Φεβ
27

Σε πορεία ανάπτυξης με γερές βάσεις
Εκτύπωση

Η αναδιοργάνωση προς όφελος της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και η αύξηση του κύκλου εργασιών, οι κοινοί στόχοι της διοίκησης του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης και της Τράπεζας

 

 

Πιο ισχυρή μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τον στρατηγικό επενδυτή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης βγήκε η Τράπεζα Ηπείρου, η οποία πλέον βαδίζει σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Ωστόσο, σε αυτή την πορεία της έχει να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια με το μεγαλύτερο από αυτά να έχει να κάνει με το αν θα καταφέρει να μείνει «όρθια» στο ασταθές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η Τράπεζα Ηπείρου σε συνεργασία με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος ειναι και επίσημα ο στρατηγικός επενδυτής, θα επιχειρήσουν στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται εν μέσω κρίσης, να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι.

Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο ενισχύει με την παρουσία και τα κεφάλαιά του την Τράπεζα, διατηρώντας ταυτόχρονα την φιλοσοφία των 37 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας, αλλά και ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Για το στοίχημα που καλείται να πετύχει σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται η Τράπεζα, απάντησε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρήστος Παπαδόγιαννης.

«Η διατήρηση της κουλτούρας και του ανθρώπινου προσώπου της Τράπεζας Ηπείρου αποτελεί κοινή επιδίωξη και στην προσπάθεια αυτή θα δώσουμε βάση ώστε με τη συνδρομή όλων να φέρουμε πρωτοποριακά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Οι καταθέτες και τα χιλιάδες μέλη της Τράπεζας Ηπείρου μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, όπως και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να εμπιστευτεί την Τράπεζα και να τη στηρίξει. Πιστεύουμε στη συνεταιριστική ιδέα, αλλά είναι προφανές, ότι με την είσοδο του Ταμείου στη διοίκηση έχει επέλθει μία αλλαγή στην εικόνα και την κουλτούρα της Τράπεζας. Την αλλαγή αυτή όμως τη θεωρούμε, μερική. Αντιθέτως, η παρουσία του Ταμείου μας πιστεύουμε, ότι θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό, που κονιορτοποιεί τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόγιαννης.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στους άμεσους στόχους της διοίκησης του Ταμείου και της Τράπεζας πλέον που είναι η αναδιοργάνωσή της, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η αύξηση του κύκλου των εργασιών, όχι όμως ανεξέλεγκτα, η ενδυνάμωση του στελεχιακού της δυναμικού, και η διαμόρφωση μίας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων μηνών.

«Πάντα υπάρχουν προοπτικές και διάθεση για επέκταση, όμως στοχεύουμε σε μικρά και ουσιαστικά βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κοινός στόχος

Λίγο πριν ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης είχε επισημάνει την παρουσία του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας και στην ουσία που υπάρχει για την τοπική οικονομία.

«Κοινός μας στόχος είναι η αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας. Οι επιδιώξεις μας ταυτίζονται και αναφέρονται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών μας, στην ευρωστία της Τράπεζας προς όφελος της κοινωνίας και στην ενίσχυση της δυναμικής της. Το Ταμείο αποτελεί την εγγύηση και τον μοχλό ανάπτυξης για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Τράπεζας, που θα την ισχυροποιήσει τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Ζωνίδης.

Κανένας κίνδυνος

για τους καταθέτες

Αντιλαμβανόμενος την γενικότερη ανησυχία που εξακολουθεί να υπάρχει για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα, και το γεγονός, ότι πολλά δισεκατομμύρια παραμένουν ακόμη στα σεντούκια, ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Μανώλης Χατζάκης διαβεβαίωσε τις 15.000 μέλη της Τράπεζας ότι δεν υφίσταται ο παραμικρός κίνδυνος για τους καταθέτες, που θα πρέπει να δείξουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους στην Τράπεζα.

«Οι 15.000 μέλη της Τράπεζας έχουν γίνει εμμέσως 30.000 μέλη με τη συμμετοχή του Ταμείου. Είναι λοιπόν μία κοινή προσπάθεια 30.000 ανθρώπων για να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία της Τράπεζας εδώ και 37 χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτείται μικρή προσπάθεια από όλους για να ανταπεξέλθει η Τράπεζα στις όποιες δυσκολίες. Όλοι οι Ηπειρώτες να εμπιστευτούν την Τράπεζα που είναι ένας γερός κουμπαράς για τα χρήματά τους και ένας δυνατός μοχλός για την ανάπτυξή τους».

Η ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων της Τράπεζας Ηπείρου και η εκτίμηση, ότι πρόκειται για μία επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, με χαμηλό ρίσκο, ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το Ταμείο επέλεξε να επενδύσει στην Τράπεζα Ηπείρου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Παπαδόγιαννης, με τον Στράτο Γουδινάκο, πρόεδρο της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου να τονίζει, ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα βοηθήσει στην ενίσχυση βιώσιμων και καινοτόμων επενδύσεων, με εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

«Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι η πολιτική σταθερότητα και η επίτευξη της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στη χώρα. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Δε γίνεται να στηρίζεται η ευημερία σε δανεικά που απλώς βοηθούν την κατανάλωση, αλλά αυξάνουν το δημόσιο χρέος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γουδινάκος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος