Αυγ
07

«Καυτό» τετράμηνο για τα έργα ΕΣΠΑ της Ηπείρου
Εκτύπωση

«Καυτό» τετράμηνο για τα έργα ΕΣΠΑ της Ηπείρου

 

Έκκληση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη προς φορείς υλοποίησης και αναδόχους έργων να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες - Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν κάποια έργα μετέωρα σε περίπτωση που δε δοθεί παράταση

Μία έκκληση με πολύ μεγάλη βαρύτητα έκανε χθες προς τους φορείς υλοποίησης και αναδόχους έργων του ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ζητώντας να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Καχριμάνης την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομίας με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, ζήτησε χθες την άμεση επανεκκίνηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Κάνω έκκληση προς όλους, δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές. Θα έχουμε ένα καυτό τετράμηνο, αν θέλουμε αυτά τα έργα να υλοποιηθούν, αν θέλουμε να μην έχει πρόβλημα η Ήπειρος και γενικότερα η πατρίδα μας», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Στη συνάντηση η Περιφέρεια Ηπείρου, (που εκπροσωπήθηκε από  τον Περιφερειάρχη, την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. κ. Εύη Παπανικολάου  και την Προϊσταμένη της Μονάδας Παρακολούθησης κ. Γεωργία Μέγα), έκανε λεπτομερή παρουσίαση των εκκρεμοτήτων του ΕΣΠΑ, αναφέροντας ποιά έργα είναι τελειωμένα, ποιά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τέλους Δεκεμβρίου (και εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση) και ποιά δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ.
"Τελικά- είπε ο Περιφερειάρχης-  μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα έχουμε μια συνεχή συνεργασία και  μέσα από τους πόρους που θα αποδεσμεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών θα γίνονται πληρωμές, για όλα αυτά τα έργα που  είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, στα οποία πρέπει  να επικεντρωθούν όλοι οι φορείς (υλοποίησης), οι ανάδοχοι ή οι προμηθευτές ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες... Μετά τον Οκτώβριο που θα υπάρχουν πόροι από την Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορέσει (όπως διαβεβαιώθηκε) να ισορροπήσει το όλο σύστημα".
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε και τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα οι  εργασίες, τότε κάποια έργα να μείνουν μετέωρα, καθώς όπως είπε υπάρχει περίπτωση να μη δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, όπως έχουν ζητήσει οι Περιφερειάρχες, αίτημα το οποίο πρόκειται να θέσει στην Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός.
"Αυτή τη στιγμή - συμπλήρωσε- στην έκτακτη κατάσταση που είμαστε, θεωρώ ότι η συζήτηση που έγινε με τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ και ο τρόπος που μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας, δίνει το δικαίωμα στην Ήπειρο να προχωρήσουμε τα έργα, βοηθώντας όλοι,  ανάδοχοι, φορείς και οι δικές μας υπηρεσίες".
Τέλος ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Γ.Γ. του ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον τρόπο παρουσίασης που έκανε και ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τις παρουσιάσεις άλλων φορέων που θα ακολουθήσουν στο Υπουργείο.
Η εικόνα του ΕΣΠΑ
Παράλληλα χθες ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος στην εικόνα του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο ανέφερε αρχικά πως η εκχώρηση – διαχείριση έργων ανέρχεται στα 290 εκ. ευρώ, τη στιγμή που τα ενταγμένα έργα είναι 265.
Η δημόσια δαπάνη των ενταγμένων έργων είναι 380 εκ. ευρώ, οι συμβάσεις ανέρχονται σε 342 εκ. ευρώ και οι επιλέξιμες δαπάνες σε 273 εκ. ευρώ.
Το Δ.Δ. του κλεισίματος φτάνει τα 306 εκ. ευρώ (105,5%), υπό την προϋπόθεση ομαλής ροής χρηματοδότησης των έργων.
Αγώνας δρόμου
Στα 10 εκατ. ευρώ την ημέρα έφθασε τον τελευταίο καιρό η ροή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε προχθές η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέων δανείων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των διαθρωτικών ταμείων. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας έχει καταθέσει αίτημα στην Ε.Ε. για την παράταση της καταβολής κονοτικών πόρων για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και πέραν της λήξης τους, στο τέλος του χρόνου, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια της τάξης των 2 δισ. ευρώ λόγω της μη έγκαιρης απορρόφησης.
Στη μακροσκελή ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ επιχειρεί να αντικρούσει κατηγορίες περί λαθών της παρούσας κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα να «παγώσει» το πρώτο εξάμηνο τόσο το νέο πρόγραμμα, περιόδου 2014-2020, όσο και οι απορροφήσεις του λήγοντος προγράμματος 2007-2013. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι το νέο πρόγραμμα δεν ήταν έτοιμο να «τρέξει», λόγω τεχνικών και άλλων ελλείψεων και το παλαιό «πάγωσε» λόγω των εμποδίων στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζεται πλέον με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν, όπως η αύξηση της συγχρηματοδότησης σε 100% (από 95%) για την περίοδο 2007-2013, η άμεση απόδοση του 5% του τρέχοντος ΕΣΠΑ, μέτρο που μπορεί να προσθέσει άμεσα άλλα 500 εκατ. ευρώ και η αύξηση των προκαταβολών κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες για τα προγράμματα συνοχής της περιόδου 2014-2020, προσθέτοντας άλλο 1 δισ. ευρώ σε διαθέσιμα κεφάλαια.
Στόχοι της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ είναι να αποκατασταθεί πλήρως η ροή των πληρωμών για το ΕΣΠΑ 2007-2013, να εξασφαλιστεί η συνέχεια της υλοποίησης κρίσιμων έργων της προηγούμενης περιόδου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με μικρά και μεσαία χρήσιμα έργα, καθώς και μία νέα επιχειρηματικότητα μέσα από συνεργατικά σχήματα και μορφές κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.
Επανεκκίνηση ζητά και το ΤΕΕ
Τέλος, στην κατάσταση των μεγάλων έργων αναφέρθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Τμήμα Ηπείρου Αλέξανδρος Λάμπρου.
Ο κ. Λάμπρου ερωτηθείς στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος και ειδικά μετά τον έλεγχο κεφαλαίων που επιβλήθηκε. Τώρα, αναμένεται η συμφωνία ώστε να γίνει επανεκκίνηση της κρατικής μηχανής που έχει ουσιαστικά στεγνώσει από χρήμα και πολλοί μιλούν για στάση πληρωμών ειδικά από πλευράς του δημοσίου.
«Η κατάσταση είναι δύσκολο και δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί, δεν ξέρουμε πότε και πως θα τελειώσει και η αγωνία ολόκληρου του κλάδου είναι ευδιάκριτη. Δεν κινείται τίποτα. Και μπορεί να βλέπουμε κάποια ρεπορτάζ για την Ιόνια οδό, αλλά δεν είναι μόνο η Ιόνια οδό είναι άλλα τόσα έργα που βρίσκονται στον αέρα και μαζί τους και όσοι εργάζονται σε αυτά» είπε ο κ. Λάμπρου.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεφύρι της Πλάκας σημειώνοντας ότι ενδεχόμενα δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι όσο θα έπρεπε σημειώνοντας πάντως ότι θα ξεκινήσουν κάποιες εργασίες και ευχόμενος τον επόμενο χρόνο να είναι και πάλι στημένο το γεφύρι.
Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος