Μαρ
10

Χωρίς πυξίδα, λίγο πριν την υποδοχή των προσφύγω
Εκτύπωση

Ερήμην της Περιφέρειας και των Δήμων γίνονται οι όποιες προετοιμασίες για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο - Αναγκαία η καλύτερη συνεργασία με το κράτος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

 

 

Αν και απομένουν λίγες μόνο ώρες μέχρι την άφιξη των πρώτων, από τους 2000, πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν στην Ήπειρο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα «θολή» σε ό,τι αφορά το ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού όλα δείχνουν πως η πολιτεία δεν έχει καμία συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής για ένα τόσο μείζον ζήτημα.

Αν και υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τους πέντε χώρους που θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων και η ανακοίνωση για την άφιξή τους μέχρι τις 12 Μαρτίου, από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, καμία άλλα ενημέρωση δεν υπήρξε προς τους δήμους και την Περιφέρεια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παραπάνω προκαλούν έντονο προβληματισμό, κυρίως επειδή κανείς από την πολιτεία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ενημερώσει υπεύθυνα τις τοπικές κοινωνίες για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Μέχρι και χθες το απόγευμα με εξαίρεση κάποιες εργασίες καθαριότητας που έγιναν στις Μαθητικές Εστίες Δολιανών και Τσεπελόβου, δεν υπήρξε καμία άλλη παρέμβαση ή προετοιμασία.

Αντιθέτως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, πως το υπουργείο Εθν. Άμυνας, διαπιστώνοντας κάποια σοβαρά προβλήματα όπως για παράδειγμα αυτά που τέθηκαν από το δημ. συμβούλιο Ιωαννίνων για το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, κινείται και προς άλλες πιθανές θέσεις που θα μπορούσαν να στεγάσουν και μάλιστα άμεσα κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες.

Μάλιστα τα παραπάνω αποδεικνύονται και από τις δηλώσεις που έκανε στο ITV η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, Κατερίνα Μιτοπούλου, σύμφωνα με την οποία υπήρξε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να ετοιμαστούν στεγασμένες δομές που ανήκουν στο Κέντρο, ενδεχομένως και για την άμεση φιλοξενία προσφύγων.

Το Κέντρο Πρόνοιας Ηπείρου διαθέτει στην εποπτεία του δομές και σε λειτουργία και σε εγκατάλειψη, όπως είναι αντίστοιχα το Κέντρο Μέριμνας στην Κόνιτσα ή η Παιδόπολη στον Άγιο Ιωάννη στα όρια μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και δήμου Ζίτσας.

«Το θέμα τέθηκε και πριν από λίγες ημέρες στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο με την κα Φωτίου και τον κ. Κουρουμπλή, όπου μας ζητήθηκε να χαρτογραφήσουμε τις δομές που ανήκουν στην Κοινωνική Πρόνοια Ηπείρου και να είμαστε έτοιμοι, ώστε εάν ζητηθεί, να συνδράμουμε με τη διάθεσή τους για την προσωρινή στέγαση οικογενειών ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες», τόνισε η κα Μιτοπούλου.

«Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, όμως όλοι μαζί μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα όμως είναι διεθνές και θα πρέπει να το δούμε συνολικά ως Ε.Ε, να δούμε ποιες είναι οι αξίες μας γιατί έχει χαθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και το κοινό όραμα», τόνισε η κα Μιτοπούλου.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Ταυτόχρονα, καλύτερη συνεργασία για το προσφυγικό ζήτημα ζήτησε χθες με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος στάθηκε και στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας.

«Θέσαμε δύο όρους, που ήταν η σίτιση και η καθαριότητα των χώρων να είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας και οι χώροι να διαθέτουν το ελάχιστο πλαίσιο ασφάλειας, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Προτείναμε και χώρους, όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι ήρθαν άλλοι πέντε χώροι ως επιλογές του υπουργείου και έκτοτε οι δήμοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με το υπουργείο για να μάθουν τι πρέπει να κάνουν. Στις περιφέρειες δε ζητήθηκε η αρωγή σε κανένα σημείο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε για να μην υπάρχουν κωμικοτραγικές καταστάσεις, όμως αυτή τη στιγμή καθ’ ύλην αρμόδιος είναι το υπ. Εθν. Άμυνας και ο κ. Βίτσας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Αναφορικά με τις υποδεικνυόμενες θέσεις από το δήμο Ιωαννιτών ο κ. Καχριμάνης αποκάλυψε, ότι η πρόταση αφορούσε την περιοχή δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας οδού, πλησίον της ΕΛΕΠΑΠ, περιοχή που πληροί πολύ περισσότερες προϋποθέσεις, από αυτές του αεροδρομίου στον Κατσικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπογράμμισε ότι: «Η καλύτερη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα», ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι: «Μας είπαν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα παραμείνουν στην περιοχή μας για 2-3 μήνες. Αλλά σε έκτακτες περιπτώσεις, υπάρχουν έκτακτα μέτρα. Για αυτό και εμείς κάτω από την πίεση του καθήκοντος και της υπευθυνότητας είπαμε ότι θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα που θα προκύψουν, για να μην έχουμε προβλήματα στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σε λίγο αρχίζει η τουριστική περίοδος  και δεν πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα πράγματα».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης,  συμπλήρωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων τέθηκαν δύο όροι, και συγκεκριμένα, η σίτιση και η καθαριότητα των κέντρων φιλοξενίας να υλοποιούνται  από την τοπική κοινωνία, και τα κέντρα  να έχουν ασφάλεια  και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών.

«Η διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ είναι ένα γρήγορος τρόπος. Όμως όταν σέβεσαι τις τοπικές κοινωνίες, σε κάποια θέματα πρέπει να βοηθάς την τοπική οικονομία, που τόσο υποφέρει. Και αυτό δεν γίνεται μέσω των ΜΚΟ. Και αυτό το θέσαμε από την αρχή. Είπαμε για κάποιες εγκαταστάσεις, αφού υπάρχουν συμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, να προχωρήσουν. Αλλά θεωρώ ότι τα θέματα, και μας υποσχέθηκαν ότι αυτά θα γίνουν, σίτισης και καθαρισμού θα γίνουν μέσω της τοπικής κοινωνίας».

Ο ΟΚΠΑΠΑ

Την ανησυχία του εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος στράφηκε κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες που έχει στο προσφυγικό.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τσουμάνης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις που θα έπρεπε ήδη, κυβερνητικά, να έχουν απαντηθεί.

Ο κ. Τσουμάνης ζήτησε να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι ενώ δημόσια διατύπωσε το ερώτημα «τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι ρόλο θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην όλη υπόθεση;».

Ο κ. Τσουμάνης κρατάει αποστάσεις από ευχολόγια και βλέπει ξεκάθαρα το ζήτημα και όλα όσα θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Μιλώντας στο Itv ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ώστε ο κάθε φορέας όπως είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος και φυσικά όλες οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα τι θα αναλάβουν και με πιο τρόπο θα κληθούν να βοηθήσουν στην στέγαση, τη σίτιση,  και την περίθαλψη χιλιάδων ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους είναι και εκατοντάδες μικρά παιδιά.

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι για παιχνίδια. Οι άνθρωποι αυτοί που θα έρθουν χρειάζονται στήριξη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους» λέει ο κ. Τσουμάνης ενώ ερωτηθείς για το αν βαδίζουμε στο σκοτάδι απαντά: «Πιστεύω πως ναι, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τίποτα. Εδώ, ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά που θα πάνε οι πρόσφυγες» καταλήγει.

Όσο για την αίσθηση που ο ίδιος έχει; «Η αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να απεμπλακεί και μεταφέρει το θέμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ευθύνες όμως είναι της κυβέρνησης» τονίζει ο κ. Τσουμάνης λέγοντας ότι οι δυνατότητες εξαιτίας και της οικονομικής κατάστασης είναι περιορισμένες: «Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» λέει καταλήγοντας.

Ο Γ. Στέφος

Αντίθετη άποψη για το θέμα με την υποδοχή των προσφύγων εξέφρασε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως υπάρχει προετοιμασία.

Ο κ. Στέφος χθες είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας με τους οποίους συζήτησε τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες για την έλευση των προσφύγων.

Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του στο ITV υποστήριξε ότι «οι φορείς κάνανε εξαιρετική δουλειά και προετοιμασία» σημειώνοντας ότι θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους φορείς και κυρίως στον ελληνικό Στρατό που θα κληθεί να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος αναφορικά με πολλά ζητήματα που άπτονται με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ερωτηθείς για την ανησυχία που εκδηλώνει η επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη αναφορικά με την εμφάνιση νοσημάτων (σ.σ. οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για την εκδήλωση νοσημάτων που άπτονται με τις συνθήκες διαβίωσης όπως η ηπατίτιδα Α και η φυματίωση) εξαιτίας κυρίως της εξασθενημένης υγείας των προσφύγων αλλά και των συνθηκών υγιεινής, ο κ. Στέφος απάντησε ότι, « η Ελλάδα δεν υποδέχεται πρώτη φορά πρόσφυγες», καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη και σημειώνοντας ότι «οι δομές Υγείας είναι σε θέση να διαχειριστούν τις καταστάσεις».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με αίσθημα ευθύνης σας λέω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι η πρώτη φορά που θα διαχειριστούμε τέτοιο γεγονός και πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα θα αποκτούμε και την ανάλογη εμπειρία».

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν να κάνουν υπομονή μιας και σύντομα θα υπάρχει κάλεσμα από τους φορείς για την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Ταυτόχρονα η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας με επιστολή της ζητά να υπάρξει έκτακτη σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα των προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει και τα εξής: «Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκενπροβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots, την ίδια ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.

Η περιοχή μας δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτούς τους σχεδιασμούς καθώς φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά προσφύγων σε ολόκληρη την Ήπειρο, μέτρο που δεν πρόκειται να βοηθήσει στην μετακίνηση τους προς τις χώρες προορισμού τους αλλά να διαχειριστεί τον επερχόμενο εγκλωβισμό τους στην χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε άμεσα και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Περιφερειάρχη  έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το προσφυγικό, τους χώρους εγκατάστασης προσφύγων στην Ήπειρο, τον αριθμό που πρόκειται να μεταφερθεί, τους όρους διαβίωσης τους σε αυτούς τους χώρους, τη συνάντηση που πραγματοποιήσατε με τους Δημάρχους της περιοχής κλπ».

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι

πρόσφυγες

Σε 35.945 υπολογίζονταν χθες στις 8:00 οι πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Με 1.437 νέες αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο και καμία αναχώρηση από την Ειδομένη προς την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ, ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Υπολογίζεται ότι στα νησιά βρισκόταν χθες 7.281 άτομα, 4.270 στη Λέσβο, 700 στη Σάμο, 1.466 στη Χίο, 91 στη Ρόδο, 116 στην Κω, 495 στη Λέρο, 24 στην Κάλυμνο και 119 στη Σαμοθράκη.

Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 9.432 πρόσφυγες. Στο Σχιστό βρίσκονται 1.801 άτομα, στον Ελαιώνα 709, στους τρεις χώρους του Ελληνικού 3.766, στο λιμάνι του Πειραιά 3.050 και στο Λαύριο 106.

Στο ξενοδοχείο της Φθιώτιδας βρίσκονται 160 πρόσφυγες, στον Χέρσο Κιλκίς 3.646, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.256, στη Νέα Καρβάλη 800, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 200, στην Κοζάνη 420 και στη δομή των Διαβατών 2.200. Οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη υπολογίζονται και χθες σε 8.550.

Hotspots και

κοινωφελής εργασία

Εξάλλου, πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης που αφορά 2.297 θέσεις εργασίας για ανέργους που θα στελεχώσουν άμεσα hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί, εντός της επικράτειας, για την υποστήριξη των προσφύγων, θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους δήμους των περιοχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι άνεργοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα στελεχώσουν τα πέντε hot spots στην Κω, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας στο Σχιστό Αττικής και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και τις υπόλοιπες δομές.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σε ημερομηνία που θα ορισθεί τις επόμενες ημέρες.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος