Μαρ
14

Στο… περίμενε για τα μεταπτυχιακά προγράμματα
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στο… περίμενε για τα μεταπτυχιακά προγράμματα

Ο πρύτανης Γ. Καψάλης διαβεβαίωσε πως κανένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του τοπικού ΑΕΙ δεν κινδυνεύει να επανεξεταστεί - Στο επίκεντρο διαλόγου του υπουργείου Παιδείας η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας με επιβολή ή όχι διδάκτρων

 

Ο τομέας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια έχει «παγώσει». Και αυτό, διότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η επιβολή ή όχι διδάκτρων. 

Πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι ο τομέας έχει κορεσθεί, όμως αντιμετωπίζουν αρνητικά την προοπτική της κατάργησης των διδάκτρων, αφού αυτά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ εν μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, από τα έσοδα του μεταπτυχιακού το 10% αποδίδεται στον ΕΛΚΕ του ΑΕΙ, το 25% στο ΑΕΙ για κάλυψη δαπανών του προγράμματος και το 65% για λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος (κυρίως αμοιβές).

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα έχει αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμματισθεί για μέσα στην άνοιξη, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών.

Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, μετέχοντας στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 14 Φεβρουαρίου, είχε αναφέρει στους πρυτάνεις ότι για ιδεολογικούς λόγους τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν πρέπει να έχουν δίδακτρα. Ομως, καθώς είχε συναντήσει την αντίδραση των πρυτάνεων, πλέον εξετάζεται ένας συμβιβασμός που να μην «προδίδει» τις κυβερνητικές προθέσεις.

Γι’ αυτό και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και κατόπιν ο ορισμός κριτηρίων, βάσει των οποίων ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορεί να έχει δίδακτρα.

Από την άλλη το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Παιδείας «απελευθέρωσε» τα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας τη δυνατότητα/ευελιξία στα ίδια τα ΑΕΙ να αποφασίζουν την ίδρυσή τους, υπάρχει αύξηση των μεταπτυχιακών με δίδακτρα, τα οποία φθάνουν έως τις 9.000 ευρώ ετησίως.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ με αφορμή τα παραπάνω ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης έδωσε χθες τη διαβεβαίωση πως κανένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ιδρύματος δεν κινδυνεύει να επανεξεταστεί.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πριν από δύο περίπου μήνες είχε λάβει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, με τη σύμφωνη γνώμη των τμημάτων και της Συγκλήτου για το σύνολο των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, από τα οποία όμως κανένα δεν προβλέπει την καταβολή διδάκτρων.

Ο κ. Καψάλης τόνισε πως ακόμη και αν τεθεί αυτό το ζήτημα από το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, θεσπίζοντας δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Πανεπιστημιακοί αντιμετωπίζουν αρνητικά την προοπτική για την κατάργηση των διδάκτρων αφού αυτά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ εν μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Ήδη το τελευταίο διάστημα έχει αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμματιστεί μέσα στην άνοιξη, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει η αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών και κατόπιν ο ορισμός κριτηρίων βάσει των οποίων ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορεί να έχει δίδακτρα.

Για το 2014-2015 το υπουργείο Παιδείας χρηματοδότησε συνολικά 230 μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος