Σεπ
17

Ανάπτυξη του τουρισμού με αφετηρία το αεροδρόμιο
Εκτύπωση

Ανάπτυξη του τουρισμού με αφετηρία το αεροδρόμιο

Τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο  αλλά και για προσπάθεια τοποθέτησης συστήματος για τη διευκόλυνση των πτήσεων όταν υπάρχει ομίχλη, απέσπασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος

Ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων βρίσκεται για το δήμο Ιωαννιτών, η προώθηση των έργων στο αεροδρόμιο της πόλης, με τη φιλοδοξία, ότι μπορεί να δοθεί ένα σημαντικό έναυσμα για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον θεωρείται απόλυτα κατανοητή και αναμενόμενη η συνάντηση του δημάρχου Φ. Φίλιου με τον υπουργό Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο της πόλης.
Ο κ. Φίλιος τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών εντός του νέου χρονοδιαγράμματος και επανέφερε το ζήτημα της τοποθέτησης συστήματος για την διευκόλυνση των πτήσεων τις ημέρες χαμηλής νέφωσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεσμεύτηκε ότι τη νέα χρονιά θα διατεθεί το απαιτούμενο ποσό από τους εθνικούς πόρους προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες.
Οι εργασίες εξελίσσονται αυτή την περίοδο και επικεντρώνονται στον Πύργο Ελέγχου και στο αμαξοστάσιο.
Στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι η τοποθέτηση τυφλού συστήματος προσγείωσης (ILS) θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, όμως μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα OLS το οποίο μπορεί εν μέρει να επιλύσει προβλήματα του αεροδρομίου.
Εκ μέρους του Υπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων τονίστηκε στη συνάντηση ότι με βάση τις σημερινές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και τα χαρακτηριστικά του διαδρόμου μπορούν να γίνουν πτήσεις πέραν αυτών που είναι σήμερα προγραμματισμένες.
Έτσι, ο δήμαρχος σε δηλώσεις του, τόνισε πως ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τις αεροπορικές εταιρείες για τις επιπλέον δυνατότητες παρέχονται πλέον στο αεροδρόμιο της πόλης.
Τι «ξέχασε» να πει ο Ν. Γκόντας
Σε όσα «ξέχασε» να πει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ν. Γκόντας στη συγκέντρωση με την οποία άνοιξε την προεκλογική περίοδο αναφέρθηκε ο Φ. Φίλιος, σημειώνοντας παράλληλα, πως η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με τις εκλογές, αλλά με το έργο της.
«Εμείς έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Υπάρχει μία σειρά μεγάλων έργων από το ΕΣΠΑ αλλά και μικρότερων που πρέπει να ολοκληρωθούν. Αυτό μας ενδιαφέρει. Κατά τα λοιπά εμείς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε παράταξη δύο θητειών και θα ξεκινήσουμε την προεκλογική εκστρατεία στον κατάλληλο χρόνο. Τα υπόλοιπα δείχνουν την αγωνία του κ. Γκόντα καθώς υπάρχουν πολλοί μνηστήρες στο χώρο του. Κατά τα λοιπά, δεν περιμέναμε κάτι καινούργιο, τα τετριμμένα ανέφερε ο κ. Γκόντας, που ξέχασε όμως τα 40 εκ. των δανείων, τα 40 εκ. των ανείσπρακτων οφειλών, τα 24 εκ. των οφειλών σε τρίτους,. τα 11,5 εκ. ανείσπρακτα της ΔΕΥΑΙ», τόνισε ο κ. Φίλιος.
«Δίκιο στον Φ. Τσουμάνη,
αλλά… συμφωνήσαμε»
Ο κ. Φίλιος ρωτήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με τις αντιδράσεις στη δημοτική αρχή, από στελέχη της, στο ενδεχόμενο των μεγάλων περικοπών στους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων, δίνοντας δίκιο στον Φ. Τσουμάνη και εξηγώντας με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι απώλειες, ειδικά στην κοινωνική πολιτική.
«Υπάρχει ένας δεύτερος μεγάλος κύκλος περικοπών στις οποίες συμφωνήσαμε. Από το 2014 θα παίρνουμε αυξημένους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, λόγω της αύξησης του πληθυσμού όπως φάνηκε με την απογραφή του 2011 και με τα χρήματα αυτά, θα επιχορηγούμε τις επιχειρήσεις του δήμου. Δε θέλουμε φυσικά να σταματήσει η κοινωνική πολιτική του δήμου, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά και δε θα σταματήσει», τόνισε ο κ. Φίλιος, που εξέφρασε και την αντίθεσή του στη συζήτηση που γίνεται για ενδεχόμενο λουκέτο στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.
Παραχώρηση χρήσης
στο Πάρκο Πυρσινέλλα
Ο κ. Φίλιος, κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Πάρκο Πυρσινέλλα.
Το Πάρκο δεν είχε εγγραφεί από την προηγούμενη αρχή στο Κτηματολόγιο του Δήμου και το Ε9 με αποτέλεσμα να περάσει στο ελληνικό δημόσιο. Ο Δήμος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ωστόσο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης δεν μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία μίσθωσης.
Στη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών συμφωνήθηκε να κινηθεί η διαδικασία της παραχώρησης κατά χρήση ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της διαδικασίας μίσθωσης.
Το Σκευοφυλάκιο
Ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού και συζήτησε το θέμα της ένταξης στο ΕΣΠΑ και της ολοκλήρωσης του Σκευοφυλακίου στο Νησί. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλή σημασία, τόνισε ο Δήμαρχος, το οποίο μπορεί να πάρει σάρκα κι οστά με ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο αυτό συμπληρώνει όλο το πλέγμα παρεμβάσεων στο Νησί και δημιουργεί την υποδομή για έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει την ιστορία έξι αιώνων.
Ληξιπρόθεσμα και… έρχεται
και το Βαθύπεδο
Στο Υπουργείο Εσωτερικών συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων με στόχο να ολοκληρωθεί η εκταμίευση του ποσού των 10,4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Δήμαρχος ζήτησε επίσης την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να ενταχθεί το Βαθύπεδο στο Δήμο Ιωαννιτών. Το Υπουργείο εξετάζει να αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα με νομοθετική ρύθμιση.
Η κίνηση των «5»
Ακόμη, ο κ. Φίλιος μετέφερε τις σοβαρές επιφυλάξεις των δημάρχων που συμμετέχουν στην κίνηση των «5» της αυτοδιοίκησης, στις κινήσεις του υπ. Εσωτερικών για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των αιρετών από τις εκλογές του Μαΐου.
«Δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι σε μεγαλύτερη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση παρατάξεων ούτε όμως υπέρ των ορίων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επαναφορά του 42% γιατί είναι αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει ανάχωμα στις προοδευτικές δυνάμεις και σε αυτό είναι έντονη η αντίδραση και της ΚΕΔΕ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί με τον τρόπο αυτό θα εκλέξουμε αναποτελεσματικά συμβούλια», τόνισε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος