Ιαν
17

Σε αδιέξοδο ο Δήμος Ιωαννιτών
Εκτύπωση

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει καμία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο κι αν το προσπάθησαν ή όσο κι αν εμφανίστηκαν, ότι προσπαθούν, δεν αποκλείεται να κάνει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή.

Σε αδιέξοδο ο Δήμος Ιωαννιτών

Αποφασισμένος να μεταφέρει ακόμη και την έδρα του Δήμου μέχρι να βρεθεί λύση εμφανίζεται
ο Δήμαρχος Ιωαννίνων - Φ. Φίλιος: «Δεν κάνουμε κουκούλωμα της ανομίας του παρελθόντος»

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει καμία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο κι αν το προσπάθησαν ή όσο κι αν εμφανίστηκαν, ότι προσπαθούν, δεν αποκλείεται να κάνει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή.
Το όνειρο της απόκτησης του νέου δημαρχιακού μεγάρου της πόλης, ίσως δεν είναι τόσο μακρινό, όσο φαντάζονται ορισμένοι, αφού έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, η δημοτική αρχή προτίθεται να λειτουργήσει το κεντρικό δημαρχείο σε ένα από τα «ορφανά» δημαρχεία των συνενούμενων δήμων!
Ο λόγος είναι πολύ απλός και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στη συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού δημαρχείου από τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ, που έχει δημιουργήσει μία σειρά σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία ολόκληρου του μηχανισμού.
Χωρίς να δείχνει ότι αστειεύεται, ο δήμαρχος της πόλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες είπε, πως δεν είναι μεν στις προθέσεις της δημοτικής αρχής να ασκηθεί βία κατά των καταληψιών, πλην όμως επειδή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να μεταφέρει την έδρα του δήμου!
«Επιτρέψαμε στους καταληψίες να κρεμάσουν μέχρι και πανό στο δημαρχείο, αλλά να επιτρέψουν να λειτουργεί και να εργάζεται το πολιτικό δυναμικό. Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε επ’ αόριστον το δημαρχείο και να μεταφέρουμε την έδρα σε άλλο κτίριο. Κουκούλωμα της ανομίας του παρελθόντος δεν το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.
Ο Δήμαρχος της πόλης ξεκαθάρισε ότι το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του θα στείλει τον φάκελο της ΑΔΕΙ στους επιθεωρητές ελεγκτές και μαζί με την έκθεση των ορκωτών λογιστών θα διαβιβαστούν στη δικαιοσύνη.
«Δε μπορεί κανείς να γίνει δημόσιος υπάλληλος εάν η σύμβασή του δεν έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Όλα αυτά που ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο είναι αστειότητες, παιχνίδια εντυπώσεων και λαϊκισμοί που προσβάλλουν την κοινή λογική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το κλείσιμο του Δημαρχείου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της πόλης. Οι προμήθειες σε πετρέλαιο επαρκούν για λιγότερο από πέντε ημέρες και ο κίνδυνος να ακινητοποιηθούν τα απορριμματοφόρα και τα αυτοκίνητα άλλων υπηρεσιών είναι άμεσος. Επίσης σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από τις αρχές της εβδομάδας στην θέρμανση των σχολείων.
«Όλη η πόλη μένει πίσω, εξ αιτίας της ανομίας της δημοτικής αρχής του Νίκου Γκόντα. Η τακτική του λαϊκισμού και η ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησαν ήταν αυτή που οδήγησε τον δήμο στην χρεοκοπία. Την ίδια ακολουθούν και σήμερα. Οι ηρωικές κορώνες που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αστειότητες. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Για έναν λαϊκισμό που προσβάλει την κοινή λογική», επεσήμανε ο κ. Φίλιος.
Δεν υποχωρούν οι συμβασιούχοι
Οι πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ πραγματοποίησαν νέα συνέλευση χθες το πρωί και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη στο Δημαρχείο.
«Δεν αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην επιτροπή που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσει ο κ. Φίλιος εάν μας καλεί ως εργαζόμενους ή ως απολυμένους», τόνισε ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων Κ. Ρούκος.
Ανακοίνωση της αντιπολίτευσης
Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία τονίζει πως όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελούν τα αποκαλυπτήρια των προθέσεων της νέας δημοτικής αρχής.
Όπως τονίζει από τη μία πλευρά βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι και από την άλλη η αδιάλλακτη θέση και στάση της δημοτικής αρχής. «Η αγωνία της νέας Δημοτικής αρχής για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου για να συμβεί αυτό, εκφράστηκε με μια πραγματική «πολυφωνία» προτάσεων συμβούλων της Δημοτικής αρχής πάντοτε όμως με την ίδια κατάληξη.
Ο σεβασμός προς τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους εκφράστηκε με απρεπείς εκφράσεις, χαρακτηρισμούς, ύβρεις, λεκτικά πυροτεχνήματα αλλά και περισσή αλαζονεία.
Η αμηχανία της νέας Δημοτικής αρχής έχει μετατραπεί σε σύγχυση.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας  κ. Νίκος Γκόντας αποκάλυψε με τον πιο προφανή τρόπο ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, αλλά και ποια είναι η λύση του.
Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς καμία αρμοδιότητα και εντελώς αυθαίρετα η νέα Δημοτική αρχή εμποδίζει νόμιμα εργαζομένους να πάνε κανονικά στη δουλειά τους. Την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για αυτούς την έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης το οποίο δεν έχει συσταθεί ακόμη.
Η λύση είναι να επιστρέψουν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, να συσταθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και εάν αυτό κρίνει και αποφασίσει ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις είναι ελλιπείς, παράτυπες ή παράνομες να καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Ο ρεβανσισμός της νέας Δημοτικής αρχής, συνοδευόμενος από πρωτοφανή αλαζονεία φανερώνει το αληθινό πρόσωπό της. Όταν η παράταξή μας ανέλαβε τις τύχες του Δήμου, βρήκε δεκάδες εργαζόμενους χωρίς καμία σύμβαση στα χέρια τους από την εποχή της Δημαρχίας του κ. Φ. Φίλιου. Σε συνεργασία με την απελθούσα τότε Δημοτική αρχή, φρόντισε χωρίς διακρίσεις να μην θιχτεί κανένα εργασιακό δικαίωμα και κανένας εργαζόμενος, σεβόμενη το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην εργασία, ανεξαιρέτως χρωμάτων και ταμπελών που επιχείρησαν κάποιοι χθες το βράδυ να τους βάλουν.
Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν ούτε «χάρη» ούτε «βοήθεια» από τη νέα Δημοτική αρχή. Διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά και την τήρηση της νομιμότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ΑΔΚΙ
Ανακοίνωση τέλος εξέδωσε και η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων που καλεί τον Δήμαρχο να παραιτηθεί αφού απέτυχε στα καθήκοντά του...
Επίσης, επιτίθεται και εναντίον δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους επικίνδυνα ατυχείς κι απάνθρωπους χειρισμούς του στο θέμα των συμβασιούχων. Καμία ανοχή στη σκληρότητά του.
Έπαιξε κι έχασε. Η απαράδεκτη συμπεριφορά του με την οποία, αφού απέτυχε να διχάσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους, προσπαθεί να τους εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τον ιερό αγώνα τους.
Η  αισχρή αυταρχική του συμπεριφορά, η ελεεινή αντεργατική του στάση και το απάνθρωπο πρόσωπο του αποτελούν τις επιτυχείς του εξετάσεις  προς τα νέα του αφεντικά», σημειώνεται μεταξύ άλλων.


Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος