Φεβ
16

Στην επιφάνεια τα μυστικά της λίμνης Παμβώτιδας
Εκτύπωση

Οι πρώτες εικόνες από τον πυθμένα της λίμνης Παμβώτιδας ήρθαν από χθες στο φως της δημοσιότητας με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει το ωκεανογραφικό βαθυσκάφος του Τμήματος Γεωλογίας Πατρών, που πραγματοποιεί έρευνες στη λίμνη.
Πρόκειται για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί πριν από μερικούς μήνες, μεταξύ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης και του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η οποία αφορά γεωφυσικές έρευνες του πυθμένα της λίμνης για περιβαλλοντικούς λόγους.
Κλιμάκιο του Τμήματος Γεωλογίας, καθώς επίσης και αρχαιολόγος από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων που παρευρίσκεται και επιβλέπει τις έρευνες βρίσκονται στα Γιάννινα από την Κυριακή και καθημερινά καθοδηγούν το βαθυσκάφος στον πυθμένα της Παμβώτιδας, φέρνοντας στο προσκήνιο εικόνες που ποτέ άλλοτε δεν έχει δει κανείς.
Οι πρώτες εικόνες από τον πυθμένα της λίμνης δόθηκαν χθες από την ερευνητική ομάδα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το υλικό αυτό άρχισε να προβάλλεται από το απόγευμα στα τοπικά δελτία ειδήσεων.
Σε δηλώσεις του ο γεωλόγος Νίκος Δερέκας τόνισε, ότι εξετάζονται όλα εκείνα τα σημεία που προκάλεσαν κάποιο ενδιαφέρον στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος πριν από 16 περίπου μήνες.
Όπως σημείωσε, επιβεβαιώνεται ο πολύ χαμηλός βαθμός στα ποσοστά οξυγόνου της λίμνης, η έλλειψη χλωρίδας στον πυθμένα της, ενώ καταρρίπτεται και η αρχική εκτίμηση για τον εντοπισμό ενός ναυαγίου.
«Δεν υπάρχει κανένα ναυάγιο. Είναι ένας βυθισμένος μεγάλος καλαμιώνας στον πυθμένα της λίμνης», σημείωσε.
Η οπτικοποίηση της ακουστικής!
Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πρώτης παρατήρησης που έγινε στη λίμνη σχετίζονται με κάποιες «ακουστικές ανωμαλίες» όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Πατρών κ. Παπαθεοδώρου
«Ο πυθμένας χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη φωτός, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τους προβολείς αλογόνου του σκάφους. Έχουμε εντοπίσει ως τώρα βυθισμένους καλαμιώνες, κάποια τεχνητά μέρη όπως σιδεριές και διάφορες γεωμορφές. Η ηχοβολιστική γεωφυσική αποτύπωση δείχνει αυτές τις ακουστικές ανωμαλίες, στη συνέχεια αποτυπώνουμε με μεγάλη ακρίβεια τα στίγματα και με την κατάδυση του βαθυσκάφους εντοπίζουμε ακριβώς το σημείο και έχουμε την εικόνα τους», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος