Αυγ
11

Μονόδρομος η ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών
Εκτύπωση

Μονόδρομος η ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών

Ικανοποίηση στα στελέχη και τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου μετά την ένταξη στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος – Σημαντικές κινήσεις της τοπικής τράπεζας το 2014 για την οχύρωσή της στο ασταθές περιβάλλον

 

Αναγκαία περισσότερο από ποτέ είναι η στήριξη και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος στην περίοδο της κρίσης και κυρίως η ανάπτυξη του συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου η τοπική κοινωνία να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σημερινές δυσκολίες.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας Ηπείρου, ωστόσο, μόλις λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για ένταξη και των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, η οποία θα στηρίζεται στη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων και στην κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές.

Το σχέδιο της κυβέρνησης καταρτίζεται με στόχο τη διάσωση των συνεταιριστικών τραπεζών και όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός πρόκειται για στρατηγική επιλογή για ένα θεσμό, ο οποίος υποστηρίζει πρωτίστως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας και την τοπική ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία από τη γέννησή της μέχρι και σήμερα, στηρίζει έμπρακτα την Περιφέρειά μας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα της χώρας, βρίσκεται σε οικονομική δίνη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών πηγών, οι κεφαλαιακές ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών, αγγίζουν σήμερα τα 160 έως 180 εκατ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση

Η συγκεκριμένη λοιπόν θέση της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κώστα Ζωνίδη, είναι καλοδεχούμενη, με τον κ. Ζωνίδη να σημειώνει ότι το συνεταιριστικό κίνημα έδωσε αρκετά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως σε μια περίοδο κρίσης όπως η τρέχουσα και πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές του. Όπως υποστήριξε και σε τοπικό επίπεδο, έχει δοθεί ήδη μεγάλος αγώνας, ο οποίος θα φέρει αποτελέσματα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι έχουν ανοίξει οι ορίζοντες για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος.

Λίγο αργότερα, στην ομιλία του για την έκθεση πεπραγμένων και τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι η ύπαρξη των συνεταιριστικών τραπεζών, αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ιδίως της περιφέρειας.

«Το σπάσιμο της ήδη διαμορφωμένης ολιγοπωλιακής κατάστασης στην τραπεζική αγορά και η ανάδειξη του υγιούς ανταγωνισμού, σήμερα, μπορεί να προέλθει μόνο από τις συνεταιριστικές τράπεζες, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί πλέον ζωτική αναγκαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ιδίως της περιφέρειας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, δεν έκρυψε την πικρία του, για τη μη στήριξη της Τράπεζας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο και την Εκκλησία.

«Στην οικονομική καταιγίδα που ζούμε και θα ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, αποτέλεσε και θα αποτελεί χώρο προστασίας και στήριξης για όλες της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ηπείρου.

Για το λόγο αυτό, το σύνολο των Ηπειρωτών, θα πρέπει να στηρίξει την ύπαρξη και τη συνέχιση της πορείας της Συνεταιριστικής τους Τράπεζας. Ας ρωτήσουν οι συμπατριώτες μας, πόσες εκατοντάδες επιχειρήσεις, στον τομέα της βιοτεχνίας του εμπορίου και της αγροτικής παραγωγής έμειναν όρθιες με τη στήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ας ρωτήσουν πόσες επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκαν μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ας ρωτήσουν πόσες θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν και πόσες επιπλέον δημιουργήθηκαν. Θα διαπιστώσουν ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της οικονομίας της Ηπείρου, παρά το σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς που έχει στην περιφέρειά μας. Η συνέχιση της ύπαρξης μας, έγκειται στη δράση όλων μας και κυρίως του Δ.Σ, των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μελών μας. Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες , όπου και αν βρίσκονται» καλώντας όλους τους φορείς της Ηπείρου να στηρίξουν την τράπεζα, έμπρακτα.

Η ενίσχυση

Εντός του 2014, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, προχώρησε σε σειρά δράσεων για την οχύρωσή της και την ενίσχυσή της στο ασταθές περιβάλλον που υπάρχει. Συγκεκριμένα, προχώρησε:

1.Σε έγκριση και λειτουργία του Διοικητικού Οργάνου Καθυστερήσεων και της θέσπισης στρατηγικής διαχείρισης των καθυστερήσεων.

2.Στην έγκριση νέου σύγχρονου οργανογράμματος, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

3.Στη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με το σωματείο των εργαζομένων της τράπεζας.

4. Στην έγκριση κανονισμού προσωπικού και εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων.

5. Στη θέσπιση νέου επικαιροποιημένου κώδικα πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

6.Στη θέσπιση νέου κώδικα ηθικής συμπεριφοράς και τραπεζικής δεοντολογίας.

7. Στην έγκριση νέου κανονισμού εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικής λειτουργίας. Επίσης, υποβλήθηκε σε τρείς ελέγχους από την ΤτΕ και από εντεταλμένες ελεγκτικές εταιρίες. (De loitte, Price Waterhouse και Mazzars), oι οποίοι έλεγχοι πιστοποίησαν την ανταπόκρισή της στις αυξημένες ανάγκες του νέου εποπτικού πλαισίου και την προσαρμογή της στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής συγκυρίας. Με βάση τα παραπάνω, η τράπεζα προχώρησε και στην κατάρτιση νέου πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου.

Όσον αφορά στον απολογισμό για το 2014, η Τράπεζα των Ηπειρωτών, όπως έχει χαρακτηριστεί, άντεξε για μία ακόμη χρονιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Χρήστος Τρομπούκης, οι καταθέσεις της αυξήθηκαν κατά 1,13%, οι χορηγήσεις ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2013 και με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα κέρδη χρήσης προ αποσβέσεων και προβλέψεων παρουσίασαν αύξηση 5,63% έναντι του 2013.

Ωστόσο, λόγω της ανάγκης για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, και το 2014 όλα τα κέρδη της χρήσης πήγαν σε προβλέψεις ύψους 4,145 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μη διανεμηθεί μέρισμα στους συνεταίρους.

Τέλος, «πληγή» αποτέλεσε και για την Τράπεζα Ηπείρου, η διαφυγή καταθέσεων που ξεπέρασε τα 45 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Προτάσεις

Με τη σειρά του ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Βασίλης Τσουκανέλης κατέθεσε πρόταση για νέα αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου και για έκδοση ομολογιακού δανείου, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση.

Όπως ανέφερε «Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να επανασχεδιάσουμε την πορεία της τράπεζάς μας στο 38ο έτος της λειτουργίας της. Σε ένα περιβάλλον που πιθανόν θα υπάρχουν λιγότερες από 4 μεγάλες τράπεζες με συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε αριθμό καταστημάτων, τραπεζοϋπάλληλων αλλά και ευκαιριών πρόσβασης στους πελάτες αφού ουσιαστικά η ρευστότητα θα λείπει τα επόμενα τρία έτη ενώ δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλίου. Σε ένα περιβάλλον που οι συμπολίτες μας στην περιφέρεια νοιώθουν πέραν της οικονομικής ασφυξίας να εγκαταλείπονται από κλείσιμο σχολείων εφοριών στρατοπέδων καταστημάτων δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζικών καταστημάτων. Σε ένα περιβάλλον που κανείς επενδυτής δεν θα βρίσκει στήριγμα για μια ε/ε και κανείς ΜΜ ένα μικρό δάνειο. Είναι οι ίδιες ακριβώς συνθήκες που πριν τριάντα πέντε χρόνια οδήγησαν μια ομάδα φωτισμένοι συμπολιτών μας με πρωτεργάτη των Ιωάννη Δουμά να δημιουργήσουν την δική μας Τράπεζα, την Τράπεζα τότε των γιαννιωτών σήμερα των Ηπειρωτών».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος