Φεβ
24

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Πληθαίνουν οι φωνές στήριξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Εκτύπωση

- Τα αποτελέσματα της Επιτροπής περιμένει η πόλη μετά την χθεσινή παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, και ήδη πληθαίνουν οι φωνές στήριξης της υποψηφιότητας του δήμου Ιωαννιτών.

Ο δήμος Ιωαννιτών χθες παρουσίασε στην Αθήνα στην αρμόδια Επιτροπή, τον φάκελο υποψηφιότητας και όλοι πλέον αναμένουν το αποτέλεσμα της Επιτροπής.

Η πόλη μας, μαζί με τις υπόλοιπες 13, παρουσίασε μέσα σε μισή ώρα την υποψηφιότητά της και στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις για 45 λεπτά.

Ακολούθως, την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνει η ανακοίνωση των τεσσάρων υποψηφίων πόλεων οι οποίες θα αποτελέσουν την λεγόμενη «short list» (μικρή λίστα) και θα περάσουν στην επόμενη φάση της διεκδίκησης. Άρα και η πόλη των Ιωαννίνων, θα μάθει σύντομα εάν θα βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις διεκδικητές. Στην Αθήνα, βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσίαση του φακέλου των Ιωαννίνων, έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από τα μέλη της Επιτροπής, και πήγε εξαιρετικά καλά. Ο δήμος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση των νέων τεχνολογιών και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής και όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση, έμειναν ικανοποιημένοι, αφού γνώρισαν την ιστορία της πόλης μέσα σε λίγα λεπτά, όπως επίσης και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Από την άλλη, ξεχωριστή σημασία έχει η στήριξη της υποψηφιότητας από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το οποίο με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, τον συγχαίρει κι εύχεται να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Στην επιστολή τονίζεται, μεταξύ άλλων «Γνωρίζουμε την πλούσια πολιτιστική παράδοση, τη μακραίωνη ιστορία και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των Ιωαννίνων, στοιχεία που συμβιώνουν αρμονικά με τη σύγχρονη δομή της σημερινής δραστήριας κοινωνίας.

Παράλληλα, η πόλη σας – και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου – είναι και η γενέτειρα μιας ιστορικής εβραϊκής Ρωμανιώτικης κοινότητας, με ξεχωριστά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, μοναδικά στην Ευρώπη. Η σύγχρονη Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων είναι ένα ενεργό και δραστήριο τμήμα της πόλης, που προάγει την ιστορία και συμβάλλει στην ανάπτυξή της.

Έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές τα Γιάννενα, είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις αξιόλογες δράσεις του Δήμου σας, καθώς και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και το πνεύμα συναδέλφωσης και συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας, με την Ισραηλιτική Κοινότητα».

Ο Πρόεδρος Μωυσής Κωνσταντίνης και ο Γενικός Γραμματέας Μορδοχάι (Μαρσέλ) Σολομών, που υπογράφουν την επιστολή, θεωρούν σημαντική την προσπάθεια αυτή και διαβεβαιώνουν για την αμέριστή συμπαράστασή τους.

Στήριξη

Τις φωνές τους για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της πόλης των τεχνών και των γραμμάτων, ενώνουν και οι σπουδαστές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Χειμερινού Προγράμματος του τμήματος των Προχωρημένων.

Όπως αναφέρουν «Η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από την αγάπη μας για τα Γιάννενα, μια πόλη η οποία μας αγκάλιασε σαν δικά της παιδιά, όταν φτάσαμε εδώ με μοναδικό εφόδιο την αγάπη μας για την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Να λοιπόν γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πόλη αξίζει και πρέπει να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Ερχόμενοι στα Γιάννενα συναντήσαμε μια πόλη με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Τα βουνά, η λίμνη, το Νησάκι, τα στενά δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά δημιουργούν την αίσθηση ενός μυστηρίου, που σε καλεί να το εξερευνήσεις. Ιδίως όταν η λιακάδα πέφτει στην επιφάνεια της λίμνης και αντανακλάται στην όχθη, η κίνηση του νερού προβάλλει μια εικόνα ανεπανάληπτης ομορφιάς.

Εξερευνώντας την πόλη ανακαλύψαμε ότι η ιστορία της είναι ακόμη ζωντανή και αποτυπώνεται σχεδόν σε κάθε σημείο της. Τα θαυμάσια μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές θυμίζουν ότι εδώ κάποτε έζησαν αρμονικά τρεις διαφορετικές κουλτούρες κληρoδοτώντας στους απογόνους τους αρχές και αξίες με σεβασμό στον άνθρωπο και τη διαφορετικότητα, στοιχεία τα οποία είχαμε την τύχη να τα βιώσουμε.

Μάθαμε ότι στην πόλη αυτή γεννήθηκαν μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες όπως ο Αβέρωφ, ο Αρσάκης, ο Γεννάδιος, ο Χατζηκώστας, οι αδελφοί Ζάππα και οι Ζωσιμάδες οι οποίοι άφησαν μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Με τη συμβολή τους και τη συνδρομή τους ιδρύθηκαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία Αθηνών, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και το Ζάππειο Μέγαρο.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει τα τοπικά προϊόντα που με την εξαιρετική ποιότητα και γεύση, παγκοσμίως αναγνωρισμένα, ταξιδεύουν ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Η φέτα, η γραβιέρα, το Μετσοβόνε, το κασέρι, το γιαούρτι, αλλά και το υπέροχο τσίπουρο, μας συνοδεύουν σχεδόν σε κάθε μας εξόρμηση.

Νιώθουμε τυχεροί που σε αυτή την πόλη μας δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουμε σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια, με σημαντικές διακρίσεις σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Για τους παραπάνω λόγους, οι φοιτητές Memanova Tamilyan από Καζακστάν, Basi Xheni από Αλβανία, Nenko Vangelov από Βουλγαρία, Derzsiova Katarina από Σλοβακία, Krikasova Andrea από Σλοβακία, Anna Harciarek από Πολωνία, Spyronikos Evagelia από Γερμανία, Yang Jie από Κίνα, Qin Yezhen από Κίνα, Magdalena Jadach από Πολωνία, Joanna Myceh από Πολωνία, Arfan Ali από Πακιστάν, δηλώνουν ότι η πιο σημαντική αλλαγή στη συνείδηση όλων των Ευρωπαίων μπορεί να γίνει από τα Γιάννενα, μια αλλαγή προσανατολισμένη στον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος