Φεβ
10

Συνεχής η συρρίκνωση της ερευνητικής δραστηριότητας
Εκτύπωση

Προβλημάτων… συνέχεια για την έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια μετά την απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα που έλαβε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Η εξέλιξη αυτή εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία του ακαδημαϊκού κόσμου, που βλέπει την ερευνητική δραστηριότητα να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ στην απόφαση αυτή του ΙΚΥ, ενώ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να ενισχυθούν συγκεκριμένοι ερευνητικοί τομείς που βρίσκουν «πρόσφορο έδαφος», στην χώρα μας.
Την ανάγκη στήριξης της βασικής έρευνας, προκειμένου να επιβιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο υπογράμμισε ο πρόεδρος των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Δραϊνας.
«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για την γενικότερη αντιμετώπιση της βασικής έρευνας. Έχει αρχίσει και στο υπουργείο Παιδείας να επικρατεί η αντίληψη ότι η μόνη έρευνα που πρέπει να χρηματοδοτηθεί είναι μόνο η χρήσιμη, αυτή δηλαδή  που έχει άμεσο εφαρμόσιμο τελικό αποτέλεσμα. Αυτή όμως δεν είναι  έρευνα, αφού η έρευνα έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αυτή τροφοδοτεί τη γνώση. Αν  κόψεις την βασική έρευνα στηρίζεις την γνώση σε “ξύλινα πόδια“», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Δραϊνας τόνισε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βέβαια χρηματοδοτείται και η βασική και η χρήσιμη έρευνα.
«Υπάρχουν μοναδικά αντικείμενα στην Ελλάδα που μπορούν να ερευνηθούν, όπως ο πολιτισμός, τα αρχαία μνημεία, η θάλασσα, οι βιολογικές καλλιέργειες. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί και να παραγκωνίζεται η βασική έρευνα, ιδίως από το υπουργείο Παιδείας», τόνισε.
Η υποχρηματοδότηση της έρευνας έχει οδηγήσει στην πρόσληψη ελάχιστων υποψήφιων διδακτόρων, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπόνηση των διατριβών. Συγκεκριμένοι αριθμοί σε ότι αφορά τις υποτροφίες δεν υπάρχουν ωστόσο τα μέλη ΔΕΠ καθημερινά βλέπουν τις επιπτώσεις της μείωσης των κονδυλίων.
Όπως ανακοινώθηκε από τις 200 προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» μόνο 60 έλαβαν το «πράσινο φως», που σημαίνει πως αρκετές ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να σταματήσουν το έργο τους.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος