση της Ε’ ΚΟΗ
Σε ανακοίνωσή της η Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει, ότι αποτελεσματική θηροφύλαξη δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το σύνολο των κυνηγών να ενεργούν ως εν δυνάμει θηροφύλακες.
Ακόμη τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι διέφυγε της σύλληψης ένα ακόμη άτομο που αναζητείται.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Ε’ ΚΟΗ στο ότι κανείς εκ των δύο συλληφθέντων δεν είναι μέλος της κυνηγετικής οικογένειας διαθέτοντας άδεια κυνηγού, «… επιβεβαιώνοντας έτσι και τη διαχρονική άποψή μας, ότι οι λαθροθήρες δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια.
Τα κυνηγετικά όπλα, η βάρκα, δεκάδες φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και θηρευμένα υδρόβια, μεταξύ των οποίων και δύο άτομα του απειλούμενου και προστατευόμενου είδους της βαλτόπαπιας, κατασχέθηκαν, όπως επίσης και τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούσαν παράνομα, για την άσκηση της θήρας. 
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι είχαν παραποιημένα κυνηγετικά όπλα και χρησιμοποιούσαν παράνομα μέσα και τεχνικές, σχηματίστηκε δικογραφία και ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ κατασχέθηκαν τα όπλα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και η βάρκα τους, ενώ για τα θηράματα διενεργήθηκε δημοπρασία.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος