Αυγ
11

Σταθερά βήματα με στόχο την ανάπτυξη του τόπου
Εκτύπωση

ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

 

Σταθερά βήματα με στόχο την ανάπτυξη του τόπου

 

Ξεκίνησαν οι αεροβαρυτικές έρευνες της Energean για πετρελαιοπιθανές δομές στα Ιωάννινα - Για την έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος το οποίο θα καλύψει με πτήσεις περί τα 10.000 χιλιόμετρα

 

Σε νέα φάση εισέρχεται το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas στην παραχώρηση των Ιωαννίνων, καθώς ξεκίνησαν χθες Δευτέρα οι αεροβαρυτικές έρευνες που έχουν ως στόχο την ανίχνευση πετρελαιοπιθανών δομών στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε.

 

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αεροβαρυτική έρευνα υψηλής ανάλυσης (Airborne Gravity Gradiometry), μέσω της οποίας θα αποκτηθούν ταυτόχρονα αερομαγνητικά δεδομένα και θα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους.

Μέσω της έρευνας θα εντοπισθούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων, ενόψει της διενέργειας σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (2D) που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Για την έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος της διεθνούς κύρους καναδικής εταιρείας CGG το οποίο θα καλύψει με πτήσεις περί τα 10.000 χιλιόμετρα.

Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων βρέθηκε χθες και ο Κωνσταντίνος Τζιμέας, γεωεπιστήμονας της Energean Oil & Gas που είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την έναρξη αυτού του διαφορετικού πεδίου των ερευνών και στο οικόπεδο των Ιωαννίνων, αλλά και στη σημασία που έχει για την εταιρεία η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης, όπως αυτά που μπορούν να δώσουν τα προηγμένα μηχανήματα του αεροσκάφους.

«Η Energean έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή για τη συλλογή των επιφανειακών δεδομένων, τα οποία αναλύονται σε εργαστήρια της χώρας και από έλληνες επιστήμονες, κάτι στο οποίο επενδύουμε ιδιαίτερα και αυτό μας κάνει υπερήφανους», τόνισε ο κ. Τζιμέας.

Οι πτήσεις

Το αεροσκάφος, έπειτα από σχετικές οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας θα πραγματοποιεί πτήσεις:

-Σε ύψος 300 ποδών πάνω από μη κατοικούμενες περιοχές ή περιοχές με μεμονωμένα κτίσματα.

-Σε ύψος 500 ποδών πάνω από κατοικημένες περιοχές.

-Σε ύψος 1.500 ποδών πάνω από τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας

Σχετικά με την πραγματοποίηση της έρευνας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε ότι, «μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πρίνο, οι οποίες ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997 και μετά, η Energean Oil & Gas προχωρεί στη νέα φάση του ερευνητικού της προγράμματος στα Ιωάννινα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή του Κατακόλου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν και τη χώρα γενικότερα, η εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ερευνητική δραστηριότητα και στο μεγάλο στόχο της ανάπτυξης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και της απασχόλησης, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό προς την κείμενη νομοθεσία και το περιβάλλον».

Οι αεροβαρυτικές έρευνες διενεργούνται στο πλαίσιο του γενικότερου επταετούς ερευνητικού προγράμματος της Energean Oil & Gas, το οποίο έχει εγκριθεί από το ελληνικό Δημόσιο για την περιοχή της παραχώρησης των Ιωαννίνων, ενώ θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος