Φεβ
09

Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς
Εκτύπωση

Την απόφαση να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα εκλογές στα Επιμελητήρια όλης της χώρας έλαβε η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά υπαγορεύτηκε από δύο καταστάσεις, αφενός την οικονομική πραγματικότητα που αποτελεί έτσι κι αλλιώς το κορυφαίο αντικείμενο συζήτησης στον επιχειρηματικό κόσμο και αφετέρου την πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να μην αποπροσανατολιστεί ο επιχειρηματικός κόσμος από τα πραγματικά προβλήματα της περιόδου που διανύει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Μπαράτσα είναι κοινή η διαπίστωση ότι το 2011 θα είναι μια άσχημη χρονιά, όμως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι  προσπάθειες που γίνονται για την εξισορρόπηση των καταστάσεων που έφεραν την χώρα στο σημερινό σημείο, θα έχουν αποτέλεσμα.
Εκείνο βέβαια που απασχολεί τις επιχειρήσεις και το  οποίο μετουσιώθηκε και σε αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να παρέμβει καθοριστικά είναι να ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
«Η τρόικα που δίνει τις κατευθύνσεις στην κυβέρνηση δε φαίνεται να ενισχύει αυτή την πρόταση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των τραπεζών της Ιρλανδίας, όμως η πιστοληπτική τους ικανότητα είναι σε δύσκολη φάση, κάτι που μεταφέρεται στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Εκτίμηση της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων είναι ότι το κράτος μπορεί να παρέμβει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των τραπεζών επομένως και της ρευστότητας της αγοράς, για να βγουν όλοι ωφελημένοι», τόνισε ο κ. Μπαράτσας.
Ενίσχυση μέσω «πράσινου τουρισμού»
Η ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας μέσω της αύξησης των ενεργειακών αποδόσεων των κτιρίων και της εξοικονόμησης ενέργειας σε διάφορα επίπεδα είναι ο στόχος του προγράμματος που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω του ΕΣΠΑ με τίτλο «Πράσινος τουρισμός».
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το πρόγραμμα που αφορά κυρίως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα.
Η μέγιστη επένδυση φτάνει τις 400.000 ευρώ, η ενίσχυση από το πρόγραμμα ανέρχεται στο 40%, ενώ οι επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτό θα πρέπει να έχουν έναρξη δραστηριότητας πριν την 1η Ιανουαρίου του 2009.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος