Μαϊ
19

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - Στα «σκαριά» νέες εστίες πολιτισμού και εκπαίδευσης
Εκτύπωση

Πρότυπο αποτελεί η προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών για τη διαχείριση του προσφυγικού, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. – Προτεραιότητα η μεταφορά των προσφύγων από τις δομές υποδοχής, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

 

Τα εύσημα του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέσπασε ο Δήμος Ιωαννιτών, αναφορικά με τις προσπάθειες και τη διαχείριση που έχει κάνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αν μη τι άλλο η συνάντηση που είχε χθες στο Δημαρχείο ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, με το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Παντελή Κολόκα, απέδειξε πως ο Δήμος Ιωαννιτών, μπορεί στα επόμενα βήματα του για τους πρόσφυγες, να υπολογίζει στη βοήθεια του Επιτρόπου.

Ο κ. Στυλιανίδης στα πλαίσια της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώνεται στα Γιάννενα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου και είχε μια μακρά και παραγωγική συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο για θέματα διαχείρισης του προσφυγικού, αντιδήμαρχο.

Όπως αποδείχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η μεταφορά των προσφυγικών πληθυσμών από τις δομές υποδοχής σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αποτελεί πλέον την προτεραιότητα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος Cash and Voucher, όπου οι οικογένειες των προσφύγων έχουν στη διάθεσή τους ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε μηνιαία βάση με το οποίο καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες.

Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως ο κ. Στυλιανίδης, δεσμεύθηκε πως θα προωθήσει από τη μεριά του τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τον Δήμο το επόμενο διάστημα γύρω από το θέμα αυτό.

Το σημαντικότερο απ’ αυτά τα αιτήματα έχει να κάνει με την χρηματοδότηση, μέσα από τις προβλεπόμενες από την Ε.Ε. διαδικασίες, έργων ανακαίνισης – αναπαλαίωσης κτιρίων που σήμερα βρίσκονται εγκαταλειμμένα προκείμενου να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Στόχος είναι, μέσα από κοινές δράσεις με την κοινωνία των Ιωαννίνων, οι χώροι να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πρόσφυγες – για όσο διάστημα διαρκέσει η παραμονή τους- όσο και από τους κατοίκους του Δήμου.

Να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τις διεθνείς Οργανώσεις, τις πιστοποιημένες ΜΚΟ και τις εθελοντικές ομάδες έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που βασίζεται στη μακρά φιλοξενία των προσφυγών και όχι – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - της άμεσης ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας.

Ικανοποίηση

Ο κ. Στυλιανίδης αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο της πόλης και τη συνάντησή του με τον Θωμά Μπέγκα και τον Παντελή Κολόκα αφού τόνισε πως η Ε.Ε. επιβεβαιώνει στην πράξη τα στοιχεία για τον τρόπο υποδοχής των προσφύγων στα Ιωάννινα και την Ήπειρο επισήμανε πως κανείς δεν αγνοεί την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, όμως γι’ αυτό αναπτύσσονται πολιτικές άμβλυνσης αυτών των ανισοτήτων και σε δεύτερο επίπεδο αποκόμισης ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.

«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να μην αισθάνονται ότι αδικούνται. Υποστηρίζουμε τη μεταφορά των προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τους ενισχύουμε με χρηματικό ποσό ώστε εκτός από ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους ίδιους, να προκύπτουν οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης ρωτήθηκε και για το εάν η Ε.Ε. σχεδιάζει να ανταποκριθεί στο αίτημα των ελληνικών αρχών και πολλών φορέων, να τους ενισχύσει οικονομικά, κατανέμοντας κονδύλια και σε αυτούς και όχι μόνο στις ΜΚΟ.

«Η διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας δε θα γινόταν χωρίς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Υπάρχει όμως 1 δις που μπορεί να διοχετευθεί σε κρατικά κανάλια. Αναπτύσσουμε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση διερευνώντας την πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης 520 εκ. ευρώ που απομένουν από τους φορείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προ ημερών, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής έπειτα από εισηγήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, για αναστολή χρηματοδότησης συγκεκριμένης ΜΚΟ που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα προκειμένου να ελεγχθούν αναλυτικά οι καταγγελίες και τα στοιχεία περί διασπάθισης χρήματος, αλλά και εμπλοκής μελών της ΜΚΟ σε εγκλήματα, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

«Αυτό που αποδείχθηκε είναι πως οι μηχανισμοί ελέγχου και υπάρχουν και είναι αποτελεσματικοί. Μπορούμε και αυτό κάναμε να χτυπήσουμε φαινόμενα εν τη γενέσει τους», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Μπέγκας και Κολόκας

Τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και ο κ. Κολόκας, ενημέρωσαν τον Επίτροπο για το σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με την διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων, θέτοντας όμως παράλληλα το ζήτημα της δημιουργίας μιας δομής για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα καθώς και τη σημασία που έχει για την περιοχή μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της κάθε είδους εκμετάλλευσής τους.

«Όπως όλοι ξέρετε το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα δυναμικό και εξελισσόμενο. Εμείς εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν από εδώ και πέρα για να μπορέσει η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων να δημιουργήσει κάποιες παρακαταθήκες σε ορισμένα επίπεδα, όπως η ενίσχυση κάποιων υποδομών του Δήμου και οι ενέργειες ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Τέλος ο κ. Κολόκας σημείωσε τα εξής: «Από το 2015 ο Δήμος μας είναι μέλος του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης αρχικά με στόχο την υποστήριξη των Αρχών της πόλης με τεχνογνωσία και κατάλληλη ερευνητική μεθοδολογία για τη συγκρότησης ενός Διαπολιτισμικού σχεδιασμού και την εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών σε αυτόν. Όραμά μας είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά τους πρόσφυγες -μετανάστες, γηγενής, ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα όλους τους πολίτες. Κύριο μέλημά μας είναι η αναγνώριση και η συμπερίληψη της διαφορετικότητας στις δομές, τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του Δήμου».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος