Μαρ
13

«Ασπίδα» προστασίας για τα μονότοξα γεφύρια
Εκτύπωση

«Ασπίδα» προστασίας για τα μονότοξα γεφύρια

Στη διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου το βαρύ οπλοστάσιο της Πολυτεχνικής Σχολής

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων

για τα μονότοξα γεφύρια και τα μνημεία της Ηπείρου

 

Μία συνεργασία με πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την Ήπειρο θα έχει από εδώ και στο εξής η Περιφέρεια Ηπείρου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας θα βρεθεί η κατάσταση των μονότοξων γεφυριών της Ηπείρου, πλην του γεφυριού της Πλάκας για το οποίο ήδη εργάζεται η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, δηλαδή τα γεφύρια της Άρτας, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, της Βωβούσας, καθώς επίσης στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού Κοράκου.

Στη συνέχεια η συνεργασία των δύο φορέων θα επικεντρωθεί στην συνδρομή μέσω του επιστημονικού δυναμικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, των μεταπτυχιακών φοιτητών και των εργαστηρίων του και για μια σειρά από άλλες σημαντικές δράσεις που απαιτούνται, είτε σε μνημεία, είτε στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τα θέματα αναστηλώσεων και όχι μόνο απασχόλησαν χθες τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να συμβάλλει η επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων που προκύπτουν σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων όπως οι πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν ολόκληρη την Ήπειρο και είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το Γεφύρι της Πλάκας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν από το Α.Π.Θ. εκτός του Πρύτανη, ο Kοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κωστής Κατσάμπαλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Χρήστος Αναγνωστόπουλος και η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αποκατάστασης Μνημείων κ. Αλέκα Αλεξοπούλου. Από την Περιφέρεια, παρέστη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς και τεχνικοί της Περιφέρειας που εργάζονται στον τομέα αναστήλωσης μνημείων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε τα εξής:

"Είναι μεγάλη τιμή που συναντηθήκαμε σήμερα με μια αντιπροσωπεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, με σκοπό να μας βοηθήσουν σε προβλήματα σε μνημεία της περιοχής που, όπως γίνεται καθημερινά γνωστό από τα αιτήματα που στέλνουν Δήμαρχοι της Ηπείρου, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση ώστε να στηριζόμαστε επιστημονικά και να μας δίνονται  οι πρέπουσες συμβουλές μέσα από τη δομή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία. Εμείς οι Ηπειρώτες πάντα τιμάμε τους ανθρώπους που βοηθάνε τον τόπο. Εμείς έχουμε υποχρέωση, παρά που δεν είναι δική μας άμεση αρμοδιότητα, να βοηθήσουμε όπως κάνουμε πάντα  για την περιοχή μας".

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας δήλωσε τα εξής:

"Με μεγάλη χαρά ήρθαμε σήμερα στα Γιάννενα. Τώρα πια τα Γιάννενα και η Ήπειρος είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Θέτουμε το βαρύ οπλοστάσιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη διάθεση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της Ηπείρου. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το επιστημονικό δυναμικό, μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθηγητές και προπτυχιακούς φοιτητές να βοηθήσουμε με συμβουλές ή λύσεις, όποτε χρειαστεί, στους μηχανικούς της Περιφέρειας για την αποκατάσταση και τη συντήρηση μνημείων, αλλά και την αποτροπή καταστροφών. Όλοι συμφωνούμε  ότι τα μνημεία του τόπου πρέπει να τα διαφυλάξουμε, να τα αναδείξουμε. Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι μηχανικοί του ΑΠΘ αλλά και άλλοι πιθανόν επιστήμονες θα βοηθήσουν όσο μπορούν".

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος