Μαρ
12

Οι περικοπές πόρων αλλάζουν τα δεδομένα
Εκτύπωση

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι περικοπές πόρων αλλάζουν τα δεδομένα

- Αναγκαίο όσο ποτέ ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

- Στρατηγικό σχέδιο από την ΚΕΔΕ για ισχυρούς και λειτουργικά ανεξάρτητους δήμους σε βάθος πενταετίας

 

Νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται εξαιτίας της τεράστιας περικοπής πόρων, που δημιουργεί αρκετά λειτουργικά προβλήματα και όχι μόνο.

Τα οικονομικά θέματα της αυτοδιοίκησης απασχόλησαν έντονα χθες τους αιρετούς που συμμετείχαν στο τρίτο κατά σειρά προσυνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα για την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εκπρόσωποι των δήμων που βρέθηκαν στα Γιάννενα αναφέρθηκαν στα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της περικοπής των πόρων αν και το προσυνέδριο αφορούσε θέματα πρωτογενούς παραγωγής, ειδικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Το ζητούμενο για όλους τους αιρετούς είναι πλέον όχι τόσο η γνωστοποίηση των προβλημάτων, κάτι το οποίο έχει γίνει πολλές φορές, όσο η αναζήτηση λύσεων που ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν και να υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό πλαίσιο χρηματοδότησης.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στάθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Ζούμε δύσκολες στιγμές ως χώρα και ως τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Στόχος μας είναι η παραγωγή πολιτικών, που θα είναι προσαρμοσμένες στα προβλήματα της χώρας για μία ευρωπαϊκή πολιτική αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου της αυτοδιοίκησης μίλησε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας στην ομιλία του τόνισε πως στην περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης, η αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα δικαιούται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών και προοπτικών εξόδου από την κρίση.

«Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπερβούμε παραδοσιακά στεγανά του ρόλου μας και να αναζητήσουμε εμείς οι ίδιοι το νέο ρόλο, το νέο μοντέλο μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει όμως παράλληλα να διεκδικήσουμε θεσμικά και οικονομικά εργαλεία», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Θεωρώ περιττό να επαναλάβω κι εγώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε ένα ευρώ, για περαιτέρω περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των Δήμων για την ταμειακή διευκόλυνση του κράτους.

Γνωρίζω τη  σχετική διαβεβαίωση του Υπουργού, αλλά επειδή ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους λίγους Δήμους που έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό κι επειδή είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη, όπου είναι γεγονός πως στύβουμε την πέτρα ως χώρα, δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ».

Ο Περιφερειάρχης

Ηπείρου

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του χθεσινού προσυνεδρίου απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική αδυναμία του κράτους να στηρίξει την αυτοδιοίκηση, αλλά και στην ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

«Εάν δεν φτιάξουμε τον παραγωγικό μας τομέα και δεν παράγουμε προϊόντα ποιότητας δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημαδράκος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης ακόμη και στον σχεδιασμό τη νέας προγραμματικής περιόδου.

Στις βασικές εισηγήσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τζιαχρήστας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και με την ενιαία ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση.

«Ζητήσαμε από το υπουργείο να αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις και να δοθεί τέλος στα προβλήματα των πληρωμών για τα έτη 2013-2014 στους γεωργοκτηνοτρόφους. Επίσης για το 2015 ενημερωθήκαμε, ότι θα υπάρξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την πρόταση για σύσταση Ινστιτούτου Ορεινής Πολιτικής, στο αντίστοιχο πλαίσιο του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Παρανεστίου Αλεξάνδρα Σωτηριάδου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, δήμαρχος Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, το κόστος λειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Οι προτεραιότητες

της ΚΕΔΕ

Ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι τα ζητήματα που τίθενται στον προσυνεδριακό διάλογο της Κ.Ε.Δ.Ε διαμορφώνουν το περιεχόμενο του στρατηγικού της σχεδίου για την επόμενη πενταετία με στόχο να καταστεί η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης, προσδιόρισε τις εξής προτεραιότητες:

- Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

- Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

- Η αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων σε μικρούς ορεινούς Δήμους, που στερούνται διαχειριστικής επάρκειας, επομένως, και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ

- Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.

- Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου».

- Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων σε όλη τη χώρα , με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.

- Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.

- Η ενίσχυση των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

- Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

- Η αξιοποίηση κάθε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, ΕΣΠΑ ή ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

- Η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, με αφετηρία τις 32.000 θέσεις εργασίας που έχουμε ήδη εξασφαλίσει για όλους τους Δήμους της χώρας από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες.

- Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε για ζητήματα εθνικής εμβέλειας που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι Α.Π.Ε, ο χωροταξικός σχεδιασμός κλπ.

- Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος