Φεβ
11

Ναι μεν, αλλά για το Π.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας
Εκτύπωση

Χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση όλων των παρατάξεων ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που κράτησε περισσότερο από πέντε ώρες.
Μετά την «έκπτωση» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθόριζε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και τις δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, δεν διασφαλίζεται η προστασία του οικοσυστήματος, ούτε έχει λάβει θεσμική υπόσταση ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης.
Η αναγκαιότητα για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος τονίστηκε από όλους, ωστόσο στα επιμέρους ζητήματα υπήρξαν διαφοροποιήσεις που δεν επέτρεψαν ομόφωνη απόφαση.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και ζήτησε ομόφωνη απόφαση, ενώ επεσήμανε την υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να επιλύσει ένα ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή εδώ και δεκαετίες.
«Η λίμνη είναι ένα ζωντανό οικολογικό σύστημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, πρέπει να λάβει μία ομόφωνη απόφαση, καθώς όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη προστασίας της λίμνης. Τώρα  είναι η ώρα της αλήθειας» τόνισε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη και το Ρυθμιστικό για το λεκανοπέδιο θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα και παράλληλα.
«Θέλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα με επικαιροποιημένα στοιχεία, θέλουμε συμμετοχή του Δήμου στην Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης. Οι αλλαγές που θα προτείνουμε θα πρέπει να είναι απολύτως σαφείς και συγκεκριμένες», τόνισε ο Δήμαρχος.
Η απόφαση
Την εισήγηση της παράταξης της πλειοψηφίας έκανε ο αντιδήμαρχος Τάκης Θεμελής, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στα προβλήματα που παρουσιάζει το Προεδρικό Διάταγμα και ζήτησε να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και αφετέρου σημείωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπούν άλλες καθυστερήσεις.
«Όλοι έχουμε διαχρονικά τις ευθύνες μας και είμαστε συμμέτοχοι στο έγκλημα που συντελείται στην λίμνη. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει αδυναμίες, τις οποίες οφείλουμε να επισημάνουμε και να προτείνουμε την απάλειψή τους» σημείωσε ο κ. Θεμελής
Μετά από μια δημόσια διαβούλευση της παράταξης της πλειοψηφίας, ενώπιον της αντιπολίτευσης, η πρόταση που κατέθεσε περιλαμβάνει συγκεκριμένα σημεία.
Τα σημεία είναι τα ακόλουθα:
1. Η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης είναι επιβεβλημένη, όμως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία έγκρισης του παρόντος.
2. Ο δήμος ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος παράταση προθεσμίας για την θεσμοθέτηση τροποποιημένου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της λίμνης.
3. Εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ή επικαιροποίηση της παλιάς. Σε κάθε περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι νέες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura.
4. Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών να αναλάβουν την χρηματοδότηση νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για λόγους συντομίας χρόνου.
5. Να συγκροτηθεί επιτροπή από επιστημονικούς συμβούλους του κράτους, όπως είναι το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο, υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, προκειμένου να επεξεργαστούν και να προτείνουν νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα λάβει υπόψη το Νόμο περί βιοποικιλότητας, την επέκταση περιοχής natura και τις προτάσεις της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
6. Στόχος, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ειδική περιβαλλοντική μελέτη και το ΠΔ της λίμνης έτσι ώστε να γίνει αναγκαία προσαρμογή του Ρυθμιστικού και να συνεχιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά και τα ΣΧΟΑΠ.
7. Όλα τα σημεία να διαβιβαστούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους όμορους Δήμους και τον Φορέα της Λίμνης.
Τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και των Φορέων
Την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, υποστηρίζοντας πως αγνοεί και καταργεί στην ουσία τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΑΠ και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες.
«Η μοναδική λύση για να προστατέψουμε το οικοσύστημα είναι η επαναφορά του οικοσυστήματος στην πρότερη κατάσταση», σημείωσε και ζήτησε ενιαία λειτουργία του οικοσυστήματος  λίμνη Παμβώτιδα – Καλαμάς – Ιόνιο.
Η βασική εισήγηση εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Χήτο ο οποίος υποστήριξε ότι το Σχέδιο  είναι συντηρητικό, πρόχειρο, μηδενιστικό και πρωτίστως αντιαναπτυξιακό.
«Το να απαγορευθεί οποιαδήποτε δράση και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, δεν σημαίνει για εμάς σε καμία περίπτωση προστασία αλλά υποβάθμιση.
Για μας, δεν υπάρχει κανένα άλλο βιώσιμο μοντέλο για την προστασία και την ανάπτυξη της λίμνης από αυτό της αειφορίας και της πλήρους ισορροπίας φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Η αναγκαιότητα για ένα τέτοιο Π.Δ. προστασίας της λίμνης είναι σίγουρα πραγματική. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο που να λύνει και όχι να συσσωρεύει ή να δημιουργεί προβλήματα», σημείωσε ο κ. Χήτος.
Παράλληλα, ο κ. Χήτος έθεσε ως προϋπόθεση την να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του ρυθμιστικού σχεδίου, να ψηφιστεί το σχέδιο Νόμου για τη βιοποικιλότητα καθώς και το δίκτυο Natura, να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της λίμνης, να προχωρήσουν το ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ.
Ο Δημήτρης Τασούλας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παμβώτιδα. Πρότεινε την απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, όπως επίσης την απομάκρυνση των αναχωμάτων, την επανένωση της Παμβώτιδας με την Λαψίστα και την επαναφορά του Μάτσικα στο καθεστώς των βιοτόπων.
Ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης χαρακτήρισε την λίμνη θύμα της οικοπεδοποίησης και υποστήριξε ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν δίνει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της Παμβώτιδας. «Για μας το λιμναίο οικοσύστημα είναι πηγή ζωής και η προστασία του αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του καθενός», είπε ο κ. Σκοπούλης και σημείωσε πως δεν κατονομάζει τις παρανομίες που έγιναν και δεν προβαίνει στην αποκατάστασή τους.
Ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς, ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση της λίμνης, είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Η παράταξή μας θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος και να εμπλουτιστεί με τις προτάσεις όλων των τοπικών φορέων», υπογράμμισε ο κ. Μαντάς.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Ρεκατσίνας.
«Η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη είναι επείγουσα. Οι προτάσεις που κατατίθενται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρέπει να ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει το εδαφικό σύνταγμα της περιοχής και να ακολουθήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά και τα ΣΧΟΑΠ» ανέφερε ο κ. Ρεκατσίνας, ενώ στην τοποθέτησή του προσδιόρισε σημεία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που χρήζουν επανεξέτασης.
Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης Προεδρικού Διατάγματος επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης, σημειώνοντας ότι αυτό που ουσιαστικά θα κάνει είναι να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. «Το Προεδρικό Διάταγμα είναι απαραίτητο να προχωρήσει ώστε να μπορούμε να μιλούμε και για τον Φορέα», τόνισε ο κ. Τσουμάνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο.
«Μπορεί στην Αθήνα να έχουν άγνοια για το που βρίσκονται οι καταβόθρες, εμείς όμως πρέπει να τους το πούμε και να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη. Δεν γίνεται να βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια χωρίς θεσμικό πλαίσιο η λίμνη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι στις περιοχές Natura επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες, πλην της υψηλής όχλησης.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων Κατσικά, Αμφιθέας, Λογγάδων, Ανατολής, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων Περάματος και ιδιοκτητών ακινήτων Περάματος και κάτοικοι της περιοχής.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος