Μαρ
14

Μέτωπο δημάρχων για το γεφύρι της Πλάκας
Εκτύπωση

Μέτωπο δημάρχων για το γεφύρι της Πλάκας

Όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αναστήλωση του ιστορικού μνημείου

 

Γρήγορες, συντονισμένες και κυρίως ενέργειες μακριά από τη γραφειοκρατία, απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μεγάλη προσπάθεια αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Η κατάρρευση του γεφυριού μετά τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα, προκάλεσε θλίψη στο πανελλήνιο και χθες στο σημείο που κάποτε έστεκε αγέρωχο το γεφύρι βρέθηκαν αρκατοί δήμαρχοι από ολόκληρη την Ήπειρο που συγκροτούν το  δικό τους μέτωπο για την αναστήλωση του μνημείου.

Στην Πλάκα βρέθηκαν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, αλλά και επρόσωπος του δήμου Πωγωνίου.

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του πως η συνάντηση των δημάρχων είχε ως στόχο να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αναστήλωσης του γεφυριού.

«Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφούς μου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήρθαν στο τόπο της καταστροφής. Είναι μια μορφή πίεσης από όλους τους αιρετούς ενωμένους ώστε όλα να κινηθούν πιο γρήγορα και οι κάτοικοι να ξαναδουν το γεφύρι όρθιο πάνω από τον Άραχθο» είπε εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί γρήγορα οι διαδικασίες και από το Υπουργείο και από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο που έκανε όπως είπε μια υψηλού επιπέδου πρόδρομη μελέτη.

«Να ξεκινήσει σήμερα κι όχι αύριο η διαδικασία για την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας και να μην επιτρέψουμε να «νικήσει» η συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα  γραφειοκρατία», ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

«Είμαστε εδώ όλοι οι δήμαρχοι, για «να βάλουμε πλάτη», όπως λέει και το σύνθημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που καλεί στη δημιουργία ενός κύματος εθελοντών για την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας. Είμαστε εδώ, στο πλευρό του Δημάρχου Τζουμέρκων, για να δείξουμε ότι αυτή είναι μια υπόθεση όλων των Ηπειρωτών, όλης της Ελλάδας. Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή καθώς είναι πολλοί οι «μνηστήρες» που θα θελήσουν να πάρουν την δόξα της αναστύλωσης και θα πρέπει να γίνει η επιλογή σύμφωνα με την ικανότητα και την γνώση.  Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, «αυτό που αισθανθήκαμε όλοι μας όταν ακούσαμε ότι έπεσε το γεφύρι, ήταν κάτι παραπάνω από τη θλίψη για την απώλεια ενός εμβληματικού μνημείου για τον τόπο μας. Έμοιαζε περισσότερο με την οδύνη για την απώλεια ενός προσφιλούς προσώπου κι όχι ενός άψυχου αντικειμένου, έστω κι αυτής της ιστορικής σημασίας».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννιτών, η πρόδρομη έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα- είναι απολύτως διαφωτιστική για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

«Οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου είναι στη διάθεση μας και πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υπάρχει αφού ακόμη κι αν η πολιτεία δεν μπορέσει να διαθέσει τα χρήματα, έχουν προσφερθεί ιδιώτες να τα διαθέσουν. Αυτό που πρέπει να νικήσουμε είναι η γραφειοκρατία», όπως είπε.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννιτών:«το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν τώρα όλες οι προκαταρκτικές εργασίες όπως τις περιγράφει η έκθεση του Πολυτεχνείου. Δηλαδή η κατασκευή των οδικών προσβάσεων προς τα βάθρα, το μεταλλικό ικρίωμα και η προστασία των πεσμένων στο ποτάμι λίθων. Ετσι μέσα στο καλοκαίρι που το επιτρέπουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος, να γίνουν μελέτες και εργασίες που περιγράφει η έκθεση του Πολυτεχνείου . Να μη χάσουμε ούτε μία μέρα».

Ένα επίσης σημαντικό σημείο που τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, είναι αυτό που επισημαίνει η έκθεση του Πολυτεχνείου. Ότι δηλαδή η μελέτη και η εργασία για την αναστύλωση, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να αποτελέσουν μέρος της εκπαίδευσης των μηχανικών. «Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην αποκατάσταση της γέφυρας Πλάκας, αλλά στην προστασία όλων των γεφυριών. Κι εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Η Ήπειρος είναι διάσπαρτη από ιστορικά γεφύρια. Είναι η ιστορία της, είναι το παρελθόν της, είναι η σημερινή της ταυτότητα. Δεν ξέρουμε την κατάσταση τους σήμερα, δεν ξέρουμε πόσο κινδυνεύουν. Πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να ξεκινήσει άμεσα όποια διαδικασία χρειάζεται για να ελέγξουμε την κατάσταση των γεφυριών και να αποτρέψουμε άλλη τέτοια απώλεια σαν την Πλάκας στο μέλλον. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε όλοι υπόλογοι όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στο μέλλον του τόπου μας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Οι άλλοι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου εξέφρασε την πικρία του για την συγκλονιστική κατάληξη του γεφυριού, δήλωσε αλληλέγγυος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μονότοξο της Κόνιτσας. Παράλληλα, ζήτησε το ανάλογο ενδιαφέρον που έδειξαν αυτόβουλα οι πολίτες, να το δείξει και η Πολιτεία ενώ σημείωσε την ανάγκη αφενός του Μουσείου που αφορά στους μάστορες της πέτρας και αφετέρου της αναγκαιότητας δημιουργίας Σχολής χτιστάδων ώστε να μην χαθεί η τεχνική της πέτρας για την οποία είναι γνωστά τα Μαστοροχώρια.

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αναφέρθηκε στην σημασία του μνημείου σημειώνοντας ότι εάν γίνει το πρώτο βήμα τότε όλα θα είναι πιο εύκολα ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει γρήγορα να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστύλωσης.

Την συμπαράστασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου τονίζοντας ότι το γεφύρι της Πλάκας δεν θα πρέπει να έχει την κατάληξη του γεφυριού του Καβαλαρίου που είχε πέσει το 2003 και εξαιτίας διαφωνιών των επιστημόνων δεν αναστυλώθηκε ποτέ. Επίσης ζήτησε να γίνει χαρτογράφηση των γεφυριών για να προστατευτούν όλα τα μνημεία.

Ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας αναφέρθηκε στην ανάλυση του ιστορικού που τους παρουσίασε ο Γιάννης Σεντελές και εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει η αναστήλωση.

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης που βίωσε και ο ίδιος την αγωνία, καθώς υπήρξε φόβος για κατάρρευση του γεφυριού της Άρτας, εξέφρασε την αγωνία του και ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση από τους δημάρχους και να μην αναμένουν από το Κράτος. «Εγώ είπα να κάνουμε ένα Ταμείο Αναστήλωσης και να συμβάλλουμε όλοι. Αν τα περιμένουμε όλα από το Κράτος δεν θα γίνει τίποτα. Φανταστείτε ότι έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει κηρυχτεί πλημμυροπαθής ο Νομός Άρτας» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει, να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αρταίων διοργανώνει ημερίδα για τα γεφύρια και στις 29 Μαρτίου αγώνα δρόμου για τα γεφύρια.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος