Φεβ
26

Καμία άλλη καθυστέρηση για τα μεγάλα ζητήματα
Εκτύπωση

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός εξέφρασε ο δήμαρχος

Θ. Μπέγκας σε συνάντησή του με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού - Εκτενής συζήτηση για Αεροδρόμιο, Γιαννιώτικο Σαλόνι, Υδατοδρόμιο και αντικειμενικές αξίες

 

 

Μία σειρά από μείζονα ζητήματα στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές και… χειροπιαστές λύσεις τέθηκαν επί τάπητος, για μία ακόμη φορά, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό (Γιάννης Καραγιάννης, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Σέφος, Μερόπη Τζούφη) και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την ανατροπή», Λάζαρο Νάτση.

Το βασικότερο συμπέρασμα της συνάντησης αυτής αφορά την από κοινού προώθηση των σημαντικών ζητημάτων της περιοχής, κάτι όμως το οποίο για να συμβεί απαιτείται ένας συστηματικός συντονισμός και στενή συνεργασία.

Ακόμη, ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με υπουργούς για ζητήματα που αφορούν τον δήμο Ιωαννιτών.

 

Στη συνάντηση με τους βουλευτές ο κ. Μπέγκας αφού έθεσε υπόψιν τους τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής ενημερώθηκε και αυτός με τη σειρά του για την πορεία τους και από κοινού συμφωνήθηκε να υπάρξουν πρωτοβουλίες και διαρκής συνεργασία για την προώθησή τους.

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, όπου βρίσκεται αυτή την εβδομάδα και ο Δήμαρχος, για την προώθηση της υπόθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων είχε συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, όπου τέθηκαν προς επίλυση θέματα του Δήμου.

Σε ό,τι δε αφορά τα θέματα του δήμου, δήμαρχος και βουλευτές συμφώνησαν από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα να ξεκινήσει η συντονισμένη προσπάθεια με συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες,  με στόχο να καθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους.

Υπήρξε αλληλοενημέρωση για την πορεία στην οποία βρίσκονται σήμερα θέματα όπως, Πολεοδομικός Σχεδιασμό, Π.Δ. Λίμνης, Αεροδρόμιο, Πάρκο Πυρσινέλα, υδατοδρόμιο, άξονας Κακαβιά-Γιάννενα, Αντικειμενικές Αξίες, νέος Αναπτυξιακός νόμος και άλλα θέματα που -όπως συνομολόγησαν όλοι - αποτελούν θέματα μεγάλης σημασίας για τον τόπο και την τοπική κοινωνία.

Κοινός τόπος ήταν πως θέματα που αφορούν στον Πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό (πρώην Ρυθμιστικό –Π.Δ. Παμβώτιδας), μετά από παλινωδίες δύο δεκαετιών, είναι ανάγκη να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση πλέον. Συζητήθηκε επίσης το σύνθετο θέμα της αντιπλημμυρικής «θωράκισης» του Λεκανοπεδίου.

Σε ότι αφορά στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα επιδιωχθούν συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και την ΥΠΑ, όπου θα ζητηθούν σαφή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των εργασιών και την τοποθέτηση συστήματος προσέγγισης αεροσκαφών. Σε ότι αφορά το Αεροδρόμιο, γνωστοποιήθηκε στη συνάντηση πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεσμεύσει πίστωση για την μετεγκατάσταση του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, εντός του Αεροδρομίου.

Σε ότι αφορά στο Υδατοδρόμιο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών  η οποία αναγνώρισε την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση  υδατοδρομίου σε λιμναία συστήματα. Ενημέρωσε επίσης για τη διαβεβαίωση που έλαβε για το ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών-Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν γρήγορα την επεξεργασία του νόμου και ζήτησε από τους βουλευτές να παρακολουθούν και οι ίδιοι την εξέλιξη του θέματος.

Γιαννιώτικο Σαλόνι

και πλατεία Χατζή

Δύο ακόμη σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν έχουν να κάνουν με το Γιαννιώτικο Σαλόνι και την πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους.

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε για τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών σε αυτό που αποτελεί επιδίωξη του Δήμου, δηλαδή να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια νομικής συμφωνίας Δήμου-Δημοσίου, ώστε να κλείσει γρήγορα η σημερινή εκκρεμοδικία και το Πάρκο Πυρσινέλλα να περιέλθει στο Δήμο Ιωαννιτών, όπου ανήκε πάντα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα της αξιοποίησης της Πλατείας Χατζή στους Αμπελόκηπους, συμπεριλαμβανομένων και των τριών οικοπέδων για τα οποία υπάρχει η δέσμευση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ  ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση. Από κοινού θα αναληφθούν πρωτοβουλίες,  για να προωθηθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Δήμου και ΠΕΣΥΠ σχετικά με την οφειλή του Δήμου στο ΠΕΣΥΠ για τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων (που έρχονται από το παρελθόν), ώστε να μπορέσει ο Δήμος να εντάξει σε πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων την ανάπλαση της Πλατείας Χατζή, συμπεριλαμβανομένων των τριών οικοπέδων.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των Αντικειμενικών Αξιών, και τέθηκε από το  Δήμαρχο η αναγκαιότητα διορθώσεων σε περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών όπου υπάρχουν αδικίες (έχει σταλεί και σχετική επιστολή του Δημάρχου στο αρμόδιο Υπουργείο).

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το θέμα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή (είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου σε όλους τους βουλευτές του νομού όπου παρουσιάζονταν οι θέσεις του Δήμου για το θέμα). Συμφωνήθηκε ότι η Ήπειρος οπωσδήποτε θα πρέπει  να παραμείνει στην κατηγορία περιοχών «ειδικής κατηγορίας ενίσχυσης»,  και επισημάνθηκε πως οι ενισχύσεις στις επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδεθούν με τη διασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, κοινή πεποίθηση όλων είναι η  αναγκαιότητα κατασκευής του, καθώς ολοκληρώνει την Ιόνια Οδό μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, είναι μια υπόθεση που έχει δυσκολίες, ωστόσο υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Υποδομών πως μελετώνται οι δυνατές τεχνικές και οικονομικές λύσεις. Από την πλευρά των βουλευτών και του Δημάρχου θα υπάρχει στενή παρακολούθηση του θέματος και συντονισμένες προσπάθειες, όπου χρειάζεται, για την θετική έκβαση του.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην έναρξη της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε τους βουλευτές και τον κ. Νάτση, για την παρουσίαση του φακέλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Η Πολεοδομική Μελέτη

Σεισμοπλήκτων

Στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Μπέγκας έφερε και το θέμα της Πολεοδομικής Μελέτης Σεισμοπλήκτων.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ το Π.Δ. για την Πολεοδομική Μελέτη Σεισμοπλήκτων.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στο Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Υπουργείο, όπου ο Δήμαρχος συζήτησε με τον Υπουργό, μια σειρά από θέματα του Δήμου που αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο.

Οι Στρατιωτικοί Φούρνοι

Τέλος, προσωπικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ώστε να προχωρήσει άμεσα από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, η  παραχώρηση του χώρου των πρώην στρατιωτικών φούρνων στο Δήμο Ιωαννιτών.

Αυτό  διαβεβαίωσε ο κ. Βίτσας το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα, μια συνάντηση στην οποία μετείχε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή», Λάζαρος Νάτσης.

Υπενθυμίζεται πως το στρατιωτικό ακίνητο ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με σκοπό την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού και Νηπιαγωγείου.

Καθώς ο χρόνος παραχώρησης έληξε (ήταν για 5 χρόνια) και η αρμοδιότητα κατασκευής τέτοιων έργων ανήκει αποκλειστικά στην Α/βάθμια Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει υποβάλει αίτημα για την επαναπαραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο.

 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες, ώστε να είναι έτοιμος να υποβάλλει στο ΕΣΠΑ αίτημα χρηματοδότησης κατασκευής Νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος