Μαϊ
27

Διαξιφισμοί για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου
Εκτύπωση

Με βολές κατά της περιφερειακής αρχής για την πορεία του θεσμού τους πρώτους πέντε μήνες εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης» ξεκίνησε η προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την κριτική στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Αφορμή αποτέλεσε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στη περιφερειακή αρχή για απουσία προγραμματισμού και στόχων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ηπείρου και της ανάπτυξη σχεδιασμού.
Στην τοποθέτησή του πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης ζήτησε ο Περιφερειάρχης προσωπικά και η πλειοψηφούσα παράταξη να τοποθετηθούν για φλέγοντα ζητήματα, όπως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η υγεία, η παιδεία, η τουριστική ανάπτυξη, η κτηνοτροφία και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, η ενεργειακή πολιτική για την Ήπειρο και η προστασία του περιβάλλοντος.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι συμβούλιο διευθυντών υπηρεσιών που διαχειρίζονται και διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικά θέματα. Δεν είναι «πλυντήριο» της ανικανότητας ορισμένων και στίβος άσκησης προσωπικής πολιτικής. Ζητάμε τώρα και πριν από τη συζήτηση των γραφειοκρατικών θεμάτων της συνεδρίασης παρωδία, να τοποθετηθεί η πλειοψηφούσα παράταξη και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα συζήτησης των θεμάτων αυτών. Αλλιώς οραματιζόμαστε την περιφερειακή αρχή, αλλιώς την φαντάζονται και οι Ηπειρώτες», σημείωσε ο κ. Αργύρης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, που στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα ενέργειες της περιφερειακής αρχής για τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής. Όπως τόνισε η περιφερειακή αρχή έχει τοποθετηθεί για τη ΔΩΔΩΝΗ, την υγεία, την παιδεία, το φυσικό αέριο, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο.
Η πορεία της περιφερειακής αρχής ξεκίνησε με προβλήματα και ελλείψεις, και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Και πάλι είμαστε πρωτοπόροι, υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.
«Εμείς δεν είμαστε βουλευτές όπως ο κ. Αργύρης. Ως βουλευτής έχει το δικαίωμα να ζητήσει την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Σε όλα έχουμε λάβει θέση», υπογράμμισε.
Η προ ημερησίας συζήτηση συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Κ. Κωτσαντής χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως το περιφερειακό συμβούλιο έχει περισσότερο από ένα μήνα να συνεδριάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων είναι η απουσία ενδιαφέροντος για τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, όμως αυτό συνεδριάζει κανονικά.
Ο Γ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δίνει την εικόνα μίας απλής υπηρεσιακής επιτροπής, όπου λείπει η πολιτική πρωτοβουλία.  Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και μάλιστα άμεσα, συμπλήρωσε.
Ο Ν. Ζήκος χαρακτήρισε την ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης υποβαθμισμένη, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τόσο για το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και για την περιφερειακή αρχή. Όπως τόνισε θα πρέπει να συζητηθούν θέματα όπως η νέα δέσμη μέτρων, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, η ΔΩΔΩΝΗ και ο αποπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ.
Μέτρα για τις πλημμύρες
Μέτρα για την ενίσχυση των κατοικιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Νοεμβρίου στο Νομό Ιωαννίνων ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς τόσους μήνες μετά δεν καταγράφονται σημαντικές ενέργειες στήριξης των πληγέντων.
Ειδικότερα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εκπόνηση μελετών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των αντιπλημμυρικών προβλημάτων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στις λοιπές προβληματικές περιοχές της Ηπείρου.
Ακόμη, ζητά την οικονομική ενίσχυση των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ από την Πολιτεία και τη μεταφορά τους, με τους  ανάλογους πόρους, στις Περιφέρειες και τους Δήμους αντίστοιχα, την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων καθώς και τη λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, όπως αναστολή δόσεων δανείων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ.
Η σχετική συζήτηση έγινε μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Κωτσαντής στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης αποζημιώσεων για τους πληγέντες, ακόμη και ετήσιας απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους.
Ως προς την αντιπλημμυρική προστασία πρότεινε τη συνολική διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης  του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, τη διαμόρφωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής των αντίστοιχων έργων, την εξασφάλιση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους καθώς και τη δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων.
Τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων, με κριτική διάθεση απέναντι στην περιφερειακή αρχή για απουσία όλο αυτό το διάστημα ζήτησαν στις παρεμβάσεις τους  οι σύμβουλοι Ρ. Ζηκίδου, Μ. Κασσής, Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Ζήκος.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, προωθήθηκαν ταχύτατα οι διαδικασίες που απαιτούνταν για την καταμέτρηση των ζημιών και την κήρυξη των πληγεισών περιοχών, ενώ ο ίδιος, κατ΄ επανάληψη, έχει προβεί σε παραστάσεις για τη λήψη μέτρων  στήριξης  των πληγέντων και για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προώθηση των απαραίτητων έργων.      
Συνεχίζοντας έκανε εκτενή αναφορά στις  εργασίες που ήδη υλοποιεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών  η Περιφέρεια στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επεκταθούν και στην Π.Ε. Άρτας,  επισημαίνοντας  ότι υπάρχουν αποστραγγιστικά έργα και τάφροι που έχουν να καθαριστούν πενήντα χρόνια!  Αναφέρθηκε στην απαξίωση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και στην αδυναμία τους, ελλείψει πόρων, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι  αν και, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», οι ΤΟΕΒ θα έπρεπε να περιέλθουν στην αρμοδιότητα των Δήμων και οι ΓΟΕΒ στις Περιφέρειες, εν τούτοις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά και πάλι τον διορισμό διοικήσεων των ΓΟΕΒ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές της Πρέβεζας, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου,  αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα,  ότι μόνο το κόστος της μελέτης για την περιοχή του Αχέροντα ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ. «Κάνουμε προσπάθεια για μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος»,  είπε ο κ. Ιωάννου,  παραθέτοντας στοιχεία για τις παρεμβάσεις που ήδη γίνονται, καθώς και σε άλλες που σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ομοφωνία για την Υγεία
Θετικές ήταν όλες οι παρατάξεις, με μερικές μόνο παρατηρήσεις στην συζήτηση που έγινε για την επέκταση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η εισήγηση έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση, ενώ στις λεπτομέρειες του νέου κτιρίου αναφέρθηκαν η Αναπληρώτρια Διοικήτρια Ελένη Φιλιπποπούλου, ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Δημήτρης Κρομμύδας και ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Γιώργος Νάκος.
Παρέμβαση πραγματοποίησαν οι σύμβουλοι Κ. Κωτσαντής, Γ. Παπαδημητρίου, Ν. Ζήκος και Στ. Ζούμπας.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος