Ιαν
17

«Ασπίδα προστασίας» για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων
Εκτύπωση

Με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, υπό τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.

«Ασπίδα προστασίας» για την αντιμετώπιση
ακραίων καιρικών φαινομένων
Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου με στόχο
την οργάνωση για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων

Με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, υπό τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Μέσα από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ έγινε μία πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν κατά τόπους.
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ήπειρος συνολικά είχε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα σε τομείς που σταδιακά η Κεντρική Διοίκηση τους εγκατέλειψε. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, απαιτείται κοινή προσπάθεια υπογράμμισε και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από όλους τους Ο.Τ.Α., τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να γίνει προγραμματισμός παρεμβάσεων. Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί  μελλοντικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ίδρυση Αυτόνομης Υπηρεσίας για τα αποστραγγιστικά έργα,  ενώ ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα αναζητήσει λύση με τις αρμόδιες κρατικές  αρχές προκειμένου να εναρμονιστεί η λειτουργία των  υπηρεσιών που ασχολούνται με το οδικό δίκτυο ώστε  να μην υπάρχει έτσι διάχυση αρμοδιοτήτων που καταλήγει σε αναποτελεσματικότητα και πρόσθετα έξοδα.
Ο αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι προγραμματίζεται η προώθηση της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης των περιοχών της Ηπείρου, στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκδοθούν συνοπτικά σχέδια για τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις που θα έχει κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων ο κάθε φορέας και υπηρεσία, ενώ  έκανε γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων κατά Περιφερειακή Ενότητα, κατά τις οποίες θα εξεταστούν οι κατά τόπους προτάσεις και τα προβλήματα.
Ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε στα προβλήματα που εντοπίζονται στις αρμοδιότητες καθαρισμού των ποταμών, χειμάρρων και αποστραγγιστικών έργων, στην ανάγκη εκπόνησης αντιπλημμυρικών  μελετών, στην ανεπάρκεια πόρων και στις ελλείψεις προσωπικού.  Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να συζητηθεί και το ζήτημα των αποστραγγιστικών- αντιπλημμυρικών έργων. Τέλος στο πλαίσιο της έγκυρης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, έθεσε και το ζήτημα της υποβολής αιτήματος για μόνιμη παρουσία, το καλοκαίρι,  πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τύπου ERICKSSON, με έδρα την Ήπειρο.
Στην τοποθέτησή του, αλλά και σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βαγγέλης Αργύρης, ζήτησε την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ετοιμότητα των φορέων με μοναδικό στόχο την πρόληψη τυχόν προβλημάτων.
Όπως σημείωσε, θα πρέπει να διαμορφωθεί εσωτερικός κανονισμός του Συντονιστικού Οργάνου και καταμερισμός των ευθυνών για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων, ενώ παράλληλα ζήτησε τον ορισμό επιτροπής εκπόνησης σχεδίου δράσης με τη συμμετοχή ανθρώπων που θα έχουν τις εμπειρίες των προηγούμενων ετών.
Ο κ. Αργύρης πρότεινε ακόμη να υπάρξει προκήρυξη για  τη μίσθωση  ιδιωτικών  μηχανημάτων  πριν  την  εμφάνιση  των  καιρικών  φαινομένων  με  σκοπό  τη  μεγιστοποίηση  της  χρησιμότητας  των  κονδυλίων  αλλά  και  των  εργασιών  αποκατάστασης.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ.Κ. Κωτσαντής και Ν. Ζήκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ.  Χρ. Σταυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, Ν. Σκουφά κ.   Ευ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, ο προϊστάμενος του Αεροδρομίου Ιωαννίνων κ. Χ. Μητσιμάρης.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος