Φεβ
12

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη ετοιμάζουν νοσοκομειακοί και ιδιώτες γιατροί
Εκτύπωση

Νέες μορφές κινητοποιήσεων επιλέγουν οι γιατροί μετά την απόφαση αναστολής της πολυήμερης απεργίας τους που ελήφθη χθες το μεσημέρι.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ιδιώτες επιστρέφουν στις εργασίες τους, δηλώνοντας όμως παρόντες σε κάθε νέα κινητοποίηση με στόχο την ακύρωση στην πράξη του νόμου του υπουργείου Υγείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να γίνουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αλλά και άλλες μορφές κινητοποίησης που θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.
Ήδη έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή των γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομειακών γιατρών στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 23 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών εξετάζει άλλους τρόπους αντίδρασης, όπως η κατάληψη σε ταμεία των νοσοκομείων κατά την διάρκεια των εφημεριών για να μην πληρώσουν οι πολίτες για την εξέτασή τους.
Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικά την κατοχύρωση του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του γιατρού του ΙΚΑ, ο οποίος, όπως τονίζουν, συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την απόφαση της λήξης της απεργίας και της κατάληψης του αμφιθεάτρου του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Παναγιώτης Νικολόπουλος επανέλαβε την πρόθεση των γιατρών όλων των κλάδων να μην επιτρέψουν στην πράξη την εφαρμογή του νέου νόμου, που ουσιαστικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.
Για να προχωρήσει ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας θα πρέπει πρώτα να λυθούν δύο βασικά ζητήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως είναι το εφημεριακό καθεστώς και το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται νέα περικοπή στους μισθούς των γιατρών περίπου 20%.
«Κανείς αναγκάζεται να κινητοποιηθεί με τον τρόπο που κρίνεται πιο αποτελεσματικός κάθε φορά. Έχουν προταθεί τέτοιες μορφές, όπως το να κλείνουν τα ταμεία των νοσοκομείων. Και όχι κατ’ ανάγκη απεργιακές. Το βασικό είναι να υπάρχει λύση για να μην αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις για πράγματα που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νικολόπουλος αναγνώρισε πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα δείγματα «καλής θέλησης». Είναι χαρακτηριστικό πως στον διάλογο για το νομοσχέδιο δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι νοσοκομειακοί γιατροί επανειλημμένα με σχετικά έγγραφα, συμπλήρωσε.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος